✨ Kom och jobba med oss! Läs mer och ansök →

Introduktion till
e-postmarknadsföring

Introduktion till e-postmarknadsföring
E-postmarknadsföring och nyhetsbrev har stor potential att spela en avgörande roll för dig och din organisation – när det görs på rätt sätt. Med hjälp av den här guiden kan du säkerställa att du har med alla viktiga delar i din e-poststrategi. 🏆

Oavsett om du redan är igång eller är helt nybörjare kommer du att hitta värdefulla tips och konkreta exempel som får dig på rätt väg att bli lönsam med e-postmarknadsföring. 🚀

Starta ett gratiskonto och lär dig att skapa effektiva mail i takt med att du läser.

Innehåll

Vad är e-postmarknadsföring?

E-postmarknadsföring är, precis som det låter, att via e-post lyfta och marknadsföra ett företags produkter och tjänster, samt bygga relation med befintliga och potentiella kunder.

Du som företagare har direktkontakt med kunden via deras inkorg. Det gör e-postmarknadsföring till den form av digital marknadsföring med allra störst potential att stärka kundrelationen och leda kunden genom hela kundresan.

Hur fungerar e-postmarknadsföring?

Vare sig ditt mål är att öka ditt företags varumärkeskännedom eller sälja mer produkter och tjänster kan e-postmarknadsföring hjälpa ditt företag att växa.

Inom begreppet e-postmarknadsföring ingår flera olika typer av mail med olika syften. Din strategi kan innehålla en eller alla dessa typer, beroende på vad ditt specifika mål är:

Innehållsmail

 • Syfte: Att utbilda, engagera, skapa lojalitet, bygga relation och community
 • Exempel på innehållsmail:
 • Välkomstmail
 • Mail med värdefullt innehåll såsom blogginlägg och artiklar
 • Mail med lockande gåvor och gratis innehåll (så kallade lead magnets)
 • Mail för att fira något specifikt t.ex. födelsedag, jul, nyår
 •  

Säljande mail

 • Syfte: Att sälja produkter och tjänster
 • Exempel på säljande mail:
 • Kampanjer
 • Erbjudandemail
 • Produktuppdateringar

Beteendedrivande mail

 • Syfte: Att få mottagaren att göra något specifikt.
 • Exempel på beteendedrivande mail:
 • Enkäter och undersökningar
 • Inbjudningar
 • Produktuppdateringar

Transaktionella mail

 • Syfte: Att bekräfta någon form av transaktion, till exempel ett köp,
 • Exempel på transaktionella mail:
 • Kvitton och orderbekräftelser
 • Leveransinformation
 • Lösenordslänkar
 • Bekräftelselänkar t.ex. vid sign up, double opt-in, avprenumeration
 • Supportärenden
 • Kontoinformation
 • Avtalsförändringar

Vad behöver jag för att komma igång?

Först och främst behöver du förstå grunderna inom e-postmarknadsföring. Fortsätt läsa varje del av denna guide om hur du lyckas med din e-postmarknadsföring så lär du dig allt du behöver veta för att komma igång med dina vinnande säljmail och krispiga nyhetsbrev.

Du kommer att lära dig att:

 1. Sätta en strategi för e-postmarknadsföring med ett tydligt syfte och glasklara mål.
 2. Gå från idé till färdiga nyhetsbrev, designa snygga mail, skriva värdefulla texter och ämnesrader som får mottagaren att öppna och läsa dina mail.
 3. Bygga upp din e-postlista och få fler att prenumerera på dina nyhetsbrev.
 4. Skapa så bra nyhetsbrev att dina mottagare väntar på dem varje vecka.
 5. Använda det enklaste verktyget för e-postmarknadsföring.

Vad är fördelarna med e-postmarknadsföring och nyhetsbrev?

Du vet vad e-postmarknadsföring är, men du undrar kanske fortfarande varför du ska lägga ner din värdefulla tid på det? I den här delen lär du dig fördelarna med e-postmarknadsföring och varför du ska satsa på mail.

