Våren är här! Så passa på att ge din e-postmarknadsföring ett välförtjänt lyft med en rejäl vårstädning. Dags att få in nya fräscha idéer och ny energi! Förbättring kan ske först när du ser över vad du har gjort tidigare och lär dig av dina misstag och framgångar. Se om det är aktuellt för dig att fräscha upp något av följande områden?
1. Nyhetsbrevets design och struktur
Kan du skapa tydligare sektioner?
En nyckel för att skapa engagemang och förbättra läsbarheten är att jobba med designen av nyhetsbrevet, till exenmpel tydliga sektioner och rubriker som drar till sig ögat. Att se till att läsaren snabbt kan skumma igenom innehållet och hitta vad som är relevant för just dem.
- Lägg fokus på sidhuvudet – Visar du tydligt i toppen vem nyhetsbrevet kommer ifrån? Till exempel med en logga eller annan form av grafik. Kanske kan du ge ditt nyhetsbrev ett namn, eller så har din verksamhet ett motto, vision eller tagline som du kan skriva högst upp.
- Variera ditt innehåll – Ser du till att använda olika format och typer av innehåll i ditt nyhetsbrev? Till exempel punktlistor, faktarutor, sammanfattningar och länkar till artiklar, kalendrar med viktiga datum för din bransch/verksamhet, citat och bilder och grafiska element.
- Låt rubrikerna tala – Ingen gillar en vägg med text. Skapa mer luft och dela upp din text med rubriker. Det ska vara lätt för läsaren att scanna igenom innehållet och se vad som faller dem i smaken.
Här är ett exempel på en nyhetsbrevsmall med tydliga sektioner:
Behöver ditt nyhetsbrev få en modernare look?
Om du inte har testat den nya blockeditorn ännu så är det ett utmärkt tillfälle att göra det i samband med din vårstädning. Varför? För att det med den nya blockeditorn både är lättare för dig att jobba och nyhetsbreven får ett modernare utseende.
När du ändå är igång och fräschar upp din design, kanske du även ska fundera på om dina nyhetsbrev är anpassade för alla, oavsett förutsättningar? Till exempel om det är anpassat för de som inte kan se färg:
Eller för de som använder mörkt tema på sin dator och mobil:
2. Dina maillistor och kontakter
Kan du väcka nytt liv i inaktiva kontakter?
Get a Newsletter håller automatiskt koll på de e-postadresser där utskicken studsar, så att dina maillistor håller sig vårfräscha och uppdaterade året om. Du slipper rensa bland studsande e-postadresser och kan i din vårstädning istället fokusera på de e-postadresser som är aktiva, men där mottagaren har lågt eller inget engagemang. Det vill säga de som aldrig öppnar dina utskick eller klickar sig vidare.
För att aktivera dessa föreslår jag att du börjar med att gå igenom rapporterna för dina senaste utskick. Sammanställ och se vilka kontakter som inte har öppnat eller klickat någonstans i dina utskick de senaste 6 månaderna och skapa en ny maillista med enbart dessa kontakter.
Formulera sedan ett personligt utskick där du berättar att du saknar dem, påminner dem om värdet med dina utskick och erbjuder dem något extra.
Behöver du putsa på ditt sätt att segmentera maillistor?
När du ändå är igång och ser över dina kontakter kan du passa på att också fundera på vad du skulle kunna göra att dina utskick ska upplevas mer personligt riktade?
Genom att gruppera (segmentera) kontakterna bättre, och skapa olika maillistor kan du med enkla medel skapa en mer personlig upplevelse. Testa till exempel att dela upp listorna utifrån:
- Intressen
- Geografisk plats
- Kön
Och om du inte redan frågar attribut som till exempel namn i ditt prenumerationsformulär så kanske du ska börja med det från och med nu? Att inleda dina nyhetsbrev med ett “Hej ##Förnamn##” är det minsta du kan göra för att skapa lite mer personlig relation till mottagaren.
För att lägga till fler attribut i Get a Newsletter går du till Kontakter > Attribut och klickar på “Skapa attribut”. När du sedan skapar ett prenumerationsformulär finns dina nya attribut med och du kan enkelt klicka i vilka du vill fråga om i samband med att personer registrerar sig för ditt nyhetsbrev. Men observera att du inte vill ställa för många frågor i samband med registrering – så ta bara med det viktigaste, som du verkligen vet att du kommer att ha användning för. Ha en plan.
Ska du damma av ditt sätt att locka prenumeranter?
Vårstädning alltså, en möjlighet att fräscha upp och tänka nytt. Om du (liksom majoriteten av våra användare) upplever att det är svårt att locka till dig nya prenumeranter får du en hel rad med tips i vår guide om hur du bygger och utökar din maillista. Det gäller att tänka kreativt, skapa så många kontaktytor som möjligt och verkligen få fram värdet med ditt nyhetsbrev.
Om jag skulle välja ut en metod som jag tycker att du ska satsa på så skulle det vara att skapa en egen landningssida för ditt nyhetsbrev. Där du tydligt beskriver syftet och värdet med ditt nyhetsbrev, och samtidigt passar på att visa mottagaren vad de får ut av dina nyhetsbrev genom att visa upp några exempel från dina senaste utskick.
