Smart val att satsa på e-postmarknadsföring! Du kommer inte att ångra dig. Ännu bättre att du vill börja i rätt ände med att ta fram en genomtänkt e-poststrategi. Med en tydlig plan blir det betydligt enklare att genomföra arbetet och skapa grymma nyhetsbrev.
Den eftertanke och omsorg du lägger ner i strategin konverteras till resultat och effekt i slutändan.
Men vart ska du börja för att skapa din e-poststrategi? Lugn bara lugn, du har hittat helt rätt! För att hjälpa dig att ta fram en genomtänkt strategi för dina e-postutskick finner du nedan en infografik som går igenom alla delar som din strategi borde innehålla.
Längre ner hittar du sedan fördjupningar för varje del med guidande frågor så att du vet exakt hur du ska gå tillväga.
E-poststrategi – Att få ut rätt budskap, till rätt person, vid rätt tid, med rätt frekvens.
Vad är det du vill åstadkomma med din e-postmarknadsföring? Vad vill du att effekten av dina e-postutskick ska vara? När du vet vad du vill uppnå blir det mycket enklare att utforma dina mail. Har du ett konkret syfte är det även lättare att mäta effekten av det du gör.
Till exempel kan ditt mål vara att öka försäljningen med en viss procentsats, öka antalet besökare till hemsidan, få till bättre kontakt med dina kunder eller samla in användarfeedback. Efter ett halvår/ett år kan du undersöka om du uppnått dina mål.
Om du inte når dina önskade mål kan det vara en bra idé att ändra din e-poststrategi eller hur utskicken ser ut.
Innan du sätter igång med att ta fram innehållet för dina e-postutskick behöver du vara helt på det klara med vem din mottagare är.
Vem riktar du dina e-postutskick till? Är det dina nuvarande kunder, potentiella nya kunder eller båda? Vilka är dina kunder idag eller vilka hoppas du kunna attrahera? Vilken typ av innehåll uppskattar de? Vilka frågor och problem har du som du kan tänkas svara på och lösa?
Ta gärna fram personas för de du tänker dig ska läsa dina e-postutskick och ha dem i åtanke när du fortsätter planera din e-poststrategi.
Vad är unikt med det just du erbjuder? Vad är ditt företags USP (Unique Selling Point)? Om du redan sysslar med annan typ av marknadsföring än e-postmarknadsföring så har du säkert redan detta klart för dig.
Vad är det ni gör, som utmärker er, som du vill trycka på när du formar budskap i dina e-postutskick? Vilken USP ska dina e-postutskick ska ha? Varför ska någon välja att prenumerera på just dina nyhetsbrev?
Ditt budskap och ditt fokus bör vara förankrat i det som är unikt med er och det ni kan erbjuda.
Vilka typer av mail ska din e-poststrategi bestå av? Dina beslut bör baseras på dina mål, din målgrupp och det du vill lyfta med din produkt/tjänst (din USP).
Tänk på att du lyckas bäst med e-postmarknadsföring om du ser till att ha en god balans mellan att ge något och att be om något.
Ska du ta fram ett nyhetsbrev, säljmail med erbjudanden, utskick med produktsläpp eller en mix? Ska du dela relevanta artiklar kopplade till dina produkter och tjänster? Behöver du sätta upp välkomstmail, mail för att fira dina kunders födelsedagar eller andra typer av automatiska mail?
Strukturera upp vilka typer av mail du måste ha, borde ha, vill ha och börja med de som du måste ha i ett första skede.
Hur ofta vill du göra dina utskick? Hur mycket tid kan du lägga ner på att skapa nyhetsbrev per månad? Om du har en tydlig tidsplan i din e-poststrategi blir det enklare för dig att skapa en struktur för när, var och hur du skapar dina e-postutskick. Dina mottagare vet då också hur ofta de kan förvänta sig att höra från dig.
Men tänk även på att en tidsplan bara är relevant om du tror att du kontinuerligt kommer att ha något av värde att dela med dig av. Det är viktigt att inte krysta fram ett nyhetsbrev bara för att.
Om du inte har någon relevant information att skicka ut kommer dina prenumeranter inte att uppskatta det du skickat. Bryt då hellre tidsplanen och skicka när du har något värdefullt att säga.
Skapa en skiss på hur du vill att dina e-postutskick ska se ut. Är det något innehåll som ska vara återkommande? Vill du ha en inledning och avslutning?
