✨ Nyhet: Nya kraftfulla funktioner för att få fler kunder Utforska →

Hur du skriver nyhetsbrev som skapar engagemang

Hur du kan skriva nyhetsbrev som skapar engagemang

Vad ska jag skriva om? Det är en fråga du som skribent ofta ställs inför. Och att det viktigaste i ett nyhetsbrev är att det “skapar värde” är något du säkerligen har hört förut. Men vad betyder det egentligen? Vad är värdefullt innehåll och hur skapar du det?

Svaren på de frågorna hittar du i ditt grundarbete. Det vill säga arbetet med att förstå varför just du ska skriva nyhetsbrev, vad ditt budskap är, vem din läsare är och vad du har för mål.

Har du ett gediget grundarbete att utgå från, så har du receptet på ett lyckat nyhetsbrev, som mottagaren faktiskt kommer att läsa.

Innehåll

Du kan skriva riktigt bra nyhetsbrev när du:

1. Har gjort grundjobbet

Innan du sätter igång med att skriva nyhetsbrev behöver du ha en strategi på plats. En strategi eller plan som utgår från dina mål och bland annat innehåller beslut om vilka typer av innehåll du vill ha med i dina utskick.

Ska du ha med blogginlägg, artiklar, videor, infographics, bilder eller kundberättelser eller vad tror du att just din målgrupp skulle lockas av?

Är det viktigt att ditt nyhetsbrev består av övergripande egenproducerat innehåll eller ska du även dela med dig av andras innehåll?

Och till sist, vilken typ av erbjudanden och företags- eller produktuppdateringar ska du ha med och hur ofta ska de förekomma?

E-postmarknadsföring är enkelt. Men det är inte så enkelt som att bara börja skicka iväg några erbjudanden och hoppas på det bästa. Grunden för e-postmarknadsföring är relationsbygget. Relationen mellan dig och kunden. Precis som med all försäljning. Först bygger du relation, sedan säljer du.

2. Känner dina läsare

Nyckeln till att bygga en relation och få ditt nyhetsbrev att upplevas personligt, relevant och intressant är att alltid skriva som att du har en specifik person i åtanke. Antingen en persona eller någon du känner, som ska representera din målgrupp.

Här kan du läsa mer om vilka frågor du behöver ställa dig för att ta fram en tydlig persona som kan representera din målgrupp.

Att du känner din läsare är det överlägset viktigaste steget för att skriva ett lyckat nyhetsbrev. Vem skriver du till? Vad har de för utmaningar och mål, intressen och vad ska motivera dem att läsa dina mail? Vilka förkunskaper har de om det ämne du ska skriva om? Vilket guidar vilken nivå du ska lägga dig på, och vilka ordval du gör. Är de nybörjare eller är det personer som redan har researchat en del?

Vem är det du skriver till?

3. Förstår vikten av tydliga mål och call-to-actions

Ett spretigt nyhetsbrev utan tydligt mål är ett nyhetsbrev som ger sämre resultat. Att skriva nyhetsbrev med för många call to actions är ett nyhetsbrev som riskerar att skapa förvirring. If you confuse, you lose.

Vi människor gör i snitt 70 val varje dag. Alltför många valmöjligheter tröttar ut hjärnan (det kallas choice overload) och du riskerar att tappa läsarens intresse. Om du vill få läsaren att agera, klicka sig vidare till din hemsida, ladda ner något eller anmäla sig till ett event behöver du hjälpa dem att ta snabba beslut.

Det bästa är om du kan välja ut ett huvudmål för ditt utskick och koppla en tydlig call-to-action (CTA) till det målet. Det ska vara en no-brainer vart du vill att läsaren ska klicka.

Sedan kan du absolut ha med flera länkar i ditt mail, men din huvud-CTA bör sticka ut mer än de andra. På så sätt visar du att övriga länkar och knappar är för de som är extra intresserade eller “om-du-har-tid-över”-CTAs.

Spika ditt mål och din huvud-CTA innan du börjar skriva.

