Hur du skapar

Ämnesrader som gör att fler öppnar

Få reda på varför ämnesraden är viktig och hur du med praktiska tips kan förbättra dina egna.

Skriven av: Sebastian Brissman
7 september 2023
Lästid: 9 minuter
Hur du skapar en ämnesrad som ger dig hög öppningsfrekvens

En ämnesrad är det första som prenumeranterna ser i sin inkorg och kan vara det som avgör om de öppnar ditt e-postutskick eller inte. Den ska inte bara fånga läsarens intresse och vara inbjudande, utan också förmedla ett löfte om vad läsaren får när den läser ditt e-postmeddelande.

Som du kanske förstår av ovan så börjar allt med din ämnesrad och med dagens otålighet och snabba klick kan varje ord i den ha en stor påverkan. Så om du vill att dina e-postmeddelanden ska läsas är det viktigt att du lägger tid på dina ämnesrader. 

Så hur skriver du en bra ämnesrad? Låt oss gå igenom vad grunderna är med en ämnesrad, varför den är viktig och hur du med praktiska tips kan förbättra dem.

Innehåll
Avsnitt 1

Vad är en ämnesrad?

En ämnesrad är en kort och beskrivande textrad som visas i mottagarens inkorg och har som uppgift att ge en förhandsvisning av innehållet i ditt e-postutskick. Den fungerar ungefär som en rubrik för ditt e-postmeddelande och behöver vara utformad för att fånga mottagarens uppmärksamhet och på så sätt få dem att öppna och läsa e-postmeddelandet.

Varför är ämnesraden så viktig inom e-postmarknadsföring?

Ämnesraden är av stor betydelse för att du ska kunna lyckas med dina e-postkampanjer och har flera viktiga syften. De talar om för prenumeranterna vad de kan förvänta sig att hitta i ditt e-postmeddelande och genom att vara tydlig med detta minskar du risken för att mottagarna känner sig lurade eller ointresserade.

Bra ämnesrader kan göra ett stort intryck på dina prenumeranter och fånga deras intresse, vilket påverkar deras beslut av att öppna ditt e-postmeddelande eller ignorera det. 

Som du nu kanske har förstått ska ämnesraden få dina prenumeranter att vilja öppna och läsa ditt e-postutskick. Den kan hjälpa dig att bygga upp en förväntan, skapa en nyfikenhet eller en känsla av att det är bråttom och det bör du använda till din fördel när du utformar din e-postkampanj.

Dessutom kan ämnesrader anpassas för olika segment i din maillista, vilket gör innehållet mer relevant för specifika målgrupper. Personaliserade ämnesrader med till exempel mottagarens namn kan öka engagemanget ytterligare.

Hur lång borde en ämnesrad vara?

Det finns ingen perfekt längd som fungerar för varje ämnesrad utan den perfekta längden varierar beroende på din målgrupp, bransch och främst det specifika innehållet i varje enskilt e-postmeddelande. Som en generell riktlinje bör du hålla dig kort och inte överstiga 6-8 ord, eller 50-60 tecken.

Om du har för lång ämnesrad kommer inte hela att synas, speciellt inte på mobila enheter. I många fall finns det endast utrymme till 5-6 ord på mobiler vilket begränsar hur mycket av ämnesraden dina prenumeranter ser, men det kan variera beroende på skärmstorlek.

Du bör därför se till att anpassa ämnesraden så det viktigaste alltid syns både för mobiler och datorer. För att vara på den säkra sidan kan du testa att skicka till dig själv och kolla på olika enheter om du kan läsa hela ämnesraden eller se var den bryts.

Kom ihåg att siffrorna ovan med att hålla ämnesraderna mellan 6-8 ord, eller mindre än 50-60 tecken endast är riktlinjer. Värdet av orden betyder mer än antalet ord som används så känn dig inte begränsad av dessa siffror när du skriver dem.

Tips: Du bör testa olika ämnesrader över tid och analysera resultatet för att avgöra vad som fungerar bäst för din målgrupp och dina mål.
Avsnitt 2

Tips på hur du skriver bättre ämnesrader

Gör ämnesraden relevant för mottagaren

Skapa nyhetsbrev och nå ut med ditt budskap

Dina ämnesrader bör innehålla information som är relevant för mottagaren och ge en förhandsvisning om vilket innehåll de kan förvänta sig att hitta om de öppnar ditt e-postmeddelande.

