✨ Kom och jobba med oss! Läs mer och ansök →

Hur du skapar ämnesrader med hög öppningsfrekvens

Hur din ämnesrad ger dig högre öppningsfrekvens

En ämnesrad är det första som din mottagare läser. Det kan till och med vara den enda chansen att få dina mottagare att öppna och läsa ditt nyhetsbrev. Ämnesraden ska inte bara fånga läsarens intresse, den ska också förmedla ett löfte om vad mottagaren får när den läser nyhetsbrevet.

Som du kanske förstår av ovan så börjar allt med din ämnesrad. Och med dagens informationsflöde och snabba klick, kan varje ord ha stor inverkan. Så hur skriver du en bra ämnesrad? Låt oss börja med grunderna.
Skriva bra ämnesrader
Innehåll

3 grunder för att få ditt nyhetsbrev läst

1. Ha en tydlig avsändare

Vem som står som avsändare kan ha en betydande roll när det kommer till om mejlet blir öppnat eller inte. Mottagaren tar sig inte tiden att läsa om de inte vet vem mejlet är från, då spelar det nästan ingen roll hur bra din ämnesrad är.

Använd därför ett riktigt namn som avsändare, till exempel ”Emma” eller ”Emma på Get a Newsletter”. Att använda en riktig avsändare är bra av flera anledningar:

 • Det krävs ingen större ansträngning från din sida.
 • Dina prenumeranter upplever dina utskick som personliga


Använder du Get a Newsletter?
 Då kan du lägga till eller redigera avsändare genom att gå till “Mitt konto” > “Avsändare”.

2. Håll ämnesraden kort

Om du har för lång ämnesrad kommer inte hela att synas, speciellt på mobila enheter. Därför är det bra att tänka på antalet tecken du använder där du inte borde överstiga 50 tecken.

För att vara på den säkra sidan, testa att skicka till dig själv och kolla i mobilen om du kan läsa hela ämnesraden.

3. Undvik caps lock och utropstecken

Låt oss vara ärliga, en ämnesrad där det till exempel står “ÖPPNA DETTA OCH FÅ 100 KRONOR I RABATT!!!!” kommer inte göra att du få fler att öppna ditt nyhetsbrev. Det har till och med motsatt effekt, i de flesta fall.

Enligt en studie från the Radicati Group, så föredrar 85 procent en ämnesrad utan stora versaler. Vilket inte är konstigt, då ingen vill känna sig hotad eller att någon skriker på en, vilket stora versaler kan skapa en känsla av.

Nu när grunderna är satta, låt oss gå vidare till 5 metoder som hjälper dig att formulera en bra ämnesrad.

tips för att skrivabättre ämnesrader

5 tips som gör att du skriver bättre ämnesrader

1. Ställ en fråga

En studie som gjordes i Norge visade att när de använde en ämnesrad som kombinerar en fråga med en publik-referens-indikation, till exempel ”Är det din nya iPhone4 ?, genererade rubriken en högre klickfrekvens än andra rubriker, till exempel ”Till salu: Svart iPhone4 16GB”.

 • Vem mer vill spara 500 kronor i månaden?
 • Vilka fler har missat?
 • Har du också missat att boka din plats?

2. Använd siffror i ämnesraden

Vi har svårare att uppskatta tid om vi inte vet hur lång tid något kommer att ta. En annan studie fann att människor föredrar ämnesrader med siffror, framför nästan alla andra typer.

Här är det bra om du tänker på numret du använder. Använd en låg siffra om du vill lära ut något, eftersom det antyder på att processen är snabb och enkel. Använd en högre siffra om erbjudandet till exempel handlar om rabatter.

 • 3 tips för att somna på 5 minuter.
 • 25 % rabatt när du handlar för 499
 • 3 saker som du har missat för ett barnsäkert hem

3. Använd FOMO – Fear of missing out

När vi blir rädda för att gå miste om något känner vi oss tvungna att agera. Erbjud något under en begränsad tid för att uppmuntra dina prenumeranter att öppna ditt nyhetsbrev och agera innan det är försent.

 • 4 platser kvar: missa inte att boka din plats
 • Boka din plats innan fredag och erhåll 50% rabatt
 • Bli en av de 10 första kunderna – få en goodiebag


Tänk på alla meddelanden från dig kan inte brådskande. Så var noga med att använda FOMO när det faktiskt är ett erbjudande som är tidsbegränsat.  Du vill inte bli som pojken som ropade att vargen kommer.

4. Två fördelar i en och samma ämnesrad

Ämnesrader som innehåller två fördelar är en väldigt effektiv formel. Du börjar med första fördelen , till exempel genom att skriva “Hur”, och avslutar med en annan fördel. Enklare kan det inte bli.

Ämnesraden blir väldigt effektiv då du ser sambanden mellan den första och andra fördelen. Det vill säga om du uppnår första fördelen, så kommer den andra efter.

 • Hur Sofia tränade och gick ner 10 kilo på en månad
 • Hur du kan spendera pengar och vara en rik pensionär
 • Hur du kan gå på alla sommarfester och spara minst 500 kronor

5. Dela med dig av kunskap

Förutom att det bygger förtroende när du delar med dig av kunskap, fungerar den här typen av ämnesrad väldigt bra. Den tvingar dig att beskriva innehållet på ett väldigt tydligt sätt, samtidigt som den skapar nyfikenhet och mervärde. Alla vill försäkra sig om de inte har missat något.

 • Få en löss fri höst
 • Vad alla som bygger hus från grunden redan vet
 • Så kan du säga upp dig och tjäna mer pengar

Över till dig

Om din ämnesrad är:

 • Användbar: mottagaren får något i utbyte av att öppna ditt mejl.
 • Intresseväckande: ämnesraden gör läsaren nyfiken.
 • Övertydlig : mottagaren förstår värdet och blir intresserad av att veta mer. Då kommer du långt.


Tänk också på att när väl läsaren öppnar nyhetsbrevet behöver själva innehållet lova vad din ämnesrad har sagt, och ge värde till kunden. För som nämnt förut, du vill inte vara pojken som ropade efter vargen.

Vill du ha tips på hur du skriver så varje ord, mening och stycke blir läst? Klicka här

Läs vidare

Copy link
Powered by Social Snap