Det blir självklart skillnad om ditt nyhetsbrev till exempel enbart syftar till att inspirera eller besvara en mängd olika frågor som i en Q&A. Då ställs inte lika höga krav på att ha tydliga CTAs, men i de allra flesta fall då målet är att sälja och konvertera så tjänar du på att vara övertydlig.

Några saker som kännetecknar lyckade CTAs:

  • De drar till sig ögat direkt

  • De sticker ut med färg

  • De har större text än brödtexten

  • De innehåller aktiva ord såsom börja, starta, kom igång, boka, öppna, hämta, ladda ner

  • De är skrivna ur jag-perspektiv / första person-perspektiv som till exempel “Boka min plats” istället för “Boka din plats” eller “Jag vill ladda ner checklistan” istället för “Ladda ner checklistan här”

4. Har lärt dig att skriva nyhetsbrev med lättförståeliga texter

Du gör din läsare, och framförallt dig själv, en stor tjänst om du lägger ner den där extra tiden till att korta ner och skriva mer rakt på sak. Så att läsaren inte behöver anstränga sig mer än nödvändigt och snabbt kan ta till sig budskapet. Förenkla för läsaren.

För bästa möjliga läsbarhet är vårt tips att tänka som att du skriver till en yngre person:

  • Skriv korta meningar, satsa på max 10-12 ord

  • Gör enkla ordval och undvik avancerad arbetsjargong och yrkestermer

  • Var begriplig, skriv ut saker steg för steg

  • Använd gärna punktlistor


Du kan testa att använda lix.se för att se hur pass lätt din text är att läsa.

En annan god anledningen till att skriva kort och koncist är att de allra flesta läser sina mail i sin smartphone. Och som du vet kryllar smartphones av distraktioner. Det blir desto viktigare att direkt haffa läsarens uppmärksamhet, och att säkerställa att mailets poäng framgår direkt.

Att som journalisterna alltid ha med sig mindsetet “kill your darlings” är en vinnande strategi. Vilket handlar om att när du anser att texten är klar, läsa igenom och rensa bort allt fluff som inte tillför något av värde för mailets syfte. Länka istället vidare till artiklar där den intresserade kan läsa mer.

5. Satsar stenhårt på ämnesraden

Den genomsnittliga öppningsfrekvensen för nyhetsbrev är 22%. Med riktigt bra ämnesrader kan du definitivt klå det. X% öppnar ett mail enbart på grund av ämnesraden. Med det i åtanke, för att få mottagarna att öppna ditt mail är det fullt fokus på ämnesraden som gäller.

Men vad ska du fokusera på? Exakt vilken typ av ämnesrad du ska använda beror på situation och mål. Men några generella saker som kännetecknar riktigt bra ämnesrader är följande:

  • De är korta och rakt på sak – max 40-50 tecken

  • De undviker fluffiga ord och utfyllnad

  • De lurar inte läsaren att öppna – de sammanfattar vad mailet ger för värde

  • De skapar en känsla av att det du har att säga är brådskande eller väldigt viktigt

  • De skapar en känsla av FOMO (Fear Of Missing Out) – att mottagaren absolut inte vill missa det här

  • De väcker nyfikenhet genom att inte avslöja hela svaret

  • De är personliga

6. Satsar ytterligare lite till på ämnesraden

En generisk ämnesrad i stil med “Nyhetsbrev maj” eller “Nyhetsbrev 3” inte att föredra. Det talar visserligen om vad det är, men det säger ingenting som kan locka läsaren att öppna. Skriv istället något kopplat till innehållet som väcker intresse.

Ett exempel på en ämnesrad som väcker nyfiken och inte avslöjar allt är till exempel “Så få du mer energi, hela dagen!”. Att jämföra med “Testa micronaps – för att få mer energi!”. Den första sammanfattar värdet av att läsa mailet. Vem vill inte ha mer energi?

Den andra avslöjar hela hemligheten redan i ämnesraden och ger mindre anledning att öppna mailet.

