✨ Nyhet: Engagera dina kunder med SMS Läs mer → ✨ New: Engage your customers with SMS marketing Learn more →

Hur du undviker att

E-post hamnar i skräpposten

Få reda på varför e-post kan hamna i skräpposten och vad du kan göra för att säkerställa att dina utskick hamnar i mottagarens inkorg.

Skriven av: Emma Sjöberg
11 Juli 2023
Lästid: 8 minuter
Hur du undviker att e-post hamnar i skräpposten

När du har lagt ner blod, svett och energi på ditt e-postmeddelande vill du självklart att det ska landa i inkorgen. Och om det mot förmodan inte skulle landa där finns saker som du kan påverka för att öka chansen.

Hur kan du då säkerställa att dina utskick hamnar i mottagarens inkorg?

Innan vi kommer in på konkreta tips är det bra att få en förståelse för varför ett mailutskick hamnar i mottagarens skräppost och för att sedan gå vidare med tio tips som hjälper dig att hamna i inkorgen.

Innehåll
Avsnitt 1

Varför hamnar mail i skräpposten?

Varje dag skickas det 60 miljarder skräppostmeddelanden. För att din, min eller dina prenumeranters inkorg inte ska överflödas av dessa mail finns det en mängd olika metoder för att avgöra om ett mail är spam eller inte. 

Tyvärr är inga av dessa metoder perfekta och det händer att ett önskat mailutskick markeras som spam. För att förstå varför behöver vi börja vad som sker efter att du har valt att skicka nyhetsbrevet.

När ditt e-postmeddelande skickas börjar den skickade – och mottagande server att ”prata med varandra”. Deras ”konversation” kan liknas med nedan illustration:

När meddelandet är mottaget skickas e-postmeddelandet igenom flera olika spamfilter för att mottagande server ska kunna avgöra i vilken inkorg som mailet ska hamna i. Förenklat tittar mottagande server bland annat på:

 • Om avsändaren och IP-adressen har ett bra rykte.
 • Om avsändaren verkligen är den som den säger att den är.
 • Om nyhetsbrevet innehåller något skadligt eller kan liknas med spam.
 • Om mottagaren har öppnat och engagerat sig i dina tidigare utskick.

   

Rollen som en e-postmarknadsföringstjänst har är att leverera mailet till mottagande server och att IP-adressen som används har ett bra rykte. Därefter spelar bland annat avsändarens rykte en roll i att bestämma i vilken inkorg mailet ska hamna i.

Avsändarens roll när det kommer till leveransbarhet

Vilket rykte avsändaren har ligger till viss del i prenumeranternas händer. För att få ett bra rykte vill du se till att mottagande server får så många positiva signaler som möjligt. Vad som ses som positiva signaler kan du se i nedan illustration:

Nu när du har en bättre förståelse för vad som händer när du klickar på “Skicka” är det dags att gå närmare in på vad du kan göra för att undvika att det hamnar i spam. 

Det kommer att vara uppdelat i två steg. Första steget handlar om vad du kan göra på en gång för att ge dig själv de bästa förutsättningarna till att alla dina utskick kommer fram. Det andra steget handlar mer om vad du kontinuerligt bör göra innan du klickar på skickar iväg dina e-postmeddelanden.

Avsnitt 2

Faktorer att tänka på innan du börjar skicka e-post

Skicka inte till en lista med köpta e-postadresser

Att skicka mail till en lista med köpta e-postadresser är inget vi rekommenderar. En av anledningarna till varför är just för att dina mail kan klassas som spam. Om du till exempel skickar ett nyhetsbrev till en e-postadress som företag (Hotmail, Gmail eller liknande) har lagt ut för att se om du köper listor, kan det sluta med att din domän blir svartlistad. Det innebär att alla mail du som du skickar kommer att hamna i skräpposten eller inte levereras alls. 

Läs fler anledningar till varför du inte ska skicka till köpta e-postadresser.