Har du större e-postlistor kan du öka relevansen genom att segmentera din målgrupp i mindre grupper. Det gör att du kan skicka olika budskap till olika segment och på så sätt kan du anpassa ämnesraden för varje målgrupp baserat på deras intressen eller behov.

Om du till exempel ska leda dina prenumeranter till en produkt bör du ha en ämnesrad som tala om produktens värde eller relevans, exempelvis:

 • Jackor inför hösten – 20% rea på allt!
 • Få mer utrymme i köket med dessa enkla lösningar

   

Bra ämnesrader ger ett löfte och levererar sedan på det löftet. Naturligtvis behöver ditt innehåll leverera på löftet annars riskerar du att få höga avvisningsfrekvenser på dina e-postutskick.

Uppmana dina prenumeranter

När du vet vad ditt mål är med din e-postkampanj kan du inkludera en uppmaning till handling i ämnesraden och anpassa den till ditt specifika mål. På så sätt blir det tydligt för dina prenumeranter vad innehållet i ditt e-postmeddelande handlar om och kan samtidigt påverka mottagarna att öppna det.

Till exempel:

 • Klicka för att ta del av vårt exklusiva erbjudande
 • Köp ett åkpass innan det tar slut

Använd FOMO – Fear of missing out

När vi blir rädda för att gå miste om något känner vi oss tvungna att agera. Genom att skapa en känsla av brådska i ämnesraden kan du fånga dina prenumeranters uppmärksamhet och uppmuntra dem till handling innan det är för sent.

Att skapa en känsla av brådska passar utmärkt när du exempelvis erbjuder något under en begränsad tid eller när ditt erbjudande gäller för ett visst antal personer. Till exempel:

 • 4 platser kvar: missa inte att boka din plats
 • Boka din plats innan fredag och få 50% rabatt
 • Bli en av de 10 första kunderna – få en goodiebag


Tänk på att alla e-postmeddelanden du skickar inte kan vara brådskande. Så var noga med att använda FOMO när det faktiskt gäller ett erbjudande som är tidsbegränsat.

Ha en tydlig avsändaradress

Vem som står som avsändare kan ha en betydande roll när det kommer till om dina e-postutskick öppnas eller inte. Om inte mottagarna är bekant med avsändarnamnet riskerar du att skrämma iväg dem och då spelar det nästan ingen roll hur bra din ämnesrad är.

Se därför till att använda ett avsändarnamn som representerar ditt företag och helst ett riktigt namn som avsändare. Att använda en riktig avsändare är bra av flera anledningar:

 • Det krävs ingen större ansträngning från din sida.
 • Det skapar förtroende hos din målgrupp
 • Dina prenumeranter upplever dina utskick som personliga
Tips: Använder du Get a Newsletter? Då kan du enkelt lägga till eller redigera avsändare genom att gå till “Avsändare” i vänsterspalten eller gå till “Mitt konto” > “Avsändare”. Du kan även autentisera dina avsändare för att öka leveransbarheten.

Undvik att se ut som spam

Låt oss vara ärliga, en ämnesrad där det till exempel står “ÖPPNA DETTA OCH FÅ 100 KRONOR I RABATT!!!!” kommer inte göra att du få fler att öppna ditt e-postutskick. 

Det har till och med motsatt effekt då stora bokstäver och många utropstecken kan få läsarna att tro att ditt e-postmeddelande är skräppost.

Enligt en studie från the Radicati Group, så föredrar 85 procent en ämnesrad utan stora versaler. Vilket inte är konstigt, då ingen vill känna sig hotad eller att någon skriker på en, vilket stora versaler kan skapa en känsla av.

Undvik därför att använda stora bokstäver och många utropstecken så ofta som möjligt. Om du trots allt vill använda stora bokstäver bör du hålla dig till max ett ord.

Personalisera ämnesraden

Skapa innehåll med en personlig touch

Att vara personlig skapar oftast en intressantare upplevelse och detsamma gäller för ämnesrader. Om du lägger till mottagarens namn i ämnesraden ger det dina prenumeranter en känsla av att du bryr dig om dem. 

