✨ Nyhet: Engagera dina kunder med SMS Läs mer → ✨ New: Engage your customers with SMS marketing Learn more →

Hur du bygger en

Maillista och få fler att prenumerera

Få reda på varför du borde bygga en maillista och hur du med praktiska tips för olika kanaler kan växa din lista ännu större.

Skriven av: Sebastian Brissman
30 augusti 2023
Lästid: 17 minuter
Hur du bygger en maillista för e-postmarknadsföring

Genom att få fler att prenumerera på dina utskick får du större kontroll över när, var och hur personen tar del av din marknadsföring. Därför är det alltid en bra idé att få dina följare, kontakter eller besökare att bli prenumeranter.

Du kommer aldrig kunna påverka algoritmer, andra företags affärbeslut eller hur personer använder olika kanaler, men det du kan påverka är hur många som prenumererar på din maillista. 

I denna del av guiden kommer du får läsa om hur du kan använda dina olika kanaler för att få fler prenumeranter.

Innan du läser dig in på de olika kanalerna och taktikerna som finns ska vi gå igenom vad en maillista faktiskt är, varför du borde bygga en och några saker som är bra att tänka på överlag när det kommer till att få fler att prenumerera på din maillista.

Innehåll
Avsnitt 1

Vad är en maillista?

En maillista eller e-postlista är en samling av e-postadresser som ett företag eller en privatperson har samlat ifrån sina kunder, potentiella kunder och webbplatsbesökare, samt att de har gett sitt samtycke till att ta emot dina mailutskick.

Att prenumeranter har gett sitt samtycke till att ta emot dina mailutskick innebär att de frivilligt valt att dela sin information till dig eftersom de är intresserade av att hålla sig uppdaterade om ditt företag och vad du har att erbjuda.

Med dessa insamlade e-postadresser kan du alltså som företagare eller privatperson skicka riktade och personliga nyhetsbrev, kampanjer eller andra e-postmeddelanden i marknadsföringssyfte och påbörja ett arbete med att bygga långsiktiga kundrelationer, skapa engagemang hos kunderna och öka försäljning eller konvertering.

Varför du borde bygga en maillista

Att bygga en maillista är viktigare än vad du tror och fördelarna det ger är många. För de flesta företagen är e-post en av de mest värdefullaste och lönsammaste kanalerna de har, speciellt inom e-handeln. 

Här är ett par fördelar med att bygga din egen maillista:

 • Du äger din e-postlista och dess kontakter. Du är inte beroende av andra företag eller någon annan plattform – oavsett vad som händer med övriga kanaler har du fortfarande full kontroll över din e-postlista.

 • Du har direktkontakt med dina prenumeranter vilket gör att du kan bygga långsiktiga relationer och förvandla dem till lojala kunder över tid.

 • E-post är personligt och du kan anpassa ditt innehåll till varje prenumerant, samt automatisera dina e-postmeddelanden baserat på kundbeteenden. Det kommer du ha svårt att göra via till exempel annonsering och sociala medier.

 • Du har möjlighet att exponera dina budskap och det du har att erbjuda hur många gånger du vill utan några kostnader vilket till exempel annonsering kräver.

 • Målgruppsinriktning är mer träffsäkert. Med e-post kan du segmentera dina målgrupper och rikta anpassat innehåll mot dina prenumeranter baserat på specifika saker såsom demografi eller beteenden.
Avsnitt 2

Innan du börjar bygga upp din maillista

Tydliggör hur e-postadressen kommer att användas

Skaffa fler prenumeranter med nyhetsbrev

De flesta är rädda att få för många och oönskade e-postutskick. De behöver känna att de kan lita på dig och att du inte säljer vidare deras e-postadress. Därför är det viktigt att du tydligt berättar hur du kommer att hantera deras e-postadresser.

Du kan till exempel berätta vilket typ innehåll mottagarna kan förvänta sig och hur ofta du kommer att göra utskick. Ju tydligare detta förklaras desto större chans är det att de prenumererar och förblir en prenumerant under en längre tid. 

Ett annat alternativ är att inkludera en länk till din integritetspolicy-sida som berättar om hur e-postadressen kommer att användas eller så kan du ha en text under formuläret likt nedan:

“Din e-postadress kommer inte användas i något annat syfte än att skicka nyhetsbrevet och kommer inte säljas eller delas vidare. Du kan när som helst välja att inte få fler mail.

