Hur du skapar en

Call-to-action som konverterar

Få reda på varför call-to-actions är så viktiga för att konvertera fler kunder och hur du med praktiska tips kan förbättra dina egna.

Skriven av: Sebastian Brissman
4 september 2023
Lästid: 10 minuter
Hur du skapar en call-to-action som konverterar

När det kommer till e-postmarknadsföring bör varje e-postmeddelande ha ett syfte. Oavsett om det handlar om att informera dina prenumeranter om de senaste erbjudandena, produktuppdateringar eller få dem att besöka din webbplats så bör varje e-postkampanj ha ett primärt mål.

Du kan inte låta dina läsare gissa sig till vad du vill att de ska göra efter att ha läst ditt e-postutskick och det är här din call-to-action kommer in i bilden. Den har som uppgift att leda dina läsare i rätt riktning mot ditt primära mål.

I den här delen får du reda på allt du behöver veta om hur du skapar call-to-actions som konverterar dina kunder och varför de är så viktiga. Du får också flera bra exempel på hur de kan se ut i verkligheten.

Innehåll
Avsnitt 1

Vad är en call-to-action (CTA)?

En call-to-action, även förkortat CTA, är en knapp eller länk som uppmanar läsarna till handling. Det vill säga, att göra det du vill att de ska göra – till exempel att köpa en produkt, anmäla sig till en kurs, registrera sig för en tjänst, läsa ett blogginlägg och så vidare.  

De har alltså ett tydligt syfte som är direkt kopplat till någon form av avslut och måste därför vara direkt och kortfattad för att tydligt visa vad nästa steg är för läsaren. Call-to-actions är ett av dina bästa verktyg inom e-postmarknadsföring för att skapa engagemang och hjälpa dig att få fler klick, konverteringar och därmed ett bättre resultat.

Varför är en call-to-action viktig inom e-postmarknadsföring?

Som tidigare nämnt bör varje e-postmeddelande ha ett mål – att få fler köp, registreringar, trafik till din webbplats och så vidare. För att du ska kunna åstadkomma det behöver du få dina prenumeranter att lämna sina inkorgar och gå till en annan hemsida. 

Det är just därför en call-to-action är så viktig då det är sista handlingen dina prenumeranter behöver göra i ditt e-postmeddelande och leder dem dit du vill. En bra och tydlig CTA leder även till fler klick och konverteringar. Just för att den drar till sig läsarnas uppmärksamhet bättre och tydligt visar vad värdet är av att klicka på den.

Typer av call-to-actions

Varje e-postutskick du gör bör generellt sett ha ett primärt mål, men det betyder inte nödvändigtvis att du behöver endast ha en CTA. Ibland kan du ha flera möjliga handlingar som dina prenumeranter kan utföra i din e-postmeddelanden och då kan dessa call-to-actions delas in i två olika kategorier:

Primär call-to-action

Din primära call-to-action är den viktigaste handlingen som du vill att dina prenumeranter ska göra. Den bör vara den som är mest framträdande i ditt e-postutskick och designas på ett sätt som hjälper den att sticka från resterande innehåll.

Ett sätt att hjälpa din primära call-to-action att sticka ut bättre är att använda vitt utrymme runt den. Det gör att uppmärksamheten lättare riktas mot din call-to-action och minskar den visuella röran.

Du kan också få primära call-to-actions att sticka ut mer genom att:

  • Designa din primära CTA som en knapp

  • Göra knappen i en annan färg som skiljer sig från resterande innehåll

  • Använda typografi som till exempel fetstil och större text

  • Placera din primära CTA tidigt i ditt e-postmeddelande så ökar du chansen att fler läsare faktiskt ser den. Om du placerar den längre ner riskerar du att alla inte ser den då det är möjligt att alla dina prenumeranter inte läser hela e-postmeddelandet.

Sekundär call-to-action

Dina e-postmeddelanden kan innehålla mer än en handling och kräver då användning av fler call-to-actions – det är här sekundära call-to-actions kommer in i bilden. 

Sekundära call-to-actions bör designas på ett mindre uppmärksamt sätt för att undvika förvirring och sätta din primära CTA i fokus.

För att undvika att dina CTAs inte konkurrerar med varandra kan du tänka på att inte placera dina sekundära call-to-actions lika tydligt och undvika att använda starka färger som fångar uppmärksamheten lätt. 

Ett enkelt sätt att skilja på dina primära och sekundära CTAs är att anpassa storlek och använda färger som smälter in lite med ditt resterande innehåll. På så sätt sticker din primära call-to-action fortfarande ut från resterande innehåll och dina sekundära call-to-actions ligger inte i fokus.

Var borde jag placera min call-to-action?