3. Din copy
Vad händer om du rensar bort 30% av dina texter?
När det kommer till att skriva nyhetsbrev gäller det verkligen att fatta sig kort och gå rakt på sak för att hålla kvar mottagarens instresse och engagemang. Ta som en grundregel att hellre länka vidare till en artikel på din hemsida än att skriva ut hela texten i nyhetsbrevet. Som en del av din vårstädning vill jag därför utmana dig i en liten challenge – att kill your darlings och rensa bort åtminstone 30% av texten. Och på så sätt skapa mer kärnfulla texter! Antar du utmaningen?
Hur kan du optimera dina ämnesrader?
70% av Get a Newsletters användare upplever att det allra svåraste när det kommer till e-postmarknadsföring är att få prenumeranterna att öppna och läsa nyhetsbreven. När det gäller att få en bra öppningsfrekvens så är ämnesraden, hur du än vrider och vänder på det, en avgörande faktor för om dina mottagare kommer att öppna dina nyhetsbrev eller inte. Så lösningen är – skriv bättre ämnesrader.
Det är lättare sagt än gjort, så frågan är vad just du behöver för att lyckas skriva bättre ämnesrader?
- Öva
- Ta hjälp av någon
- Fråga kunderna vad de gillar
- Analysera mera
- Testa dig fram
Kanske kan du göra en workshop kring ämnesrader som en del av din vårstädning? Du kan till exempel skapa ett dokument där du samla på dig idéer som du kan använda, vrida och vända på framöver. Hitta inspiration i din egen inbox.
Några saker du kan tänka på som kännetecknar bra ämnesrader:
- De är korta – Max 40 tecken eller 10 ord
- De skapar FOMO (Fear Of Missing Out) – en känsla som gör att du helt enkelt bara måste öppna nyhetsbrevet av rädsla för att missa något riktigt intressant, kul eller värdefullt
- De skapar Sense of Urgency – en upplevelse att det är bråttom och att informationen i nyhetsbrevet är viktig här och nu
- De triggar nyfikenheten – de har element av att vara hemlighetsfulla, dölja något riktigt spännande
- De är humoristiska – med humor anpassad just för målgruppen
De ska helt enkelt tala till mottagarens reptilhjärna och skapar starka känslor som är svåra att stå emot. Få fler tips på hur du skriver ämnesrader som ger högre öppningsfrekvens.
Behöver du städa bland dina Call To Actions?
Om ämnesraden är det som avgör öppningsfrekvensen så är det dina Call-to-actions som avgör klickfrekvensen. De allra flesta skummar bara igenom ett mail, väldigt få läser ord för ord. Om dina call-to-actions inte är tydliga nog riskerar de flesta att missa dem.
- Låt innehållet leda fram till och stödja din call-to-action.
- Använd flera element som leder till samma innehåll:
- Länkar
- Knappar
- Banners
- Bilder
- Välj färger som kontrasterar mot bakgrunden
- Var extremt tydlig med vad din call-to-action leder till:
- Ladda ner
- Lägg i varukorgen
- Anmäl dig här
- Läs mer här
- Få svaret här
4. Ditt arbetssätt och dina rutiner
Kan du skapa mer kontinuitet i dina utskick?
När det kommer till nyhetsbrev vill människor veta vad de kan förvänta sig. Därför är det alltid bra om dina prenumeranter i samband med att de registrerar sig kan se vad de kan förvänta sig gällande utskicksfrekvens och typ av innehåll.
- Utskicksfrekvens – Har du bestämt dig för hur ofta du vill skicka? Eller blir det lite mer som det blir? Är det läge att skapa en tydligare plan?
- Dag och tid – Analysera dina tidigare utskick. Kan du se något mönster i din e-poststatistik när det gäller öppningar beroende på dag och tid du har skickat?
Har du en rutin för att testa dina nyhetsbrev?
Det har hänt oss alla, att du står där med trasiga länkar, felstavningar och fel logga. Det är inte värt det, så hur gör du för att säkerställa att dina nyhetsbrev är på topp?
- Skickar du testmail till dig själv?
- Går du kontinuerligt igenom alla länkar?
- Har du en testgrupp med kollegor som du kan skicka till för korrektur?
- Kan du använda flera olika mailprogram och se till så att allt ser bra ut för alla?
Har du avsatt tid för att skriva dina nyhetsbrev?
Jag är säker på att du har fullt upp i ditt schema och att nyhetsbrev troligtvis inte din enda arbetsuppgift. Men i ärlighetens namn så är det en arbetsuppgift som kräver ditt fulla fokus för att det ska få de resultat du förväntar dig. De vinnande ämnesraderna skrivs inte on the fly, om vi säger så. Om du inte redan har det så kanske detta år är året då du ger dig själv den där tiden att verkligen satsa på ditt innehåll? När, var och hur ska du skriva dina nyhetsbrev? Damma av kalendern och fräscha upp din plan idag!
Kom igång med nyhetsbrev
Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.
Lämna ett svar