Här är några idéer som du kan använda som inspiration för din ämnesrad:

  • Ställ en fråga – “Gissa vem som vann?”, “Vart ska man börja?”

  • Kopiera en av rubrikerna i mailet

  • Inkludera siffror – “9 saker du inte visste om…”, “5 steg för att…”

  • Inled ämnesraden med ett aktiverande ord som till exempel boka, se, lyssna, ta del av, få, hämta, vinn, joina, maxa, prova, missa inte

  • Avsluta ämnesraden med “…,det hände”

  • Inled ämnesraden med “Här är…”, “Så…” eller “Därför…”

  • Var hemlighetsfull – “Det är inte första gången”, “Succén fortsätter”

  • Skriv ett ord – “Imorgon!” eller “Nytt!”

  • Inkludera en passande emoji

7. Satsar minst lika mycket på preheadern

Preheadern, eller den första raden av ditt nyhetsbrev, fungerar som en förlängning av din ämnesrad. Om du använder ämnesraden för att locka till öppning så kan du använda preheadern för att locka till vidare läsning.

Även i preheadern behöver du fatta dig riktigt kort. För att vara säker på att din preheader ska synas i alla mailprogram bör du försöka hålla dig till 35-40 tecken.

8. Använder dig av rubriker och underrubriker

Rubrikerna i ditt mail ska guida läsaren genom innehållet, så att de så snabbt som möjligt ska kunna hitta det som intresserar dem.

40% av läsarna scannar bara av rubrikerna i ett mail.

Dina läsare kommer att scanna av innehållet, de kommer inte att läsa ord för ord. Med det i åtanke så är det viktigt att använda sig av tydliga rubriker. På så sätt blir det mer troligt att läsaren kommer att hitta något av intresse, stanna upp och läsa lite mer.

9. Alltid inleder nyhetsbrevet med det viktigaste

I en drömvärld skulle alla dina läsare ta sin tid att gå igenom ditt nyhetsbrev ord för ord, text för text. Sanningen är som tidigare sagt att de allra flesta scannar innehållet och den genomsnittliga klickfrekvens i mail är 3,5%. Så om du till exempel ställer en fråga i ämnesraden ska du helst besvara den redan i mailet. Och gärna så snabbt som möjligt.

Även om det som nämnt tidigare är bra att länka vidare till längre artiklar, så är det viktigt att själva nyhetsbrevet är värdefullt i sig. Och att det besvarar eventuella frågor läsaren får när de läser ämnesraden och preheadern. Annars ledsnar läsaren snabbt och ditt mail riskerar att tolkas som en klickjagare. I värsta fall kan de markera det som skräppost.

10. Ger det där lilla extra

Säljer du skor – berätta till exempel om hur läsaren kan ta hand om sina skor, hur andra har stylat dem och hur de är producerade.

Har du en frisörsalong – dela artiklar som till exempel “så stylar du ditt hår inför studenten”, “10 myter om schampoo” eller “hela listan för miljövänlig hårvård”.

Erbjuder du tjänster inom marknadsföring – dela med dig av några gratis planeringsmallar, ifyllningsbara PDFer, som gör att din potentiella kund får ett smakprov på hur smidigt det skulle vara att jobba med dig.

Hänger du med? Det är det där lilla extra som kommer göra att dina läsare faller pladask för ditt nyhetsbrev, att de stannar kvar, öppnar, klickar och konverterar till lojala kunder. På så sätt ger du värde och samtidigt får du på ett smidigt sätt in lite om företagets värdegrund.

Du vill att läsaren ska tänka:

”Om nyhetsbrevet är så här bra, hur bra är inte deras produkter/tjänster då?”

11. Håller vad du lovat

För att ditt nyhetsbrev ska bli omtyckt är det oerhört viktigt att vara genuin och bygga upp tillit.

Din läsare gav dig något väldigt värdefullt när de gav dig sin e-postadress. Hen har gjort det i förtroende, visat att de litar på att du inte kommer att missbruka det förtroendet.

