Hur du kommer igång med

Automatiska mailutskick

Få reda på varför du bör använda dig av automatiska mailutskick och hur det påverkar dina e-postkampanjer.

Skriven av: Emma Sjöberg
21 Augusti 2023
Lästid: 8 minuter
Hur du kan automatisera din e-postmarknadsföring

Vill du kunna skicka mail medan du sover, pricka av din att-göra-lista eller får vardagslivet att rulla? Då är automatiska mailutskick ut något för dig.

Automatiska mailutskick blir allt vanligare och vanligare och har blivit en viktig del av många framgångsrika e-postkampanjer. Med automatiserade e-postutskick kan du bygga långvariga och personliga relationer med dina kunder, sälja dina produkter eller tjänster oftare och få ditt företag att växa snabbare än någonsin.

Det bästa av allt är att du inte behöver en stor marknadsföringsbudget för att dra full nytta av automatiserad e-postmarknadsföring.

Innehåll
Avsnitt 1

Vad är automatiska mailutskick?

Exempel på automatiska mailutskick

Automatiska mailutskick (tidsinställda mail som skickas automatiskt) eller som man också kan kalla det automatiserad e-postmarknadsföring, är ett smart sätt att få igång engagemang men med minsta möjliga arbetsinsats. Ofta skickas de efter ett visst tidsintervall eller vid specifika tillfällen – till exempel om en person lämnar en vara i varukorgen.

Ett annat exempel på ett automatiskt mailutskick är när en person kan ladda ner en PDF (lead magnet) med information. Då skulle flödet till exempel kunna se ur så här: 

 • Personen anger sin e-postadress för att ladda ner PDF:en.
 • Ett automatiskt mail skickas ut med PDF:en.  
 • Några dagar senare skickas ett nytt automatiskt mail till de som valt att ladda ner PDF:en som innehåller text som visar hur du kan lösa deras problem. 
 • Några dagar senare skickas automatiskt ett nytt mail till de som valt att ladda ner PDF:en med ett erbjudande. 


För att sammanfatta hjälper automatiska mailutskick dig med att ta hand om dina leads och hjälper de som arbetar med marknad eller sälj att se vilka som är intresserade av produkterna eller tjänsterna som ni säljer. 

Avsnitt 2

Vad är fördelarna med automatiska mailutskick?

Oavsett om du arbetar på ett stort eller litet företag är din tid alltid begränsad och finns det då något mer tidskrävande än att skicka samma information till olika kunder om och om igen?

Med automatiska mailutskick slipper du skriva och skicka samma information till alla dina kunder då det sker självmant baserat på dina preferenser. 

Andra fördelar med automatiserad e-postmarknadsföring är att du effektivt kan: 

 • Vårda kundrelationer – Genom att skicka rätt information till rätt person och vid rätt tillfälle kan du få kunden att känna sig omhändertagen med minimal kraftansträngning.

 • Skapa engagemang – När du automatiserar mailutskicken så att de går ut i exakt rätt tidpunkt och när personen vill ha informationen kan du öka chansen att personen fortsätter att vara engagerad.

 • Öka försäljningen – Genom att skicka information till personer som har klickat på specifika länkar kan du öka chansen till försäljning då de visat intresse för dig och vad du erbjuder.

Hur du kan skapa tillväxt för ditt företag med automatiserade mailutskick

Allt innehåll som du har kan på ett eller annat sätt bli ett automatiskt mailutskick. Det som är kärnan till tillväxten för automatiska mailutskick är just att besökarna får information vid rätt tillfälle och att de med hjälp av de automatiska mailen blir redo att handla av dig eller ta nästa steg för att bli kund.

För att de ska bli kunder behöver det sista mailet som skickas vara ett erbjudande eller innehålla tydliga instruktioner för vad som är nästa steg. Mailet ska endast innehålla erbjudandet eller vad nästa steg är med en tydlig CTA-knapp som gör det enkelt att förstå vad du vill att de ska göra.

Läs mer om hur du kan skriva bättre texter och erbjudanden som säljer mer.

Om du till exempel säljer hudvård skulle du kunna skapa en mailserie som förklarar vad de olika hudtyperna behöver för hudvård och som ett tack att de har läst alla dina mail kan de få en rabatt eller köpa produkterna för ett paketpris. 

Det viktigaste att komma ihåg är att innan du säger ”kom och köp” så behöver du bevisa varför de ska handla hos dig och varför dina produkter eller tjänster är den bästa lösningen. Du kan inte bara skicka ett erbjudande med en rabattkod och förvänta dig att dina prenumeranter kommer handla av dig. 

För att sammanfatta är det endast fantasin som sätter gränser när det kommer till de automatiserade mailutskicken. För att ge dig lite inspiration ska vi härnäst gå igenom 3 exempel på automatiska utskick som du kan skicka:

Avsnitt 3

Exempel på automatiserade mailutskick

Välkomstmail

Exempel på välkomstmail från Italic

Välkomstmailet är förmodligen det allra viktigaste mailet du kommer att skicka. Ett välkomponerat välkomstmail har potential att öka engagemanget för en lång tid framöver. Välkomstmailet kan med fördel vara automatiskt och inställt att dyka upp i inkorgen direkt när dina prenumeranter har bekräftat sin e-postadress.