Bekräfta att det verkligen är du som skickar

Spam-mail utger sig ofta för att komma från en känd domän, till exempel Hotmail eller Gmail, men skickas sedan från helt andra mailservrar. Samma scenario uppstår när du skickar mail genom en e-postmarknadsföringstjänst – Get a Newsletter eller någon annan.

Mottagande mailservrar vill därför försäkra sig om att det verkligen är du som skickar mailet. Om de är osäkra markerar de mailet som spam eller visar ett varningsmeddelande. För att minska risken för att mottagande servrar ska reagera misstänksamt kan du lägga in information på din domän som bekräftar att nyhetsbrevet är skickat av dig. 

Highlight: Om du använder Get a Newsletter finns det en steg-för-steg guide om hur du lägger till DKIM vilket fungerar som en digital signatur som bekräftar att det verkligen är du som skickat mailet och att ingen har ändrat mailet sedan du skickade det.

Undvik no-reply som avsänderadress

Att din prenumerant svarar på utskick är en av de saker som ger positiva signaler. Vilket är logiskt – de flesta som får spam svarar inte, ignorerar eller raderar mailet. Vilket för mottagare servrar indikerar att mailet från den här avsändaren inte är intressant eller viktigt.

Samma beteende blir det om du skickar e-postmarknadsföring där dina läsare inte har möjlighet att svara. Försök därför att undvika att använda avsändare som har e-postadressen noreply@dittföretag.se. Försök istället att använda alternativ som:

 • hej@dittföretag.se
 • support@dittföretag.se
 • dittnamn@dittföretag.se


Att se den här typen av avsändare uppmuntrar dina prenumeranter att svara. Vilket i sin tur tolkas som positiva signaler av mottagare servrar och hjälper dig att förbättra chansen att ditt mail hamnar i inkorgen.

Låt dina prenumeranter bekräfta e-postadressen (double opt-in)

Double opt-in innebär att prenumeranten bekräftar sin e-postadress när de anmäler sig via ett prenumerationsformulär. Många blir nervösa, av att förlora prenumeranter, när de behöver bekräfta e-postadressen. Det är tvärtom – att inte ha double-opt in ställer till mer än vad det ger eftersom det finns massor av robotar som fyller i e-postadresser via formulär.

Det innebär att du kan få flera e-postadresser som kanske inte vill ha ditt brev eller som inte finns. När du skapar ett prenumerationsformulär via Get a Newsletter så är double opt-in obligatoriskt.

Highlight: Om du vill öka chansen ännu mer att personen bekräftar sin e-postadress kan du alltid bjuda på en gåva (rabattkod, PDF eller en annan lead magnet).

Skapa igenkänning

Se till att företagets logotyp syns, att företagets adress finns längst ner i mailet och att e-postmeddelandet har samma färger som hemsidan. Då kan mottagaren tydligt se att mailutskicket kommer från er.

Avsnitt 3

Löpande arbete för att undvika skräpposten

Skicka regelbundet

Om du inte skickar regelbundet blir det svårt för mottagaren att komma ihåg när och varför den anmälde sig. Eller till och med komma ihåg vem du är.

Om de inte kommer ihåg vem du är ökar sannolikheten att de blir irriterade och markerar ditt mail som spam.

Därför är det bra att skicka välkomstmail eller lead magnets.

Se till att dina utskick levererar värde

Handen på hjärtat, skulle du se fram emot att ta en fika med en kompis som endast pratar om sig själv? Antagligen inte. Det är ingen skillnad när det kommer till e-postmeddelanden. 

Om mottagaren känner att den inte får ut något av att läsa e-postmeddelandet så kommer den inte fortsätta att läsa eller öppna nästa.

Enkla sätt att ge mervärde i din e-postmarknadsföring är genom att:

 • Fokusera på fördelarna – vad får kunden ut av att använda produkten eller tjänsten. 
 • Dela med dig av kunskap – tipsa om saker som hjälper mottagaren. 
 • Berätta en historia – berättelser gör att vi läser från början till slut.

Ha en bra balans mellan text och bilder

Spamfilter tittar på relationen mellan text och bild och balansen däremellan. Om ditt e-postmeddelande enbart består av bilder kan det alltså generera onödiga spam-poäng. Detsamma gäller för innehåll som har för lite text i förhållande till antalet bilder. Därför är det bra att ha en bra balans mellan text och bilder.

