Har du en tydlig strategi för din e-postmarknadsföring på plats och valt tjänst för dina e-postutskick?
Grymt! Då är det dags att börja locka prenumeranter till din maillista.
I den här delen av guiden får du tillgång till allt du behöver för att komma igång med din maillista och få fler prenumeranter till den, häng med!
För att någon ska våga dela med sig av sin e-postadresser vill de direkt veta vilket värde du kommer att leverera och hur ofta du kommer att göra utskick. Ju tydligare detta är desto större chans att de förblir prenumeranter under en längre tid och väljer att vara kvar i din maillista.
Du vill att prenumeranterna ska känna sig unika och speciella som får ta del av dina e-postutskick. Få dem att känna det som att de är först med att ta del av innehållet eller att innehållet är avsett endast för dem.
Du tjänar ingenting på att köpa färdiga listor.
Se till att dina anmälningsformulär syns tydligt på din webbsida. Håll registreringsflödet så enkelt du bara kan och be bara om den information du verkligen behöver.
Långa formulär riskerar att skrämma iväg prenumeranter, då det helt enkelt är för tidskrävande att gå igenom hela flödet. Dessutom kommer de att undra vad du ska med all information till.
Det är dock rekommenderat att du använder dig av så kallad “double opt-in”, vilket innebär att mottagaren tar emot ett bekräftelsemail och via ett länkklick bekräftar att de vill registrera sig som prenumerant. Detta sker automatiskt i Get a Newsletter.
Det är smart att göra det tydligt redan vid registrering att man kan avregistrera sig när som helst från din maillista. Det skapar förtroende och trygghet och fler kommer våga registrera sig.
Dessutom är det lag på att ha en avregistreringslänk i varje utskick. I Get a Newsletter inkluderas en avregistreringslänk automatiskt och måste alltid ligga med för att du ska kunna göra dina utskick.
Du kan till exempel lägga din avregistreringslänk i en sidfot såhär:
En e-postadress är en gåva till dig från en potentiell kund eller prenumerant.
Det gäller att förvalta den väl och se den som det guld det faktiskt är. Det är dags för dig att fundera på vad du kan erbjuda som motgåva, förutom dina värdefulla nyhetsbrev såklart.
Det dina läsare är ute efter är förmodligen en lösning på ett eller flera problem de har.
Att ge något gratis, mot att prenumeranterna ger sin e-postadress brukar även kallas för “freebie” eller “lead magnet”. Det kan till exempel vara en PDF, e-bok, exklusiv video eller mall av något slag. Få fler exempel på effektfulla lead magnets här.
Din maillista kommer till slut att bestå av många olika personer med olika intressen och preferenser. Genom att segmentera dina utskick efter olika kriterier kan du göra utskicken mer personliga, och så relevanta som möjligt för varje enskild kontakt.
Detta ger effekter som högre öppningsfrekvens, klickfrekvens och mer lojala prenumeranter som stannar längre.
Så, innan du lockar in ännu fler prenumeranter till dina nyhetsbrev. Fundera på hur ska du använda dig av listorna? Hur tänker du segmentera dina prenumeranter?
Vill du till exempel kunna dela upp kontakterna efter språk, kön, intressen eller beteenden på din hemsida så behöver du fundera på hur du samlar in den informationen. Nedan finner du några vanliga kriterier att segmentera utifrån:
Demografi: kön, ålder, geografi, språk, inkomst, utbildning, yrke, civilstånd
Psykografi: personlighet, livsstil, aktiviteter, motivation, tro
Beteenden: köphistorik, beteenden på din webbplats, engagemang, kunskapsnivå
Sammanfattningsvis handlar segmentering om att samla in information och följa upp kunder och prenumeranters beteenden. För att sedan kunna gruppera prenumeranterna, skapa olika maillistor och skicka riktat och relevant innehåll.
Du kan smidigt skapa prenumerationsformulär med Get a Newsletter. Där du kan lägga till skräddarsydda fält för den information just du vill samla in om dina prenumeranter.
Ett varmt tips, för att underlätta segmenteringen, är att du skapar flera olika prenumerationsformulär. På så sätt kan du samla in värdefull information utan att du behöver ha för många fält med i ditt formulär.
Om du till exempel har en engelsk och en svensk version av din webbsida kan du lägga upp ett formulär på vardera. På så sätt samlar du in information om språk utan att direkt behöva fråga om det.
Eller så lägger du upp ett formulär beroende på vilken sida de befinner sig på som tydligt visar vad de är intresserade av.
Du skulle också kunna ställa en direkt fråga som till exempel:
Vad är du intresserad av?
Erbjudanden / Branschnyheter
Beroende på vilken knapp de trycker på så hamnar de på olika prenumerationsformulär som leder till olika maillistor.
Begränsa dig inte till ett enda prenumerationsformulär för att nå ut med ditt nyhetsbrev. För att prenumeranterna ska börja ticka in behöver du skapa flera kontaktytor och använd flera olika kanaler.
Lägg till knappar, banners, bars, pop-ups och länkar på strategiska platser. Det kan vara smart att lägga till ett formulär i slutet av välbesökta blogginlägg.
En kortfattad och kärnfull sida med allt besökaren vill veta kring vad dina nyhetsbrev kommer handla om och hur ofta du kommer skicka. Där kan du lägga in några exempel på tidigare nyhetsbrev så att besökaren direkt kan se vad de har att vänta sig.
Läs mer om hur du kan skapa nyhetsbrev med Get a Newsletter och nå ut med ditt budskap.
Berätta om dina e-postutskick och nyhetsbrev. Länka till din landningssida. Sociala medier ger dig unika möjligheter att nischa in dig och hitta de personer som är genuint intresserade av det du har att erbjuda.
Om du inte har tillräckligt med följare på sociala medier idag kan det vara värt att marknadsföra några inlägg kring ditt nyhetsbrev för att få mer räckvidd.
Lägg till knappar för sociala medier i dina utskick så att möjligheten finns för naturlig spridning. Testa även att fråga rakt ut och eventuellt erbjuda en belöning för att bjuda in vänner.
Ett annat effektivt sätt att bygga upp din maillista är att passa på att be om en e-postadress och samtycke till att ta emot e-postutskick i samband med köp, anmälningar till webinars, onlinekurser eller liknande.
Det kan även vara effektivt att samla in e-postadresser i din fysiska butik, vid mässor, föreläsningar, kurser eller kundmöten.
Nu är du förhoppningsvis fullt igång med att få in fler prenumeranter till din maillista, kör hårt!
I nästa del av guiden är det dags att börja designa dina nyhetsbrev.
Prova alla funktioner. Marknadsför dina tjänster och produkter. Öka din försäljning och kundlojalitet.