Att veta vad som är misstag när det kommer till nyhetsbrev är inte enkelt. Ofta är ”rätt och fel” en gråzon när det kommer till nyhetsbrev. Tillvägagångssätt som fungerar för ett företag, behöver inte nödvändigtvis fungera för ett annat. Om du skickar nyhetsbrev utan att nå ditt eftersträvade resultat kan det dock vara värt att läsa vidare. Nyckelordet är alltid att TESTA!
På Get a Newsletter har vi läst tusentals nyhetsbrev, något vi är väldigt tacksamma över. Nyhetsbreven har nämligen lärt oss mycket, exempelvis om vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Då vi vill att du ska få ut det bästa av dina nyhetsbrev delar vi gärna med oss av våra lärdomar. Vi listar därför sex vanliga misstag inom e-postmarknadsföring och berättar varför du ska undvika dem.
Misstag 1: Du skriver för mycket text
Nyhetsbrev läses betydlig fortare än en bok eller tidning. En undersökning visar att 40% av alla som läser nyhetsbrev lägger sin lästid på att läsa rubrikerna. Det är därför bra om du håller ditt innehåll kort, men kärnfullt. Detsamma gäller för dina rubriker. Om du vill ha med mycket information är det bättre att skriva en kort sammanfattning i ditt nyhetsbrev och sedan länka vidare till en webbplats. Om du inte har någon webbplats är det enkelt att skapa en PFD och göra den tillgänglig för nedladdning i ditt nyhetsbrev.
Misstag 2: Du skriver opersonligt
Att skriva personligt kan du göra på många olika sätt. Ibland räcker det med att hålla en personlig ton i nyhetsbrevet, andra gånger kan det handla om att segmentera dina utskick och skicka ut till rätt målgrupp. Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer brukar personliga nyhetsbrev ha en bättre effekt än opersonliga. Nedan har jag listat några enkla sätt att addera en personlig touch på ditt nyhetsbrev:
- Byt ut avsändaren ”Företaget” till avsändaren ”Lars Larsson på Företaget”. Detta knep är bäst om dina mottagare har en relation till avsändaren.
- Använd namn i nyhetsbrevet som ”Hej Lars”. Ibland kan mottagare uppleva detta som ett försäljningsknep, så testa dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig.
- Undvik att skriva formellt. Sträva istället efter att skriva lättlästa nyhetsbrev.
- Skriv som att du skriver till en kund och inte en kundgrupp.
Misstag 3: Du pratar bara om dig själv
Många tror att nyhetsbrev bara är till för att sälja. Att endast prata om sig själv är dock sällan framgångsrikt – varken i det verkliga livet eller i nyhetsbrev. Satsa därför på att skriva nyhetsbrev som både uppmuntrar till sälj och bygger relationer. Genom att exempelvis bjuda på kunskap eller skicka en gåva (t ex en handbok eller ett erbjudande) stärker du ditt varumärke och dina kundrelationer. Kunden kanske inte agerar på sekunden, men kommer antagligen att göra det längre fram. Utgå alltid från dina mottagare när du skriver dina nyhetsbrev – vad tror du att de är intresserade av? Det är inte fel att skriva om sig själv, men försök att variera ditt innehåll.
Misstag 4: Du skriver ämnesraden i versaler
Stora bokstäver i ämnesraden som ”ERBJUDANDE” och motsvarande ökar risken att klassas som spam. Försök att klura på en ämnesrad som beskriver brevet, är kortfattad och skapar nyfikenhet. Det ökar chanserna till att folk öppnar ditt nyhetsbrev och läser det. Ett tips är att testa dig fram för att se vad för typ av ämnesrad som ger bäst öppningsfrekvens. Ibland räcker det med ”Nyhetsbrev Mars”, ibland kan andra ämnesrader ge bättre effekt, t ex en fråga, ett citat eller ett ordspråk.
Misstag 5: Du använder en noreply-adress
Undvik noreply-adresser för att hålla alla kommunikationskanaler med dina mottagare öppna. Ibland svarar dina mottagare för att ställa frågor eller beställa något. En noreply-adress kan även kännas opersonlig om ditt nyhetsbrev i övrigt har en personlig ton. Det allra bästa är om du använder en verklig reply-adress som lars.larsson@företaget.se. Om du inte vill göra detta är info@företaget.se bättre än noreply.
Misstag 6: Du skickar nyhetsbrev för sällan eller för ofta
Att skicka nyhetsbrev för ofta kan resultera i att du blir spamanmäld av dina mottagare, något som kan skada ditt varumärke. Den vanligaste anledningen till avprenumerationer är att mottagare upplever att de blir spammade av företag. På andra sidan spektrumet kan för lite nyhetsbrev resultera i att dina mottagare glömmer bort dig och inte läser dina nyhetsbrev när de väl skickas. Hitta en balans där du skickar ut nyhetsbrev regelbundet utan att spamma dina mottagare.
Lämna ett svar