Dölj alla länkar bakom text

Istället för att skriva ut hela URL-adresser, dölj dina https-länkar bakom ett ord eller en mening. Till exempel kan du skriva “läs mer” eller inkludera länken i en knapp. Det ökar leveransbarheten och gör samtidigt ditt e-postmeddelande mer luftigt och lättläst.

Skriv inte hela ord med STORA bokstäver

Att skriva stora bokstäver i både rubrik och text kan vara en väldigt dålig idé. Vill du fånga mottagarens intresse? Prova då istället att fetmarkera text som du vill att dina läsare ska  ska fokusera lite extra på.

Be personen att lägga till avsändaren som en kontakt

Du kan be mottagaren att lägga till dig i sin kontaktlista – det kallas att vitlista mottagaren. Genom att dina mottagare vitlistar din e-postadress ger det information till sina mailservrar och mailprogram att de vill ha dina utskick.

Du kan till exempel skriva:

“För att säkerställa att du får våra e-postutskick, lägg till vår avsändare [namn@foretag.se] på din kontaktlista. Genom att lägga till den kan du vara säker på att våra meddelanden kommer fram till dig.”

Hur de går tillväga för att vitlista din avsändaradress beror på vilket e-postprogram de använder. Här är instruktioner som du kan bifoga för några av de vanligaste e-postprogrammen. Instruera mottagaren hur de kan lägga över utskicken från “Kampanj”-fliken till inboxen.

Instruktioner för hur prenumeranter kan lägga till dig som kontakt i deras e-postprogram:

Gmail 

 • Logga in på ditt konto
 • Öppna e-postmeddelandet i din inkorg
 • Håll muspekaren över avsändarens namn tills ett fönster öppnas
 • Välj “Lägg till som kontakt” för att spara avsändaren i din kontaktlista


Läs mer om hur du lägger till kontakter i Gmail.

Yahoo

 • Logga in på ditt konto
 • Håll muspekaren över Inställningar och klicka på Inställningar
 • Under Inställningar välj Filter i menyn och klicka på Lägg till. Skriv in ett filter-namn.
 • Välj “Innehåller” under Avsändare. Skriv in avsändarens e-postadress i textfältet. 
 • Välj “Inbox” under Flytta till och klicka på “Spara”.


Läs mer om hur du lägger till kontakter i Yahoo.

Outlook

 • Klicka på Inställningar högst upp till höger i menyn.
 • Välj “Options”/”Alternativ”
 • Välj “Säkra och blockerade avsändare” och klicka på “Säkra avsändare”
 • Fyll i e-postadressen för avsändaren du vill vitlista och klicka “Add to list”


Läs mer om hur du lägger till kontakter i Outlook.

Apple Mail (Mac Mail)

 • Välj “Mail” och sedan “Inställningar” från toppmenyn
 • Gå till “Rules” och klicka på “Add Rule”
 • Skriv in ett namn för din regel
 • Använd följande inställningar – If any of the following conditions are met: From Contains [skriv in avsändarens e-postadress]. Välj Move Message to mailbox: Inbox.
 • Klicka på “OK” för att spara.


Läs mer om hur du lägger till kontakter i Apple Mail (Mac Mail).

Kom igång med e-postmarknadsföring

Nu har du förhoppningsvis fått mer förståelse om mer om hur viktigt det är att arbeta med faktorerna ovan för att undvika att dina mail hamnar i skräpposten hos dina prenumeranter och varför det är något du behöver arbeta med kontinuerligt.   

Du kan välja att fortsätta läsa nästa del om hur du får fler prenumeranter till din e-postlista så att du kan nå ut till fler personer med dina budskap eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan för att se om tjänsten passar dig och ditt företag.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 4
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
17 minuter
Del 5
Sebastian Brissman
Marknad
Lästid
20 minuter
Del 6
Sebastian Brissman
Marknad
Lästid
11 minuter