Gör det enkelt att prenumerera på din maillista

Gör det enkelt att prenumerera på din maillista

Se till att dina prenumerationsformulär syns tydligt på din webbplats och att registreringsflödet är utformat så enkelt som det bara går. 

Långa formulär som kräver att besökarna behöver fylla i mycket information har en tendens att skrämma iväg dem då det helt enkelt är för tidskrävande att gå igenom hela registreringsflödet. Dessutom kommer de att undra vad du ska med all information till.

Det är rekommenderat att du använder dig av “double opt-in”, vilket innebär att prenumeranter får ett bekräftelsemail skickat till sig där de behöver bekräfta sin e-postadress när de anmäler sig till ditt prenumerationsformulär. Om du använder Get a Newsletter sker detta automatiskt.

Tips: Fråga endast om information du verkligen behöver. Om det är för mycket information att fylla i kan vissa personer avstå från att registrera sig. Till exempel efterfrågar vi på Get a Newsletter endast efter e-postadress när en person vill registrera sig på vårt nyhetsbrev.

Gör det enkelt att avregistrera sig från din maillista

Gör det enkelt att avprenumerera från din maillista
Nyhetsbrev hos Get a Newsletter

Det är en smart idé att göra det tydligt för dina prenumeranter redan vid registrering att man kan avregistrera sig när som helst från din maillista. Det skapar förtroende och trygghet vilket leder till att fler kommer våga registrera sig.

Dessutom är det krav från GDPR på att ha en avregistreringslänk i varje utskick. 

Highlight: Hos Get a Newsletter inkluderas alltid en avregistreringslänk automatiskt när du skapar dina mailutskick och måste alltid ligga med för att du ska kunna skicka ut dem.

Underhåll din maillista regelbundet

Alla ointresserade prenumeranter kommer inte alltid avregistrera sig själva ifrån din maillista. Vissa kan vara kvar där under en lång tid och ignorera dina utskick, vilket försämrar ditt rykte, du får en högre avvisningsfrekvens och du riskerar då att dina utskick hamnar i skräpposten oftare.

En bra maillista är fylld av prenumeranter som vill engagera sig med dina utskick och höra av sig till dig.

Genom att underhålla din maillista regelbundet så kommer du förbättra din leveransbarhet och nå fler aktiva och engagerade prenumeranter vilket också leder till ett bättre resultat för din e-postmarknadsföring. 

Tänk alltid kvalitet framför kvantitet när det kommer till din maillista.

Köp aldrig en färdig maillista

Det kan vara lockande att köpa en maillista med massvis av kontakter och att det är en snabb genväg till att få nya kunder men så lätt är det inte. 

För de första är det olagligt enligt GDPR att skicka oönskade e-postmeddelanden och lagra uppgifter om personer i din e-postmarknadsföringstjänst utan samtycke. 

För det andra kommer mottagarna att vara mer benägna att markera oönskade e-postmeddelanden från dig som skräppost, vilket skadar ditt rykte som e-postavsändare och som till slut kan leda till att du hamnar på en blockeringslista för e-post.

För det tredje, om du skickar e-post till mottagare som inte har gjort ett aktivt val och prenumererat på din maillista själva så kommer ditt utskick och dess innehåll aldrig vara relevant för dem. Det vill säga, de kommer troligtvis inte att köpa det du försöker sälja. 

Att bygga en e-postlista kan ta tid, speciellt om du gör det från grunden och det finns inga genvägar till en högkvalitativ maillista. Köp aldrig en färdig maillista.

Avsnitt 3

Tips hur du får prenumeranter via din webbplats

Lägg till prenumerationsformulär

Få fler prenumeranter till din maillista med prenumerationsformulär

Ett enkelt sätt att få fler att prenumerera på din maillista är att lägga till prenumerationsformulär runt om på din webbplats och på så sätt förvandla besökare till prenumeranter. 

Du har möjlighet att lägga till prenumerationsformulär på varje sida runt om på din webbplats och ju fler formulär du har desto större chans har du att fler registrerar sig till din maillista. 

