Leveransbarhet, ett ord du snabbt kommer att komma i kontakt med när du börjar satsa på e-postmarknadsföring. Leveransbarhet (deliverability på engelska) handlar om hur stor andel av dina utskicken som når mottagarens inkorg.
I den här delen täcker vi in vad du kan göra för att förbättra leveransbarheten. Så att dina mail blir levererade och lästa.
E-postrykte, Avsändarrykte, Domänrykte – kärt barn har många namn – men det rör sig kort och gott om en betygsskala som avgör hur pålitlig du, eller snarare din e-postavsändare, anses i internetvärlden. Det avgör med andra ord, huruvida du är en spammare eller ej.
Detta score beräknas utifrån Internet Service Providers (ISPs) och mailprogram och de analyserar olika faktorer utifrån hur du beter dig. I slutändan får du ett betyg mellan 0 och 100 som avgör din avsändares rykte:
Ryktet bestäms bland annat av:
Som du redan har anat så leder ett lågt score till minskade chanser för utskicken att hamna i inkorgen, och påverkar på så sätt hur lyckade dina e-postmarknadsföring kommer att bli.
Beroende på hur ditt rykte är så kommer mottagarservrarna att agera olika. Antingen går mailen fram, går till skräpposten, eller så studsar de helt och hållet. I värsta fall kan din avsändare bli blockad.
Som tur är kan du påverka vissa av dessa. Du har framförallt möjlighet att påverka hur ofta dina mottagare kommer att flagga dina utskicks om skräppost. Till exempel genom att:
Du kan göra mycket för att stärka ditt rykte. Dels handlar det om att följa de råd som vi har gått igenom tidigare. Nedan listar vi vad du behöver tänka på för att behålla och förbättra ditt rykte.
Vi tar det igen. Så länge du skickar mail som dina mottagare har skrivit upp sig på och förväntar sig att få från dig så är du rätt sida. Har du en obalans mellan säljande mejl och värdeskapande mail riskerar du att klassas som skräppost.
Mottagarna tröttnar helt enkelt på för många säljmail. Det handlar alltså bara om förväntningar, precis som i vilken relation som helst. Vad är det du har utlovat i samband med att man började prenumerera på dina utskick? Håller du vad du har lovat eller har du börjat tumma på det?
Fråga alltid dig själv – Skulle jag vilja ta emot mitt eget utskick? Skulle jag uppskatta antalet mail jag skickar?
Använd en egen domän. Skickar du från e-postadress från någon av gratisprogrammen för e-post. Det både ser professionellt ut, bygger ditt varumärke och bidrar till att dina utskick hamnar i rätt inkorg.
E-postprogram som till exempel Gmail, Hotmail, Yahoo och Outlook använder DMARC, en form av stämpel som hjälper dem att skydda sig från spammare som skickar utskick från deras nätverk. Oauktoriserade utskick från dessa program riskerar att hamna i skräpposten.
De känner alltså av att utskick har gjorts från en e-postadress med “deras namn” men om de inte kan mappa att det har skickats från deras servrar så kommer de att stoppa utskicket.
Du kan be mottagaren att lägga till dig i sin kontaktlista – det kallas att vitlista mottagaren. Genom att dina mottagare vitlistar din e-postadress ger de information till sina mailservrar och mailprogram att de vill ha dina utskick.
Du kan till exempel skriva:
“För att säkerställa att du får våra e-postutskick, lägg till vår avsändare [namn@foretag.se] på din kontaktlista. Genom att lägga till den kan du vara säker på att våra meddelanden kommer fram till dig.”
Hur de går tillväga för att vitlista din avsändaradress beror på vilket e-postprogram de använder. Här är instruktioner som du kan bifoga för några av de vanligaste e-postprogrammen. Instruera mottagaren hur de kan lägga över utskicken från “Kampanj”-fliken till inboxen.
Instruktioner för säkerlistning i olika e-postprogram:
Gmail
Yahoo
Hotmail
Outlook 2003 och senare
MacMail
Du vill självklart hålla antalet som klassar dina utskicks om spam så lågt som möjligt. Därför bör du alltid ha med en så tydlig avprenumerera-länk som möjligt. Istället för att en prenumerant som tröttnat på dina utskick klassar dina utskick som skräpposten, så gör de dig en tjänst genom att klicka på avprenumereralänken.
Jag förstår vad du tänker. Att du har med en tydlig länk för att avprenumerera kommer innebära att du behöver släppa taget om prenumeranter som du har kämpat för att få in. Istället för att fokusera på de prenumeranter du tappar vill jag råda dig till att fokusera på ditt mål med din e-postmarknadsföring.
Kanske har du som mål att sälja mer, att skapa engagemang och få mer trafik till din hemsida? Prenumeranter som varken öppnar eller klickar sig vidare i dina e-postutskick är inte troliga att bidra till dina mål oavsett, så det finns ingen poäng att spara på dem.
På samma tema är det bra om du proaktivt håller koll på oengagerade kontakter, det vill säga personer som har registrerat en korrekt e-postadress men varken har öppnat eller engagerat sig med dina utskick på mycket länge.
Högst troligt har deras intresse förändrats. Kanske registrerade de sig för att få ett specifikt erbjudande, har bytt e-postadress eller kanske det mest troliga, de har inte haft tid att öppna sin e-post. Om en mottagare inte har öppnat dina utskick på flera månader kan det vara värt att ta action för att antingen engagera kontakten eller ta bort den från listan.
En idé är att segmentera dina listor baserat på aktivitet och erbjuda lite olika alternativ beroende på engagemang och intresse. Du kan till exempel dela upp dem utifrån huruvida de är helt inaktiva, semi-inaktiva eller aktiva.
Du kan även be om ett nytt samtycke. Du riskerar att få en hel del avprenumerationer, men samtidigt får du en lista med personer som verkligen vill ha dina utskick. Och du riskerar inte att de kommer att flagga dina utskick som skräppost.
SPF (Sender Policy Framework) och DKIM (DomainKeys Identified Mail) är två inställningar som du som använder en nyhetsbrevstjänst bör lägga till. Dessa inställningar hjälper mottagande mailservrar att förstå att dina utskick är legitima, och ingen som försöker utge sig för att vara du (en spammare). Här finns en guide för hur du går tillväga för att lägga till dessa inställningar.
Läs 10 fler tips för hur du går tillväga för att undvika skräppost-fällan.
Nu vet du hur du ska göra för att undvika skräpposten, vara vän med spamfiltren och prenumeranterna för den delen. I sista delen ska vi kika på vilka misstag du bör undvika inom e-postmarknadsföring så du slipper spendera massor av tid i onödan.
Utforska nyhetsbrev, landningssidor och enkäter. Marknadsför dina
tjänster och produkter. Öka din försäljning och kundlojalitet.