När det kommer till dispositionen av dina mail är det bra att hålla dispositionen enkel, luftig, lättläst och i ditt varumärkes färger.
Skriv gärna korta och intresseväckande sammanfattningar och länka sedan vidare för mer information. Gör det även tydligt att det är du som är avsändare av utskicken. Om dina prenumeranter inte ser direkt att det kommer från dig kan det minska chansen att de läser det du skickar.
När du väljer innehåll för dina e-postutskick ska du alltid utgå från dina affärsmål, ditt budskap och din USP, men viktigast av allt är att alltid ha mottagarens perspektiv i åtanke. Vad får dina prenumeranter ut av det innehåll du valt ut i din e-poststrategi? Varför är artikeln, blogginlägget, videon relevant för dem?
Sitter du på kunskap, erfarenheter, data eller annat som är av värde för kunderna och som ni kan dela exklusivt via e-post? Var inte rädd att dela med dig av det du vet. Att dela med dig av din kunskap bygger förtroende och skapar långsiktiga relationer.
Fundera också på om du vill ha något konkret tema för varje utskick. Här finns egentligen inget rätt eller fel. Det viktigaste är att du har en plan. Ett övergripande tema ger dina utskick en bra struktur, medan blandade nyheter ger dig mer flexibilitet i skapandet.
Vi rekommenderar att ha 3-5 ämnen i varje nyhetsbrevet. På så sätt blir det inte för mycket information och själva nyhetsbrevet blir inte allt för långt. Skapa en informationsbank där du kan samla relevant innehåll för dina e-postutskick.
När det kommer till själva texten är det bra om den är upplevs personlig och riktar sig till direkt till läsaren och inte till en hel grupp. Du läser inte ett nyhetsbrev på samma sätt som du läser en tidning eller en bok. 40% av tiden som du läser nyhetsbrevet fokuserar du på rubrikerna. Därför är det viktigt att lägga fokus på att skriva bra rubriker.
Skriv gärna korta och intresseväckande sammanfattningar som sedan länkar vidare, till exempel till ett blogginlägg. På så sätt ser du vad dina läsare tycker är intressant och kan utveckla dina e-postutskick baserat på dina prenumeranters intressen.
När du skriver “säljande” nyhetsbrev handlar det om att engagera och övertyga läsaren. Du ändrar inte en persons åsikt genom att övertala personen. Ingen människa tycker om att bli övertalad. Det kan snarare skapa en känsla av obehag.
Istället för att försöka övertyga – tona istället ner skillnaderna mellan dina och dina prenumeranters åsikter. Framhäv vad som är nytt, attraktivt och presentera en lösning, konkreta fördelar som gör att läsaren ska välja just dig.
För att göra det enklare för dig själv kan det vara bra att ha rutiner för att skapa dina e-postutskick. Vad kan du göra för att underlätta för dig själv och effektivisera processen?
Är det du som ska vara ansvarig eller ska det vara flera personer som är ansvariga? Ska det finnas ett planeringsmöte där kommande e-postutskick planeras? När ska du avsätta tid för att utforma och skriva dina utskick? Har du någonstans där du kan skriva ner nyheter eller ämnen som ni vill ha med i nyhetsbrevet? Har du en mapp för att samla relevanta bilder att ha med?
Det är några saker som det kan vara bra att ha rutiner kring inom din e-poststrategi.
Slutligen fundera på vilken avsändare du vill ha för dina utskick. Det kan kanske låta som en liten detalj, men det gäller att välja avsändare med omsorg. Dels är det inte rekommenderat att använda en noreply-adress. Det bästa är om du har tillgång till en e-postadress med en egen domän, då det get ger ett proffsigt intryck.
Dessutom finns det risk att Gmail reagerar på att det görs massutskick från en gmail-adress utanför deras egna servrar.
Nu är det dags för dig att börja skissa på din e-poststrategi!
Har du inte startat ditt gratiskonto hos oss på Get a Newsletter ännu? Det kan du göra snabbt och enkelt här!
Missa inte nästa del i guiden där går vi igenom hur du ska ta dig till för att komma igång med din e-postlista.
Utforska nyhetsbrev, landningssidor och enkäter. Marknadsför dina
tjänster och produkter. Öka din försäljning och kundlojalitet.