Det finns en hel del olika typer av layouts som påverkar antalet och placeringen av dina call-to-actions. Oavsett vilken e-postlayout du använder så behöver din CTA vara synlig och vara placerad på den mest framträdande platsen i ditt e-postutskick. 

Med det sagt ska vi nu gå igenom några tips som kan hjälpa dig med placeringen av call-to-actions i dina e-postmeddelanden:

  • Du kan välja att placera din primära CTA i början av ditt e-postmeddelande för att skapa omedelbar synlighet för din önskade handling så länge det tydligt framgår vad det handlar om.

  • Du kan också välja att placera den i slutet av ditt e-postmeddelande så att läsarna kan ta till sig hela ditt budskap innan de väljer att agera.

  • Om du använder flera call-to-actions i dina e-postmeddelanden bör du placera dem bredvid relevant innehåll.

  • Placera dina call-to-actions på platser där det blir naturligt för läsarna att stanna upp – till exempel vid rubriker, bildtexter och i slutet av textavsnitt.

  • Använd sekundära call-to-actions i brödtexten eller i avsnitt med underrubriker för att undvika att de ska ta fokus från din primära CTA.

  • Om ditt e-postmeddelande endast har en CTA bör placeringen följa den logiska ordningen av ditt budskap.

    Om du till exempel vill samla registreringar till ett event så vill du att läsarna hittar din call to-action efter att ha läst om ditt event och inte innan, eftersom det inte finns någon mening för dina prenumeranter att registrera sig för något de inte vet något om.
Avsnitt 2

Tips på hur du skapar call-to-actions som konverterar

Det är inte riktigt så enkelt att bara lägga till en CTA-knapp och tro att det ska fungera bra. Därför ska vi nu gå igenom några tips som du bör ha i åtanke och som kommer hjälpa dig att lyckas bättre när du designar och skriver dina call-to-actions.

Copy tips

Använd handlingsriktad text

Event newsletter template

Vi har tidigare nämnt att en CTA ska uppmana till handling – att den ska få dina prenumeranter att göra det du vill att de ska göra. Se till att din text speglar det och är handlingsinriktad. 

Även fast det i vissa fall kan fungera bör du skippa att använda tråkiga ord som läs mer, klicka här, skicka in, registrera dig, köp nu, handla nu och så vidare. 

Istället bör du kombinera dessa handlingsbara ord med text som är relaterat till ditt specifika erbjudande och som visar värdet det ger.

Här är några exempel:

  • Få 40% rabatt
  • Prova tjänsten gratis
  • Reservera din plats
  • Köp nu och få fri frakt
  • Kolla in vår sommarkollektion
  • Dela med dig av din feedback
  • Se din personliga plan
Tips: Testa att skriva dina texter i första person istället för andra person och se om dina prenumeranter reagerar bättre på det. Från exemplen ovan skulle du istället kunna skriva ”Ge mig 40% rabatt”, ”Reservera min plats” eller ”Visa min personliga plan”.

Textstorlek

Textstorleken till dina CTA-knappar bör vara tillräckligt stora för att vara lättläst och synlig men överdriv inte. Se till att texterna är stora nog för att fånga prenumeranternas uppmärksamhet men inte så stora att det avskräcker dem.

Håll dig kort

En call-to-action är som mest effektiv när den på kortast möjliga sätt förklarar vilket värde det ger läsarna av att klicka på den. Beroende på hur stor text du använder i dina CTAs så kan du behöva ta hänsyn till hur många ord du använder och detta blir viktigare ju större textstorlek du använder.

Oavsett textstorlek så bör du försöka att hålla dig till 3-5 ord och absolut inte mer än 6-7 ord.

Skapa en känsla av brådska

Om du har ett erbjudande med en tidsbegränsning kan du använda det i dina e-postutskick för att öka känslan av att det är bråttom för dina prenumeranter att ta del av erbjudandet. Generellt gillar inte människor att missa saker och ting, speciellt inte när det kommer till begränsande erbjudanden inom e-handel som nog många kan relatera till.

Här är några exempel på texter med brådska:

  • 40% rabatt endast idag
  • Handla innan 20.00 och få fri frakt
  • Reservera din plats – 6 platser kvar
  • Ditt erbjudande gäller till 22.00
  • Teckna ett abonnemang idag – få en månad gratis

Design tips

Färg och kontrast

Restaurant newsletter template

Val av färg för dina call-to-actions är viktiga. Du bör använda en färg som sticker ut från det omgivande innehållet och som fångar uppmärksamhet, utan att vara alltför distraherande. 

Se även till att färgen du använder går i linje med ditt varumärke. Hade det inte känts lite fel om till exempel McDonalds hade använt en grön CTA-knapp istället för en gul eller röd?