Bara du vet exakt vad ditt varför är och vad det är du vill åstadkomma – annars får du hjälp att komma fram till ditt varför i här. Men oavsett om ditt mål är att sälja mer, stärka ditt varumärke eller dela med dig av din kunskap så kan e-postmarknadsföring hjälpa dig.

En av de största fördelarna med e-postmarknadsföring är att du inte behöver jobba i motvind – 83% av konsumenterna föredrar att få kommunikation från företag via e-post.

De 8 främsta fördelarna med e-postmarknadsföring

1. Stabil kanal över tid

E-post som fenomen ägs inte av ett företag, vilket till exempel alla sociala medie-kanaler gör. Därför förväntas inte “reglerna” kring e-post att förändras i den takt som sociala medie-algoritmer, räckvidd och annonseringspriser gör.

E-post som kanal förväntas stå stabilt år efter år och det finns heller ingen risk att kanalen helt dör ut. Du äger din e-postlista och har på så sätt en stadig kanal ut till dina kunder vad som än händer.

2. Kostnadseffektiv kanal

Med e-postmarknadsföring kan du nå många snabbt och till en relativt låg kostnad. Det kräver inte mängder med tryckmaterial som med traditionell marknadsföring eller dyr reklambyrå-hjälp som med sociala medier.

Det enda du behöver är en snygg och effektiv e-postmall och 1-2 väl spenderade timmar vid skrivbordet. För varje krona du lägger på e-postmarknadsföring får du 42 kr tillbaka.

Utforska och använd våra responsiva nyhetsbrevsmallar för spara tid och komma igång snabbt med din e-postkampanj! 

3. Stor räckvidd

Alla använder inte Facebook, Snapchat och Instagram, men alla, inom alla åldersgrupper, har en e-postadress.

99% av arbetande svenskar har en e-postadress som de använder dagligen och 90% av den e-post som skickas levereras till mottagarens inkorg.

Jämför det med ett organiskt inlägg på sociala medier som endast når ut till 1-6% av dina följare. E-post är därför det säkraste sättet att nå ut till dina följare och kunder. Dessutom har e-post i genomsnitt både bättre engagemang och konverteringsgrad än sociala medier:

 • Genomsnittlig öppningsfrekvens e-post: 22,86%
 • Genomsnittlig klickfrekvens e-post: 3,71%
 • Genomsnittlig engagement rate sociala medier: 0,58%
 • Konverteringsgrad e-post: 6,05%
 • Konverteringsgrad sociala medier: 1,9%

4. Direkt mätbart

Efter utskick får du direkt information om vem som öppnat mailet, klickat på länkar och avprenumererat. Information som du direkt kan använda för att anpassa och förbättra din strategi och ditt innehåll. Dessutom kan du spåra huruvida dina aktiviteter leder till ökad försäljning, besök på hemsidan och så vidare.

Läs mer om Get a Newsletters e-poststatistik och rapporter. 

5. Stärker relationen till kunderna

E-postmarknadsföring kan med väldigt enkla medel göras mycket personligt och bidra till att knyta starkare band mellan ditt varumärke och din kund. Det är en kanal där du har möjlighet att komma väldigt nära kunden och hålla kontinuerlig kontakt.

Genom att individanpassa delar av ett utskick kan du göra det mer läsvärt och intressant för mottagaren. Vilket är betydligt svårare att åstadkomma med till exempel traditionell marknadsföring eller annonsering på sociala medier.

Om ditt mål är att öka försäljningen skapar e-postmarknadsföring dessutom en grym möjlighet att via e-post vara en hjälpande hand och guida kunden så att de känner sig trygga genom varje steg i kundresan. Allt från att värma upp en ny kund som inte är bekant med ditt varumärke till att återengagera gamla kunder.

6. Förtroendeingivande

Om du delar med dig av välskrivet, relevant och intressant innehåll inom din expertis bidrar det till att öka ditt företags trovärdighet.

Hög kvalitet på innehållet signalerar hög kvalitet på tjänster och produkter vilket ytterligare förstärker ditt varumärke.