Det är dock viktigt att du tänker på att dina formulär inte stör besökarnas upplevelse av din webbplats. De behöver smälta samman och ha en bra balans med resterande innehåll så att du fortfarande levererar bra innehåll och kan lättare kan skapa relevans mellan ditt prenumerationsformulär och sidan innehåll.

Du kan till exempel lägga till ett prenumerationsformulär på:

 • Din startsida
 • I dina bloggartiklar
 • I sidfoten
 • Din “om oss” sida


Om du har många sidor och inte vet vilka av dina sidor som har många besökare kan du använda Google Analytics för att ta reda på vilka sidor som är de populäraste på din webbplats. 

Läs mer om hur du kan skapa prenumerationsformulär med Get a Newsletter.

Tips: Har du en butik eller restaurang kan du även ha en anteckningsbok där dina kunder kan skriva upp sin e-postadress för att få dina utskick.

I samband med köp

Få fler prenumeranter via e-handel i samband med köp

Om du har en e-handel kan du ge dina kunder möjlighet att prenumerera på din maillista i samband med när de genomför ett köp hos dig. Det ger dig ett perfekt läge till att kunna informera dina kunder om framtida kampanjer, reor och exklusiva erbjudanden. 

Detta gör du enklast genom att skapa en knapp som kunderna kan kryssa i när de handlar av dig. Glöm inte att uppmana till varför de ska prenumerera på din maillista och vad för värde det ger dem.

Du kan till exempel skriva: 

 • “Vill du lära dig mer om X? 
 • Få exklusiva erbjudanden och tips om X i din inkorg.”

Anpassa dina formulär till varje bloggartikel och landningssida

Landningssidor för medlemserbjudanden
Landningssida hos Get a Newsletter

Det är en bra idé att du ser till att texter och call-to-actions i dina prenumerationsformulär relaterar till innehållet på sidorna där du lägger till formulär. Det kommer öka chanserna till att nya besökare prenumererar på din maillista eftersom de läser din specifika sida av en anledning och om de vill läsa mer av samma ämne kan ditt prenumerationsformulär vara vägen dit för dem. 

Om du till exempel har ett inlägg som handlar om hur små e-handlare kan öka sin försäljning med en mindre budget kan din call-to-action i prenumerationsformuläret vara “Få 10 praktiska tips till att öka försäljningen”. 

Jämför du det mot “Prenumerera på vårt nyhetsbrev” så är det första exemplet betydligt mer relevant till det ämne besökarna redan läser om. Oavsett vad din sida handlar om är det viktigt att du berättar för läsaren att det finns ännu mer exklusiv information att ta del av om de väljer att prenumerera på din maillista.

Läs mer om hur du kan skapa landningssidor med Get a Newsletter.

Skapa ett erbjudande i utbyte mot e-postadresser

Skapa ett erbjudande för att få fler prenumeranter via ett formulär

En professor vid namn Dan Ariely gjorde en studie där han erbjöd 398 studenter på gratis godis från Hershey eller reducerat pris på godis från Lindt. 

Resultatet blev att majoriteten av studenterna valde gratis godis från Hershey. Även om godis från Lindt anses ha ett högre värde. Dan Ariely menar på att människor agerar inte endast som att gratis minskar kostnaden, utan att det även ses som en fördel.

Samma princip gäller för e-postlistor. Om du vill att besökarna ska prenumerera på din e-postlista kan du behöva ge något i utbyte.

Genom att erbjuda en rabatt, gratis kurs eller fri frakt blir det mer lockande för en person att dela med sig av sin e-postadress. Du kan på så sätt få in fler e-postadresser som du sedan kan bygga nya relationer med, vilket i framtiden kan leda till försäljning.