Sanningen är att omtyckta nyhetsbrev som ger resultat över tid håller vad de lovat. De skapar förväntningar i samband med att man signar upp, berättar vad nyhetsbreven kommer att handla om och hur ofta de kommer att dyka upp i inkorgen. Sedan håller de vad de lovat och visar att nyhetsbreven i sig är värda att läsa.

Om mottagaren litar på dig (som person eller som varumärke) kommer de att öppna dina utskick.

Så innan du klickar på skicka bör du alltid fråga dig själv – Håller det här nyhetsbrevet vad jag har lovat? Om jag fick det här mailet, skulle jag uppskatta det?

12. Suddar ut dig själv ur ekvationen

Inte för att vara hård men, dina läsare bryr sig inte om dig. De bryr sig om hur du kan hjälpa dem, underlätta deras liv och lösa deras problem. Ännu härligare, om du till och med kan underhålla dem och få dem på bättre humör. Prioriterar du det i dina texter så blir texterna bättre.

Och eftersom att dina läsare inte bryr sig om dig så är det ingen bra idé att du bara pratar om dig själv och din verksamhet i dina utskick. Men det finns ett men. Storytelling fungerar. Det gör mailet personligt, och stärker relationen till den du skriver till. Att visa sig mänsklig, sårbar och äkta är toppen! Så orden “jag” och “vi” är inte en no-go-zone, men innan du börjar skriva bör du fundera riktigt noga på vad berättelsen bidrar med, tillför den något av värde för din läsare?

När det kommer till att prata om dina produkter, tjänster och erbjudanden gäller samma sak. Det är självklart inte förbjudet. Tvärtom är det i slutändan hela poängen med dina utskick, att lyckas sälja mer och konvertera läsare till kunder. Men börja alltid med att ställa dig själv frågan:

“Hur kan jag få detta att handla om läsaren?”

Du har hört det förut men åtminstone 80% av mailet bör innehålla något av värde för mottagaren och max 20% ska du ägna dig åt att be om något och sälja.

13. Skriver som till en vän

Hur uttrycker du dig när du skriver till en vän? Till exempel när du har upptäckt något som du tror att personen kommer att gilla. Troligtvis går du in med massor med energi och målande beskrivningar för att visa vad det du har hittat kommer att ge din vän.

Du använder samma språk som din vän, väljer relaterbara ord och tar upp ämnen du vet att hen kommer att gillar. Du använder emojis där det passar och delar egna berättelser. Men framförallt skapar du en dialog snarare än en monolog. Du använder ett informellt språk snarare än formellt.

Läsaren är din vän. Skriv som att du förväntar dig ett svar tillbaka. Och se till att du faktiskt kan få ett svar, genom att undvika att använda en no-reply-adress.

14. Korrekturläser dina utskick

Stopp, stanna, ta ett djupt andetag och läs texten innan du klickar på skicka. Det tar några extra minuter, men har stor inverkan på slutresultatet.

Det kan dock vara svårt att korrekturläsa sina egna texter. Om du har tid och möjlighet, be gärna någon annan läsa dina nyhetsbrev innan du skickar. Är det tillräckligt intresseväckande, finns det oavslutade meningar och stavfel?

Om du inte kan ta hjälp av någon annan. Testa då att läsa upp ditt mail högt för dig själv. Det gör det lättare att upptäcka fel, avgöra om ditt mail är skrivet med rätt ton eller om det finns onödigt krångliga formuleringar.

Över till dig

Lycka till med skrivandet! Nu vet du vad du behöver öva på. Kom ihåg att om du redan kan checka av en eller två av punkterna ovan så är du redan på god väg för att lyckas med dina nyhetsbrev. 

Läs mer om hur du använder Get a Newsletter för att skapa och skicka nyhetsbrev.

I nästa del av guiden lär du dig konsten att mäta och analysera dina nyhetsbrev, så att du kan optimera dina utskick och ständigt förbättra dem.

Läs vidare