✨ Nyhet: Engagera dina kunder med SMS Läs mer → ✨ New: Engage your customers with SMS marketing Learn more →

Hur du får fler att läsa

Ditt nyhetsbrev med hjälp av preheader

Få reda på vad en preheader är och hur den kompletterar din ämnesrad för att få fler att läsa dina e-postutskick.

Skriven av: Emma Sjöberg
7 september 2023
Lästid: 6 minuter
Hur du får fler att läsa ditt nyhetsbrev med hjälp av preheader

Låt oss vara ärliga – det spelar ingen roll hur bra du skriver eller hur snyggt ditt nyhetsbrev är om du inte kan väcka dina prenumeranters intresse för att öppna det.

Många företag, stora som små, slösar bort en viktig del av nyhetsbrevet. Därför ska du få läsa om vad du bör göra för att inte begå samma misstag. Vad är det för del i mitt nyhetsbrev som jag har missat kanske du tänker?

Svaret är delen som kallas preheader.

Innehåll
Avsnitt 1

Vad är en preheader?

Illustration av en preheader

Preheader är texten som syns direkt i inkorgen under din ämnesrad. Det används av e-postprogram (Outlook, Gmail med flera) för att ge läsaren en glimt av vad ditt e-postmeddelande innehåller.

Texten som används för en preheader är den delen som ligger längst upp i ditt nyhetsbrev. Om du inte ser till att anpassa denna text som ligger längst upp så kommer ditt e-postprogram själv ta det som ligger först i nyhetsbrevet och använda det som preheader.

Vad är fördelen med att skriva en bra preheader?

Mindre bra exempel på en preheader

Det du kan påverka för att få fler att öppna ditt e-postutskick är det som syns i översikten av läsarens inkorg. Det som syns är ämnesraden och preheadern. Därför bör du använda detta gyllene tillfälle till att skapa intresse för ditt nyhetsbrev och få fler att öppna och läsa. 

Prenumeranterna läser ämnesraden och preheadern för att få en förståelse för vad ditt nyhetsbrev innehåller.

”Ser mailet konstigt ut? Klicka här” som preheadern visar i bilden ovan eller annan information som inte säljer in nyhetsbrevet gör inte jobbet när det kommer till att skapa nyfikenhet kring dess innehåll.

Hur lägger jag till en preheader i mitt nyhetsbrev?

Innan du funderar på hur du lägger till en preheader bör du titta på texten som ligger längst upp i ditt nyhetsbrev och ställa dig själv frågan om texten gör ett bra jobb när det kommer till att sammanfatta innehållet av ditt nyhetsbrev. Om svaret är nej, så kan du fortsätta läsa nedan för att få tips om hur du skriver bättre preheaders.

Det enklaste sättet att lägga till en preheader utan någon kod är om du använder en tjänst för din e-postmarknadsföring, som Get a Newsletter. 

Med Get a Newsletter tar det mindre än 5 minuter att lägga till en preheader. Börja med att dra i en sektion med en kolumn längst upp i ditt nyhetsbrev. Dra sedan in ett textblock och skriv sedan den text du vill ha som preheader.

Tips: Du kan sätta textfärgen till samma bakgrundsfärg som du har på innehållet i ditt nyhetsbrev. På så sätt kommer inte texten att synas i nyhetsbrevet men kommer fortfarande att synas som preheader i dina prenumeranters inkorger.

Hur lång borde en preheader vara?

Hur lång en preheader ska vara är beroende på vilken enhet dina prenumeranter använder för att läsa ditt nyhetsbrev. För att den ska synas bra oavsett enhet är en riktlinje att den ska vara mellan 30 och 80 tecken.

Om preheadern skulle bli för lång så kommer det brytas av med “…” och är den för kort kommer nästa del i nyhetsbrevet att synas. Det är alltid bra att du ser till att den viktigaste informationen kommer först så att den syns oavsett om den är för kort eller lång. 

För att vara på den säkra sidan kan du alltid testa att skicka till dig själv och kolla på olika enheter, samt e-postprogram hur din ämnesrad och preheader ser ut.