Du vill att välkomstmailet ska vara just välkomnande. Det är viktigt att prenumeranterna känner att de har bjudits in till något speciellt, kanske till och med något exklusivt. De vill känna att du kommer att leverera det du har utlovat och därför är det bra att du berättar vad de kan förvänta sig.

Läs mer om hur du skriver ett lyckat välkomstmail.

Beroende på var på din hemsida besökare valde att registrera sig kan du göra olika välkomstsekvenser utifrån olika intresseområden, socioekonomiska faktorer, geografi, kön med mera. På så sätt kan du säkerställa att mottagaren får en personlig koppling till ditt varumärke. De kommer att känna att du är proaktiv, hjälpsam och levererar värde direkt.

Välkomstserie

Ett välkomstmail är en hygienfaktor som varje företag som sysslar med e-postmarknadsföring bara ska ha och är något som mottagaren förväntar sig. Beroende på vad du har för verksamhet kan det vara värdefullt att till och med sätta upp en serie med automatiska mailutskick som till exempel skickas över 1 eller 2 veckor. I en välkomstserie av mail kan du passa på att guida dina prenumeranter (potentiella kunder) genom kundresan.

Berätta vem du är och vad du erbjuder, ge tips och råd, besvara vanliga frågor, ge något välkomsterbjudande, visa hur man kommer i kontakt med dig på bästa sätt och vart de ska vända sig om de vill veta mer.

En lockande mailkurs

Ett annat exempel på hur du kan använda dig av automatiserad e-postmarknadsföring på ett effektivt sätt är att sätta upp en mailkurs. Du skulle kunna ta betalt men en gratis mailkurs kan till exempel vara mer effektiv för att locka fler prenumeranter till din e-postlista.

Du kan till exempel berätta att du kommer att dela med dig av en gratis kurs i 10 delar de första 2 veckorna där mottagaren kan lära sig något de alltid har velat veta som är kopplat till din verksamhet.

Avsnitt 4

Hur skapar jag ett automatisk mailutskick?

För att komma igång med automatiska mailutskick behöver du först ett verktyg för e-postmarknadsföring som kan hjälpa dig med att automatisera dina e-postutskick. Det är också fördelaktigt om du vet i förväg vilken typ av automatiserad e-postmarknadsföring du vill göra så att du kan ta reda om ditt verktyg stödjer det du vill göra. 

Nedan ska vi gå igenom ett exempel på hur du med Get a Newsletter kan skapa ett automatiskt mailutskick för en serie av mail som kan avslutas med ett erbjudande eller en lead magnet. 

För det behöver du:

 • En e-postlista
 • Utkast på de brev som du ska skicka 
 • Ett formulär eller landningssida för att de ska kunna anmäla sitt intresse.

Skapa en e-postlista

Du behöver skapa en ny e-postlista för alla som ska få dina automatiska mailutskick. Du kan skapa en ny e-postlista genom logga in på ditt konto hos Get a Newsletter och klickar på Listor” i vänsterspalten. När du väl är inne på fliken för Listor kan du sedan klicka på ”Skapa lista” för att skapa en ny e-postlista.

Skapa ett eller flera mail

I vissa fall kan du inte sälja din vara eller produkt direkt utan du behöver börja med att bevisa att du kan leverera värde till kunden. Du kan leverera värde genom att dela med dig av information som hjälper besökaren att lösa ett problem.

Ett bra flöde skulle kunna vara:

 • Första mailet – mål att leverera värde
 • Andra mailet – mål att leverera värde
 • Tredje mailet – mål att leverera värde
 • Fjärde mailet  – erbjudande eller lead magnet


Du skapar utkasten för serien av mail precis som att du skulle skapa ett utkast för ett nyhetsbrev, ”Utskick” > ”Skapa utkast”.

När alla utkast är klara är det dags att sätta igång ditt automatiska mailutskick och det gör du enkelt genom att välja alternativet “Skicka automatiskt”.

Du kan välja vilken dag varje e-postutskick ska skickas ut och hur länge prenumeranter behöver vara på din e-postlista innan serien av mail skickas till dem.

Skapa ett formulär

När serien av mail skickas ut automatiskt är nästa steg att skapa ett formulär som du kopplar till e-postlistan. På så sätt kan besökaren ange sin e-postadress och mailen skickas ut automatiskt utan att du behöver lyfta ett finger.

Du skapar ett formulär genom att gå till “Formulär” > “Skapa formulär”.

Välj vilken e-postlista och vilka fält som ska vara med, samt vilken avsändare bekräftelsemailet ska skickas från. Klicka sedan på “Skapa formulär” för att skapa ditt formulär.

När du klickar på ”Skapa formulär” får du en HTML-kod och en länk som du kan klistra in på din hemsida, sociala medier eller där din målgrupp befinner sig.

När du har gjort din lead magnet tillgänglig för dina besökare är det bara att mäta, skapa fler eller förbättra den du har. Du kan ta del av en liknande rapport för ditt automatiska mailutskick som du får när du har skickat ett nyhetsbrev hos Get a Newsletter.

Kom igång med automatiserad e-postmarknadsföring

Nu har du förhoppningsvis fått bättre förståelse om hur automatiska mailutskick kan hjälpa dig att både spara tid och få ditt företag att växa snabbare.

Du kan välja att fortsätta läsa sista delen av guiden om hur du förbättrar dina nyhetsbrev och andra e-postkampanjer eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan för att se om tjänsten passar dig och ditt företag.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 11
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
13 minuter