✨ Kom och jobba med oss! Läs mer och ansök →

Call to action - för optimal konvertering

Användning av Call to action (CTA)
Hur får du dina kunder att göra det du ber dem om? Kanske har du någon gång kämpat med den frågeställningen i din strävan att driva försäljning eller värva prenumeranter till ditt nyhetsbrev. Svaret är – call to action.

I den här delen av guiden får du 5 handfasta tips som hjälper dig att skapa en call to action som dina kunder inte kan motstå, tillsammans med ett exempel på hur det kan se ut i ditt nyhetsbrev.

Innehåll

Vad är en call to action?

call-to-action illustration

En call to action är en inbjudan som uppmanar till handling, genom att först tala om vad du behöver göra och sedan motivera dig till att faktiskt göra det. Call to actions har alltså ett tydligt syfte som är direkt kopplat till någon form av avslut.

De är av den anledningen en effektiv strategi inom all försäljning och marknadsföring. Det vanligaste sättet att tillämpa call to actions på är via tydligt placerade knappar och länkar, som inspirerar till ett fördelaktigt köp, uppmuntrar till en prenumeration eller sluter en oemotståndlig deal.

Budskapet, som en call to action också baseras på, är oftast kort, koncist och direkt riktat till mottagaren. Signifikativt för call to actions är också att de gärna spelar på mottagarens känslor genom att peka på ett problem med hög igenkänning, där din produkt eller tjänst är den enda lösningen.

5 tips hur du uppmanar dina kunder till handling

1. Tala klarspråk

Kärnan i din call to action är själva budskapet. Här är en del av tricket att fatta sig kort, gärna med hjälp av verb och nyckelord som på olika sätt beskriver dina mottagares problem eller behov och lämnar förslag på lösningar. Till exempel: vinnslippspara.

Tänk på att tydliga direktiv som inte kräver någon vidare instruktion eller bakgrundsinformation fungerar allra bäst. Lägg gärna fram fördelarna med ditt erbjudande, men håll det enkelt så att dina mottagare kan teckna ett abonnemang eller fatta ett köpbeslut direkt.

Här kan ditt ordval kan göra hela skillnaden, eftersom du inte vill att din call to action skall signalera att dina mottagare måste ge upp eller försaka något för att kunna ta del av dina tjänster. Ord som: Investerastöd och donera behöver inte vara fel, men kräver kanske ändå något av sin mottagare, medan: tjänaupptäck och , enbart levererar mervärde och fördelar.

Ett bra knep när du formulerar själva knapp-texten till din call to action, är att utgå från dig själv och frasen “Jag vill…..”. Fyll sedan i de uppenbara fördelarna med ditt erbjudande, sett ur mottagarens perspektiv.

Till exempel: Jag vill erhålla 25 % rabatt på alla mina köp eller Jag vill lära mig segla på 7 dagar.
Om du sedan tar bort “jag” kan din slutgiltiga call to action landa i: Erhåll 25 % på alla dina köp eller Lär dig segla på 7 dagar.

2. Utlova en belöning

Ett effektivt sätt att vinna över dina mottagare på är att knyta din call to action till en gåva eller ett mervärde. Det kan till exempel handla om förtur på en utförsäljning, ett presentkort att handla för eller en rabattkod.

Arbetar du inom digital marknadsföring kan du med fördel ge dina kunder tillgång till nedladdningsbart utbildningsmaterial eller access till premiumtjänster i samband med att de ansluter sig till dina tjänster eller förnyar sitt abonnemang. Allt med ett knapptryck.

Här kan det också vara effektivt att skapa en så kallad  “fear of missing out” genom tidsbestämma ditt erbjudande och på så vis inspirera till handling. Till exempel: Teckna idag – få en månad gratis.

3. Håll det enkelt

Vad händer om någon erbjuder dig för många alternativ eller ber dig utföra ett antal uppgifter parallellt? Förmodligen inte mycket, eftersom det ofta kan leda till splittring och förvirring.

Ett fenomen som tydligt framgår i “The jam study”, en studie publicerad vid Stanford och Columbia University, som visar på att utökad valmöjlighet inte nödvändigtvis genererar i fler köp. Av precis den anledningen är nyckeln till en lyckad call to action att välja ut en sak som du ber dina kunder göra och sedan hålla dig till den.

Vilket i sin tur faller an på vad det är du vill att din call to action skall mynna ut i. Är det att din senaste e-bok skall bli läst, eller ditt frukostseminarium fullbokat? Ja då är det precis det du skall uppmana till och inget annat.

4. Gör det uppenbart

En väl genomförd call to action skall vara lätt att förstå och omöjlig att missa. Då spelar förstås det visuella in. Genom att ge din call to action en kontrasterande färg och tydlig placering förebygger du att ditt erbjudande försvinner i ett myller av information.

Här är det till stor hjälp att arbeta med färger som dina mottagare kan associera till, till exempel rött och grönt, liksom etablerade element, de redan är väl bekanta med. Läs gärna mer om detta i ett av våra tidigare blogginlägg om färgers inverkan.

Med det sagt bör både knappar och länkar se ut som just vanliga knappar och länkar och vara klickvänliga. En call to action kan också med fördel återfinnas på flera ställen i ett nyhetsbrev, eller på en hemsida, om det gör det enklare för dina mottagare. Vilket för oss direkt vidare till nästa punkt.

5. Inget krångel

Det fina med call to actions är att de inte lämnar mycket åt slumpen. De är tydliga, fördelaktiga och lätta för dina kunder att hitta. Av den anledningen är det av stor vikt att själva handlingen i sig är så enkel som det bara går att utföra.

Din call to action bör följaktligen inte generera i en massa jobb för dina mottagare eller ta allt för mycket av deras tid i anspråk. Undvik därför moment som innefattar längre instruktioner, omfattande formulär eller krångliga direktiv och lyft fram fördelarna med att välja just dig.

Vad kommer att hända när de faktiskt klickar sig vidare? Hur kan  du underlätta deras vardag? Kanske erbjuder du exceptionell service, fri frakt eller något annat mervärde som gör det extremt lätt för dina potentiella kunder att både bestämma sig och ta del av ditt erbjudande.

Här finner du ett exempel som berör samtliga av ovan nämnda punkter:

call-to-action exempel i nyhetsbrev

Över till dig

En riktigt bra call to action är slagkraftig på samtliga nivåer. Verbalt, med en text och andemening som väcker känslor. Visuellt, med ett utseende och en placering som genast fångar mottagarens uppmärksamhet och knyter ihop säcken. Call to actions hjälper dina kunder att agera, oavsett om ditt mål är att sälja mer eller konvertera fler.

Genom att hålla ditt budskap enkelt och faktiskt tala klarspråk, undviker du såväl missförstånd som långrandiga utlägg. När målet med din call to action är tydligt för dig, blir det också det för dina mottagare.

I nästa del av guiden berör vi vikten av ämnesrader och hur mycket de påverkar öppningsfrekvensen av dina e-postutskick.

Läs vidare

Copy link
Powered by Social Snap