Förslag på erbjudanden du kan skapa:

 • Rabatt – Ett vanligt erbjudande i utbyte mot en e-postadress är att erbjuda en rabatt till nya prenumeranter som tack om de väljer att prenumerera. Detta kommer att uppmana nya besökare att gå med i din maillista och göra sitt första köp hos dig.
 • Gratis kurs eller testperiod – Skapa en gratis kurs eller testperiod av din produkt som endast prenumeranter på din maillista får tillgång till. Det levererar ett högt värde till dina besökare mot att de delar med sig av sin e-postadress till dig.
 • Exklusiva reor och erbjudanden – Du kan skapa reor och erbjudanden som är exklusivt till prenumeranterna i din maillista. Detta kommer skapa en känsla av exklusivitet och kommer uppmana besökare att prenumerera för att få till gång till det du erbjuder. 
 • Fri frakt – Du kan erbjuda fri frakt till dina nya prenumeranter eller om kunder handlar för en viss summa. Detta kan vara tillräckligt uppmanande för att de går med i din maillista för att få erbjudandet om fri frakt. 
 • Erbjud en gratis nedladdning – Du kan till exempel skapa en guide, checklista, tipslista, PDF eller liknande som är tillgänglig som en gratis nedladdning för de som registrerar sig på din maillista.
Tips: Om du behöver hjälp att skapa en guide eller liknande så finns det digitala verktyget Canva. Där kan du enkelt skapa snygga guider, broschyrer eller liknande. Helt utan kostnad.

Popups

Exempel på en popup för att få fler prenumeranter
Popup-formulär hos Get a Newsletter

Likt prenumerationsformulär kan du använda dig av popup-formulär för att samla in e-postadresser. Du kan skapa en popup på din webbplats för att fånga besökarnas intresse och uppmana dem till att prenumerera på din maillista.

Med popup-formulär behöver du kortfattat berätta vad besökarna får ut av att prenumerera på din e-postlista och det är vanligt att även här inkludera erbjudanden – till exempel en rabattkod.

Popups har en tendens att bli ett irritationsmoment och därför behöver de användas på rätt sätt för att ge en bra effekt och ett bra resultat. Det kan till exempel vara en mindre bra idé att visa upp dina popups för personer som besöker din webbplats för första gången eller för personer som redan prenumererar på din maillista. 

Istället kan det vara en bra idé att dina popups visas för personer som är återkommande besökare som stannar en viss tid på din webbplats och som inte prenumererar på din e-postlista eller för personer som redan har handlat av dig men inte prenumererar på ditt nyhetsbrev. 

Du kommer behöva testa olika inställningar för vad som fungerar bra för dig med popups. Nyckeln är att de ska visas för rätt personer vid rätt tid och inte visar upp för snabbt eller för ofta.

Läs mer om hur du kan skapa popup-formulär med Get a Newsletter.

Skapa en mailkurs

En mailkurs är en onlinekurs i sin allra enklaste form – en serie e-postutskick. Det är ett strålande sätt att erbjuda något med ett tydligt värde och samtidigt locka in fler prenumeranter till din maillista.

Så här kan du göra: 

 1. Se först till att det finns en tydlig koppling mellan mailkursens innehåll och innehållet i dina nyhetsbrev. Annars riskerar mottagaren att bli förvånad och avprenumerera när mailkursen är klar och de vanliga nyhetsbreven börjar komma.
 2. Ta fram 5-10 automatiska utskick som steg-för-steg guidar mottagaren inom ditt valda ämne och får dem att agera.
 3. Skapa en enkel landningssida för din mailkurs och beskriv att besökaren får en gratis mailkurs om de registrerar sig för nyhetsbrevet.


Ta inspiration från Tjejer kodars grymma gratiskurs som till slut leder till att man som kursdeltagare hamnar på deras vanliga nyhetsbrev på samma tema. Det blir uppenbart värdefullt för prenumeranterna och skapar intresse för vad mer du har att säga.

Avsnitt 4

Tips hur du får prenumeranter via sociala medier

Uppmana till att prenumerera på din maillista

Få fler prenumeranter till din maillista via sociala medier

Du kan innan, under och efter prata om din maillista på sociala medier. Inläggen borde fokusera på vad personen kommer att få ut av att prenumerera på din e-postlista och vad själva e-postutskicken innehåller.

Till exempel kan du ha alltid som en kommentar eller i slutet av ditt inlägg lägga till en text där du skriver något likande som “Tyckte du om detta inlägg? Ange din e-postadress och få liknande tips och råd i veckan/månaden direkt i din inkorg”

Tips: Vill du ha exempel på hur du kan marknadsföra ditt nyhetsbrev på Instagram kan du söka på hashtaggen #nyhetsbrev.