Avsnitt 2

Tips på hur du skriver bättre preheaders

När du skriver en preheader ska du tänka på samma sätt som du gör när du skriver en ämnesrad eller rubrik. Det vill säga att dina ämnesrader, preheaders eller rubriker ska uppfylla två krav:

  • Väcka läsarens intresse
  • Kort sammanfatta eller berätta om textens innehåll

Eftersom preheadern kommer att synas tillsammans med ämnesraden är det bra om de kompletterar varandra, vilket ger dig en möjlighet till att utveckla vad du försöker förmedla med din ämnesrad.

Utveckla din ämnesrad

I vissa fall är det inte möjligt att ge tillräckligt med information i ämnesraden på grund av utrymme. Det är här din preheader kommer in i bilden och ger dig mer utrymme till att utveckla vad du vill säga med ämnesraden.

Att upprepa samma budskap i din ämnesrad och preheader är slöseri med utrymme. Se till att skriva något nytt när det behövs för att undvika upprepningar så ökar du också dina chanser till att dina prenumeranter vill öppna ditt e-postmeddelande.

Uppmana dina prenumeranter

När du vet vad ditt mål är med din e-postkampanj kan du inkludera en uppmaning till handling i preheadern och anpassa den till ditt specifika mål. På så sätt blir det tydligt för dina prenumeranter vad innehållet i ditt e-postmeddelande handlar om och kan samtidigt påverka mottagarna att öppna det.

Om du använder en uppmaning till handling i din preheader behöver du se till att den fungerar bra tillsammans med din ämnesrad.

Väcka nyfikenhet

När du gör dina prenumeranter nyfikna ökar du chanserna att de dras till innehållet och det är något du bör utnyttja till fullo för din preheader. 

Du behöver inte alltid säga saker rakt ut för att väcka nyfikenhet. En finurlig fråga eller formulering där personen mellan raderna förstår vad den får läsa om kan räcka för att trigga nyfikenhet.

Använd FOMO – Fear of missing out

Likt som med ämnesraden kan du skapa en känsla av brådska i preheadern för att fånga dina prenumeranters uppmärksamhet och uppmuntra dem till handling innan det är för sent.

Att skapa en känsla av brådska passar utmärkt när du exempelvis erbjuder något under en begränsad tid eller när ditt erbjudande gäller för ett visst antal personer.

Använd siffror

Preheader exempel

Siffror är ett väldigt bra och enkelt sätt att visa mottagaren vad den får när de väljer att läsa ditt nyhetsbrev. Använd en låg siffra om du vill lära ut något, eftersom det antyder på att processen är snabb och enkel. Använd en högre siffra om erbjudandet till exempel handlar om rabatter.

Använd emojis

Att använda emojis kan vara ett roligt och effektivt sätt att fånga dina prenumeranters uppmärksamhet och ge din preheader mer karaktär. 

Om du använder emojis bör du se till att de går i linje med ditt varumärke, samt inte överanvända dem så att dina prenumeranter inte blir negativt överraskade. För att ta reda på om emojis fungerar för din målgrupp kan du A/B-testa dina preheaders med och utan emojis.

Kom igång med e-postmarknadsföring

Tänk på att både din ämnesrad och preheader ska på ett eller annat sätt framhäva ditt innehåll. Om ämnesraden eller preheadern inte håller vad de lovar så kommer dina prenumeranter till slut sluta att öppna ditt nyhetsbrev – oavsett hur bra du skriver.

Om du vill ha fler tips om hur du skriver bättre preheaders kan du läsa delen om hur du skriver bättre ämnesrader då dessa tips passar lika bra till preheaders.

Du kan välja att fortsätta läsa nästa del av guiden om hur du kan automatisera din e-postmarknadsföring eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan och börja skicka nyhetsbrev till dina kunder.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 10
Emma sjöberg Marknad
Lästid
8 minuter
Del 11
Sebastian Brissman
Marknad
Lästid
13 minuter