Ett bra tillfälle att använda personaliserade ämnesrader kan vara för födelsedagar och speciella tillfällen. Till exempel:

 • Grattis Lovisa, här kommer din rabattkod
 • Emma, få upp till 20% rabatt på ditt nästa köp

Hänvisa till en plats eller ett intresse

Människor känner oftast en koppling till sin hemstad eller staden de bor i. När du inkluderar information on dina prenumeranters plats i ämnesraden kommer de att bli nyfikna på vad som händer i deras område.

Detsamma gäller för intressen. Genom att lyfta fram dina prenumeranters intressen i ämnesraden kan du enklare nå ut och få kontakt med dem. Du kan till exempel segmentera din målgrupp efter deras hobby eller favoritlag för att öka relevansen ytterligare.

Ställ en fråga

Att använda frågor i dina ämnesrader är ett bra sätt att fånga mottagarnas uppmärksamhet och väcka deras nyfikenhet. Frågor kan även bidra till att göra prenumeranterna mer delaktiga i konversationen och inspirera dem till att öppna e-postmeddelandet eftersom de naturligt söker efter ett svar.

Till exempel:

 • Vem mer vill spara 1 000 kronor i månaden?
 • Vilka fler har missat?
 • Har du också missat att boka din plats?

Använd siffror

I många fall är siffror att föredra istället för att skriva ut allt i ord. Det kan bero på att det blir tydligare definierat, sticker ut mer och att det är lättare för hjärnan att bearbeta informationen.

Du kan till exempel använda låga siffror om du vill dela med dig av kunskap och högre siffror om ditt erbjudande handlar om rabatter.

Till exempel: 

 • 10 resmål du inte vill missa
 • 5 tips för en renare bil
 • 35% rabatt när du handlar för 799

Dela med dig av kunskap

Skicka nyhetsbrev som ger resultat

Förutom att det bygger förtroende när du delar med dig av kunskap, fungerar den här typen av ämnesrad väldigt bra. Den tvingar dig att beskriva innehållet på ett kort och tydligt sätt, samtidigt som den skapar nyfikenhet och mervärde.

Till exempel:

 • Allt du inte vill missa i New york
 • Vad alla som bygger hus från grunden redan vet
 • Så kan du säga upp dig och tjäna mer pengar

Experimentera med emojis

Att använda emojis kan vara ett roligt och effektivt sätt att fånga dina prenumeranters uppmärksamhet, öka öppningsfrekvensen och ge dina ämnesrader karaktär. Det är dock viktigt att använda emojis strategiskt och inte överanvända dem. 

Om du använder emojis bör du se till att de går i linje med ditt varumärke och tonalitet så att dina prenumeranter inte blir negativt överraskade. För att ta reda på om emojis fungerar för din målgrupp kan du A/B-testa dina ämnesrader med och utan emojis.

Två fördelar i en och samma ämnesrad

Ämnesrader som innehåller två fördelar kan vara väldigt effektivt. Du börjar med första fördelen, till exempel genom att skriva “Hur”, och avslutar med en annan fördel. Enklare än så kan det inte bli.

Den blir effektiv då du ser sambanden mellan den första och andra fördelen. Det vill säga om du uppnår första fördelen, så kommer den andra efter.

Till exempel:

 • Hur Sofia tränade och gick ner 10 kilo på en månad
 • Hur du kan spendera pengar och vara en rik pensionär
 • Hur du kan gå på alla sommarfester och spara minst 500 kronor

Kom igång med e-postmarknadsföring

Om din ämnesrad är övertydlig och gör läsaren nyfiken på vad som finns i ditt e-postmeddelande så kommer du långt. Tänk också på att när väl läsaren öppnar e-postutskicket behöver själva innehållet lova vad din ämnesrad har sagt och ge värde till kunden. 

Du kan välja att fortsätta läsa nästa del av guiden om hur du skriver bättre preheaders eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan och skriva bättre ämnesrader för dina e-postutskick.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 9
Emma Sjöberg Marknad
Lästid
6 minuter
Del 10
Emma Sjöberg Marknad
Lästid
8 minuter
Del 11
Sebastian Brissman
Marknad
Lästid
13 minuter