Dela ditt e-postutskick på sociala medier

Efter att du har gjort ett e-postutskick, till exempel ett nyhetsbrev eller en kampanj är det alltid bra att dela det på sociala medier. På så sätt kan personer läsa och sedan välja att prenumerera på det.

Tips: Med Get a Newsletter kan du anpassa bild och text innan du delar på dina olika kanaler. Du kan i efterhand dela nyhetsbrevet via den detaljerade rapporten.

Fäst ett inlägg i ditt flöde med länk till ditt formulär

Publicera ett inlägg där du pratar om dina e-postutskick och fäst det sedan längst upp i ditt flöde. Det gör att alla som besöker din Facebook, LinkedIn eller annan plattform kommer att se att du skickar ut e-post och att dem enkelt kan anmäla sig till din maillista för att ta emot dina utskick.

Tänk på att även här ska inlägget fokusera på vad dina utskick innehåller och vad personen kommer att få ut av det.

Marknadsför ett inlägg

Om du har få följare på sociala medier eller helt enkelt bara vill nå ut till fler personer kan du alltid skapa en annonseringskampanj och marknadsföra ett inlägg. 

Det effektivaste du kan göra är att göra skräddarsy ett inlägg som har till uppgift att enbart samla in e-postadresser och inget annat. Det är extra viktigt när du marknadsför ett inlägg att du erbjuder något av högt värde i utbyte mot e-postadresser.

Det kan till exempel vara om att du erbjuder en guide med djupgående innehåll som är svårt att få tag i från annat håll, en e-bok eller kostnadsfri konsultation. Det kommer inte att funka att du efterfrågar e-postadresser mot inget i utbyte inom annonsering. Människorna som kommer att se dina annonser känner inte dig, vet inte vem du är och vad du har att erbjuda – varför ska de ge dig sin e-postadress?

Du kan också marknadsföra inlägg som redan är publicerade för att nå ut till fler. Här kan det vara en bra idé att se över engagemang som dina tidigare inlägg har skapat och utifrån det välja ett inlägg som har fått mycket engagemang tidigare. Det är fortfarande lika viktigt att inlägget i sig levererar högt värde annars riskerar du att spendera pengar i onödan på annonseringen.

Avsnitt 5

Tips hur du får prenumeranter via e-post

Uppmuntra till att dela dina e-postutskick

Word of mouth är en av de mest effektfulla marknadsföringsstrategierna du kan använda. Gör det därför enkelt för dina prenumeranter att dela dina e-postutskick. Du kan också uppmana dina läsare att dela nyhetsbrevet om de vill. På så sätt kan fler personer få reda på dina e-postutskick och börja prenumerera på det själva.

Lägg till en länk i e-postsignaturen

Beroende på hur stort ditt företag är skickar du troligtvis hundratals eller tusentals e-postmeddelanden till potentiella och befintliga kunder varje månad. 

Dessa e-postmeddelanden ger dig en perfekt plats till att marknadsföra ditt nyhetsbrev eller liknande. Se därför till att lägga till en länk i företagets e-postsignaturer som gör det enkelt för mottagarna att börja prenumerera på din maillista.

Det gör det också enkelt för de som inte redan är prenumeranter men som läser dina utskick att bli prenumerant.

Avsnitt 6

Tips hur du får prenumeranter via övriga kanaler

Tävlingar & giveaways

Tävlingar och giveaways är vanligtvis ett bra sätt för att snabbt nå ut med ditt varumärke och samtidigt få din maillista att växa. Detta kan vara väldigt effektivt att genomföra på dina sociala medier men funkar lika bra att visa upp på din webbplats eller via annonsering. 

Det är inte svårare än att du håller i en tävling eller giveaway som vem som helst kan delta i genom att registrera sig med sina e-postadresser. 

Se till att priset du planerar att ge bort är riktat till din målgrupp. Om ditt företag till exempel säljer snowboard och skidutrustning bör du ge bort något som är relevant till det. I detta exempel vill du med andra ord inte ge bort fiskeutrustning eller hygienartiklar.

Det gör att deltagarna i din tävling eller giveaway har större chans att komma ihåg ditt varumärke i framtiden och kanske köper av dig nästa gång istället för hos ett annat varumärke.