Du bör också se till att färgen sticker ut mot bakgrunds- och textfärgerna för att skapa en bra kontrast. Ditt mål bör vara att använda en färg som ser bra ut med resterande innehåll och samtidigt vara den tydligaste färgen dina läsare ser när de läser ditt e-postutskick.

Storlek av CTA-knappen

Magazine newsletter template

Du behöver hitta en balans för hur stor dina CTA-knappar ska vara. Det finns inget rätt och fel i hur stora dina CTA-knappar ska vara utan du behöver använda ett sunt förnuft och hitta den balansen för din specifika e-postdesign

Dina CTA-knappar bör inte vara så små att de inte sticker ut men samtidigt ska de heller inte vara överdrivet stora så de avskräcker läsarna och inte ser bra ut med den övriga designen.

Använd vitt utrymme

Ett enkelt sätt att få din call-to-action att sticka ut mer är att använda vitt utrymme runt den. Det skapar en visuell brytning till det resterande innehållet och drar till sig läsarens uppmärksamhet dit du vill ha den.

När du använder vitt utrymme runt dina call-to-actions gör du det också enklare för dina prenumeranter som läser ditt e-postutskick på sin mobil. Det ger en enklare yta för fingrarna att klicka på vilket ibland kan vara ett problem om annat innehåll ligger för nära en CTA.

Håll koll på ditt övriga innehåll

Det är inte bara call-to-actions som lätt kan fånga uppmärksamhet utan annat innehåll såsom bilder och stora texter kan också göra det. Du bör se till att de inte distraherar dina läsare från att tydligt se din primära CTA. 

Eftersom ditt mål i de flesta fall är att få läsarna att klicka på din primära call-to-action bör du se till så att ditt övriga innehåll hamnar i bakgrunden. Du kan till exempel göra dina sekundära call-to-actions mindre färgstarka, anpassa färgstyrkan på bilder, anpassa textstorlekar och arbeta med placeringen av din CTA om det övriga innehållet tar för mycket fokus från din primära call-to-action.

Avsnitt 3

Exempel på bra call-to-actions

Hittills har vi gått igenom en del tips kring copy och design för hur du utformar en bra CTA. Nu ska du få se några bra exempel på hur call-to-actions kan se ut i verkligheten.

I det första exemplet använder Indeed, en tjänst för jobbsökare, en tydlig primär call-to-action i blå färg som sticker ut och leder läsarna vidare till en guide om 8 saker du bör göra och inte göra med ditt CV.  

Nedan fortsätter de att länka till artiklar med karriärstips via sekundära CTAs som inte tar fokus från deras huvudmål men är tillräckligt synliga för att fånga uppmärksamhet och leverera extra värde. 

Nyhetsbrevet från McDonalds går i liknande spår och har som huvudmål att få läsarna till att ladda ner Happy Meal-Appen. De använder en tydlig call-to-action som också visar vad läsarna får ut av att klicka på CTA-knappen.

Längre ner visar de innehåll på vad läsarna kan förvänta sig att se i appen och använder sekundära call-to-actions i form av länktexter som berättar mer för de som är intresserade.

Ett kortfattat nyhetsbrev från Avocode som erbjuder sina prenumeranter att pröva deras tjänst kostnadsfritt under 30 dagar och använder social proof från sina nuvarande kunder för att visa värdet de går miste om av att inte använda tjänsten.

Avocode använder sig av samma CTA-knapp två gånger och leder till samma huvudmål som tydlig förklarar vad läsarna får ut av att klicka på någon av knapparna. 

Sista exemplet från Blume är kort och koncist men är fortfarande lika effektiv som de andra exemplen ovan. Nyhetsbrevet har endast en CTA som tydligt visar vad de vill att sina prenumeranter ska göra och det tar även bort eventuella distraktioner som skulle kunnat uppstå om de hade haft mer innehåll och flera call-to-actions. 

Kom igång med e-postmarknadsföring

En riktigt bra call-to-action är slagkraftig på alla plan. Verbalt, med en text och ett syfte som väcker känslor. Visuellt, med en design och placering som direkt fångar läsarens uppmärksamhet och leder dem dit du vill. CTAs hjälper dina kunder att agera, oavsett om ditt mål är att sälja mer eller konvertera fler.

Du kan välja att läsa nästa del av guiden om hur du skriver ämnesrader som ger dig högre öppningsfrekvenser eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan och börja designa och skriva bättre call-to-actions i dina e-postutskick.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 8
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
9 minuter
Del 9
Emma Sjöberg Marknad
Lästid
6 minuter
Del 10
Emma Sjöberg Marknad
Lästid
8 minuter