För att lyckas med e-postmarknadsföring handlar det om att ge innan du tar. Det vill säga innan du uppmanar till ett köp, en sign up, ett besök på hemsidan eller liknande behöver du erbjuda något av värde och inge förtroende. E-post är den ultimata kanalen för det, återigen för att du har möjlighet att vara personlig.

7. Aktiverande

E-postmarknadsföring är ett smidigt sätt att underhålla dina kunder och potentiella kunder, och säkerställa att de inte glömmer dig.

I tävlingen om kundernas uppmärksamhet placerar e-post sig fortfarande högt. Ditt e-postutskick kommer till slut att på ett eller annat sätt kräva din mottagarens uppmärksamhet och att hen agerar på ditt meddelande.

Det kommer att ligga i inkorgen, med en siffra eller en röd notifikation, tills det antingen är öppnat och läst, öppnat och slängt eller slängt direkt. Förhoppningsvis blir beteendet det förstnämnda men oavsett så har mottagaren behövt uppmärksamma ditt meddelande, agerat utifrån det och ditt företag ligger mer top-of-mind än det gjorde innan.

8. E-postmarknadsföring är enkelt

Det bästa av allt när det kommer till e-postmarknadsföring är att startsträckan är så kort från idé till ett färdigt utskick. Du behöver inte kunna skriva en enda rad html-kod själv. Allt du behöver är ett smidigt verktyg för e-postmarknadsföring och nyhetsbrev som är anpassat för att skicka till många, välja en färdig mall och anpassa den med ditt varumärkes färger och relevanta bilder.

Är du övertygad om att e-postmarknadsföring är värt att satsa på ännu? Om inte, läs då den här igen:

För varje krona du lägger på e-postmarknadsföring får du 42 kr tillbaka.

Varför du bör använda en nyhetsbrevtjänst

Använd en nyhetsbrevstjänst

Du vet vad e-postmarknadsföring är, att de främsta fördelarna med e-postmarknadsföring är att det är en stabil och kostnadseffektiv kanal med stor räckvidd och enorm potential att stärka relationen med dina kunder. Du har bestämt dig för att satsa.

Så, hur gör du för att komma igång?

För att komma igång med e-postmarknadsföring behöver du:
 1. En smidig tjänst för att designa och skicka dina e-postutskick
 2. Välja en eller flera mallar för dina e-postutskick
 3. En tydlig strategi och tidsplan för din e-postmarknadsföring

Undvik vanliga mailprogram för din e-postmarknadsföring

Det skulle tekniskt sett vara möjligt att använda ditt vanliga e-postprogram (t.ex. Gmail, Outlook, Yahoo) för din e-postmarknadsföring och nyhetsbrev. Men nackdelarna överväger fördelarna.

Du kan inte ta fram lika snygg och tilltalande design som till exempel att lägga in tydliga knappar. Detta leder till mindre engagemang och klick.

Det skulle ge sämre leveransbarhet då tjänster som Gmail och Outlook inte är byggda för massutskick. De är byggda för personlig användning. Dina utskick riskerar att flaggas som skräppost, och ditt konto riskerar i värsta fall att bli avstängt. Nyhetsbrevstjänster som Get a Newsletter är byggda för att kunna skala och skicka många mail på en gång.

Du bör med andra ord alltid använda dig av en tjänst som är avsedd för just e-postmarknadsföring.

Get a Newsletter snowcation

Fördelarna med att använda Get a Newsletter

Get a Newsletter är den enklaste och mest användarvänliga tjänsten för nyhetsbrev. Vår tjänst är skapad för att göra det så lätt som möjligt för dig att skapa och skicka snygga och effektiva nyhetsbrev, och så smidigt som möjligt bygga dina maillistor med engagerade prenumeranter.

Med Get a Newsletter får du tillgång till:

Över till dig

Om du inte redan har gjort det, starta ett gratiskonto hos Get a Newsletter där du kan välja fritt bland våra responsiva mallar och göra ditt första testutskick.

Det här är den första delen i guiden  lyckas du med din e-postmarknadsföring. En guide där du lär dig allt du behöver veta för att ta dig till startlinjen, i mål och bli lönsam med din e-postmarknadsföring.

Läs vidare

Copy link
Powered by Social Snap