Enkäter

Om du använder dig av enkäter i din verksamhet kan du i slutet av enkäten skapa ett steg där du uppmanar mottagarna till att prenumerera på din maillista.

Du kan till exempel be mottagarna att dela med sig av sin e-postadress till dig för att du i ett senare skedde kommer att skicka ut resultatet av enkätundersökningen eller kan du som ett tack för att de svarade på enkätundersökningen erbjuda en rabatt på nästa köp som skickas via e-post när de väl registrerar sig på din maillista.

Samarbeta med andra företag

Genom att samarbeta med andra företag i din bransch kan du dra nytta av deras befintliga målgrupp och nå nya potentiella kunder som kan vara intresserade av dina produkter eller tjänster. 

Ni kan båda skapa värdefullt innehåll och kampanjer som tilltalar er gemensamma målgrupp för att dra nytta av varandras räckvidd och få era maillistor att växa tillsammans, en win-win situation. 

Att samarbeta med företag i din egen bransch hjälper också till att bygga varumärkeskännedom och auktoritet inom ditt område.

Avsnitt 7

Övriga tips för bättre resultat

Testa ditt registreringsflöde

Ta dig tiden för att testa ditt eget registreringsflöde och funderera på hur du skulle uppleva det om du registrerade dig till din maillista för första gången. Kan du förenkla flödet och ta bort några steg? Känns bekräftelsemailet bra och fungerande? Fungerar alla knappar och länkar som de ska genom hela registreringsflödet? 

Små och enkla misstag som en felaktig länk eller liknande kan bli väldigt kostsamt men kan lätt undvikas genom att du testar ditt registreringsflöde.

Använd dig av social proof

Social proof för nyhetsbrev

Människor gör som andra gör. Att utnyttja social proof handlar om att visa upp vad de som redan läser och älskar dina e-postutskick har att säga. De som står i valet om de ska registrera sig eller inte vill veta om det du hävdar om dina e-postutskick verkligen stämmer.

Hur kan du samla in recensioner och utlåtanden som du sedan kan lägga på din hemsida?

Skriv inte “Prenumerera på vårt nyhetsbrev”

“Prenumerera på vårt nyhetsbrev” säger inget om vad nyhetsbrevet innehåller. Alla vill veta vad de får ut av att prenumerera. Därför är det dags att ändra den meningen till något som skapar mer intresse och som gör att fler anmäler sig. 

Här får du några exempel på vad du kan skriva:

 • X får varje månad rabatter och inspiration, vill du bli den X?
 • Lisa köpte en lampa, “lyckligt” ovetandes om hon att kunde ha fått 25 procent rabatt (med rabattkoden i det senaste nyhetsbrevet). Var inte som Lisa – missa inga rabatter. Anmäl dig till nyhetsbrevet, som är fullt med rabatter.
 • Vill du bli bättre på X? Ange din e-postadress för att få tips och råd inom X.


Det viktigaste är att få fram vad de får ut av att lämna sin e-postadress. Tänk också på att lova det du kan hålla. Det är ingen idé att skriva något som inte stämmer för att få fler att anmäla sig. Det kan leda till att personen har andra förväntningar på ditt nyhetsbrev.

Kom igång med att bygga din maillista

Gör en plan och skriv ner vilka av ovan tips som du vill testa och oavsett vilka tips du använder så tänk alltid på att fokusera på vad läsaren får ut av att prenumerera på din e-postlista. Om du gör det är du bättre än de flesta på att marknadsföra e-postutskick.   

Stirra dig inte heller blind på antalet prenumeranter. Tänk kvalité framför kvantitet. Det handlar om att skicka till rätt prenumeranter, inte mängden prenumeranter. 

När du fokuserar på kvalité kommer du lättare se resultat. Du kan skicka en kampanj till 1000 kontakter, som inte är redo att köpa av dig, eller skicka till 100 kontakter, där mer än hälften är redo att handla av dig.

Du kan välja att fortsätta läsa nästa del om hur du på bästa sätt kan designa dina e-postutskick för att nå bättre resultat eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan och börja bygga din maillista.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 5
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
20 minuter
Del 6
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
11 minuter
Del 7
Sebastian Brissman
Marknad
Lästid
10 minuter