✨ Nyhet: Nya kraftfulla funktioner för att få fler kunder Utforska →

Automatiska mailutskick - spara tid och öka din försäljning

4 tips på automatiska mailutskick

Automatiska mailutskick, alltså tidsinställda mail som skickas automatiskt, är ett smart sätt att få igång engagemanget med minsta möjliga arbetsinsats. Ofta skickas de efter ett visst tidsintervall eller vid specifika tillfällen (så kallade triggers). 

I den här delen av går vi igenom hur du på kan komma igång med din marketing automation, och vilka automatiska mail du bör sätta upp.

Innehåll

Fördelar med automatiska mailutskick

  • De sparar tid – De kräver bara ditt arbete en gång. Du behöver inte vara tillgänglig och klicka på skicka varje gång du vill kommunicera med dina kunder.
  • De vårdar kundrelationer – Genom att skicka rätt information till rätt person vid rätt tillfälle kan du få kunderna att känna sig omhändertagna med minimal kraftansträngning.
  • De skapar engagemang – När en person signar upp sig för ett nyhetsbrev förväntar de sig att du ska kommunicera med dem. Det bör ske så snart som möjligt för att prenumeranten inte ska tappa intresset. Automatiserar du utskicken, så att utskicken går ut i exakt rätt tidpunkt så ökar du chanserna för fortsatt engagemang.
  • De ökar försäljningen – Genom att skicka information till personer som har klickat på specifika platser kan du smida medan järnet är varmt, i stunden då köpbehovet uppstod.

4 exempel på mail du bör automatisera:

1. Bekräftelsemail

Har du kommit igång med grunderna inom e-postmarknadsföring, registrerat dig för en nyhetsbrevstjänst. Då har du redan ett automatiskt mail igång – bekräftelsemailet. Bekräftelsemailet är många gånger det allra första mailet du skickar till dina kunder.

Se till att även detta automatiska mailutskick är så bra det bara kan bli. Vanligtvis innehåller grundmallen för detta mail bara det viktigaste. Se till att anpassa texten och göra den lite mer personlig – så att du kan ge ett gott första intryck.

Det viktigaste är att det tydligt framgår att mottagaren ska bekräfta sin e-postadress genom att klicka på länken. Men finns det något mer du vill informera om eller säga för att öka engagemanget och ta vara på att intresset är högt?

2. Välkomstmail

Välkomstmailet är förmodligen det allra viktigaste mailet du kommer att skicka. Ett välkomponerat välkomstmail har potential att öka engagemanget för en lång tid framöver. Välkomstmailet kan med fördel vara automatiskt och inställt att dyka upp i inkorgen direkt när dina prenumeranter har bekräftat sin e-postadress.

Du vill att ditt välkomstmail ska vara just välkomnande. Det är viktigt att prenumeranten känner att de har bjudits in till något speciellt, kanske till och med exklusivt. De vill känna att du kommer att leverera det du har utlovat. Så berätta vad de kan förvänta sig. Läs mer om hur du skriver ett lyckat välkomstmail.

Beroende på var på din hemsida personen valde att registrera sig kan du göra olika välkomstsekvenser utifrån olika intresseområden, socioekonomiska faktorer, geografi, kön etc. På så sätt kan du säkerställa att mottagaren får en personlig koppling till ditt varumärke. De kommer att känna att du är proaktiv, hjälpsam och levererar värde direkt.

3. Välkomstserie

Ett välkomstmail är en hygienfaktor, det bara ska du ha. Mottagaren förväntar sig det. Men beroende på vad du har för verksamhet kan det vara värdefullt att till och med sätta upp en serie med automatiska mailutskick, som skickas till exempel över 1 eller 2 veckor. Där du passar på att guida dina prenumeranter (potentiella kunder) genom kundresan.

Berätta vem du är och vad du erbjuder, ge tips och råd, besvara vanliga frågor, ge något välkomsterbjudande, visa hur man kommer i kontakt med dig på bästa sätt och vart man vänder sig om man vill veta mer.

4. En lockande mailkurs

Ett annat exempel på hur du kan använda dig av automatiserade mail på ett effektivt sätt är att sätta upp en mailkurs. Du kan ta betalt, men en gratis mailkurs kan till exempel vara effektivt för att locka fler prenumeranter till din maillista.

Berätta att du kommer att dela med dig av en gratis kurs i 10 delar de första 2 veckorna. Där mottagaren kan lära sig något de alltid har velat veta kopplat till din verksamhet.

Marketing automation är en hel djungel, och dessa fyra exempel är bara några få typer av mail du kan göra. Men som kommer ge dig en toppenstart för att lyckas med din e-postmarknadsföring. Logga in på ditt konto för att komma igång och schemalägga mail. Tips! Börja med ett riktigt bra välkomstmail.

Över till dig

Hoppas du blev pepp på att sätta igång med automatiska mailutskick. I nästa del av guiden pratar vi om elefanten i rummet – skräpposten. Hur tusan ska du göra för att undvika att dina mail hamnar där?

Läs vidare