Trodde du inte att välkomstmailet var så viktigt? Då ska du fundera en gång till. Ditt välkomstmail är förmodligen det viktigaste mailet du kommer att skicka.
Du kommer inte få ett tillfälle, då dina potentiella kunder är mer redo för att ta emot det du har att säga, än när de precis har registrerat sig på din maillista. De ber bokstavligen om att du ska kommunicera med dem direkt – så gör det.
Det kan låta som en stor utmaning att skriva det perfekta välkomstmailet, men sanningen är att det inte behöver vara en svår nöt att knäcka. Vi ska nu gå igenom tips och exempel på välkomstmail som du kan använda för att fånga dina läsare och få dem att återkomma till ditt nyhetsbrev.
Det bästa med dessa exempel är att du kan använda mallar från Get a Newsletter för att snabbt skapa snygga och engagerande välkomstmail.
Vad är ett välkomstmail?
Ett välkomstmail är det första e-postmeddelandet du skickar till nya prenumeranter efter att de har registrerat sig på din maillista. Välkomstmail kan komma i olika sorters former beroende på vilka produkter eller tjänster ditt företag har att erbjuda.
De kan till exempel bestå av ett eller en serie inspirerande mail, förmånliga erbjudanden, en personlig presentation av företaget eller tips och användarinstruktioner.
När kan en välkomstserie behövas?
Om det finns risk att ditt välkomstmail kommer att bli för långt, innehålla för mycket information och överväldiga mottagaren, bör du fundera på att dela upp det i flera välkomstmail – i en välkomstserie.
En välkomstserie kommer bra till hands eftersom ett välkomstmail inte alltid har utrymme till att berätta det du vill få sagt till dina nya prenumeranter. Du behöver introducera dig själv och ge det den nya prenumeranten förväntade sig när de registrerade sig på ditt nyhetsbrev, men det är kanske inte läge i det första utskicket att börja sälja in din produkt.
Till exempel kan det första mailet vara ett kort och renodlat välkomstmail. Det andra mailet kan vara till att berätta om ditt företag och bjuda in dem till att följa dig i sociala medier och i det tredje berättar du om dina produkter och tjänster.
Hur många mail ska det då finnas i en välkomstserie? Det finns inga rätt och fel här men att hålla dig till 4-5 stycken mail bör räcka gott och väl för att du ska få plats med ditt innehåll i olika teman, bygga tillit hos nya prenumeranter och vägleda dem till att utföra din önskade handling.
Varför behöver jag ett välkomstmail?
Det som gör välkomstmail så kraftfullt är att de skapar stort engagemang hos mottagarna, där den genomsnittliga öppningsfrekvensen för välkomstmail är närmare 60%, vilket är nära 4 gånger högre än för ett vanligt nyhetsbrev.
Genom att skicka välkomstmail minskar du även risken att dina framtida nyhetsbrev markeras som spam och hamnar i skräpposten.
Om den första interaktionen med dina prenumeranter är positiv är det mer troligt att läsaren kommer att engagera sig mer med dina framtida utskick. Välkomstmailet har med andra ord en enorm förmåga att bygga engagemang för framtiden.
Därför är det viktigt att du tar dig tid när du utformar ditt välkomstmail och funderar på vad det är du vill få ut av det, så att du kan optimera det på bästa sätt mot önskat resultat.
Hur du skriver ett bra välkomstmail
I grunden gäller samma riktlinjer för ett välkomstmail som för ett vanligt nyhetsbrev. Det handlar om att skapa engagemang genom att leverera värde med ditt innehåll, är tydlig och fattar dig kort med din kommunikation och har lättförståeliga call-to-actions för att uppmana dina läsare att genomföra en handling som går i linje med din målsättning för ditt välkomstmail.
Tänk på att ditt välkomstmail helst skall gå ut till prenumeranter eller nya kunder i direkt anslutning till att en ny prenumeration bekräftats. Det skall också vara smidigt att avsäga sig prenumerationen, utifall att din kund ändrat sig.
I övrigt kan det vara bra att ha med följande punkter i ditt välkomstmail:
- Ett personligt och varmt välkomnande, med en kort introduktion av dig själv och varumärket. Passa på att bjuda lite på dig själv, så att läsaren lär känna dig. Visar du att du är mänsklig kan läsaren lättare knyta an till dig känslomässigt, vilket gör att de stannar kvar längre.
- Fördelarna med att prenumerera på utskicken. Förstärk känslan att de har gjort ett bra val som har valt att prenumerera på ditt nyhetsbrev – förklara kortfattat vad de kommer få ut av att prenumerera på dina nyhetsbrev.
- Ge en hint om framtiden när de kan förvänta sig att höra från dig igen och hur ofta. Du tjänar på att vara transparent kring din utskicksfrekvens då ingen gillar för många överraskningar i inkorgen.
- Länkar till andra kanaler de kan följa dig på, såsom din webbplats och sociala medier.
- Inkludera instruktioner för hur de kan komma i kontakt med dig om de har frågor, vill ge feedback eller vill läsa mer om dina produkter och tjänster.
- Instruktioner för hur mottagaren undviker att dina utskick hamnar i skräpposten. Till exempel hur de kan vitlista dina utskick, lägga till din kontakt som betrodd avsändare eller flytta utskicken till rätt inkorg i sitt mailprogram.
- Passa på och sälj. I och med att läsaren är som mest mottaglig just där och då, i samband med att de registrerat sig, hur kan du utnyttja det? Kan du ha med något välkomsterbjudande?
Tips på innehåll till välkomstmail
1. Återblick på året / Lyft fram ett nyligen uppnått mål eller milstolpe
Om ditt företag hade ett bra år förra året eller uppnådde ett viktigt mål eller milstolpe bör du visa upp dina framsteg och fira det med dina prenumeranter.
Varför då?
Genom att dela med dig av din resa i ditt välkomstmail skapar du en djupare kontakt och relation, vilket kan förvandla tillfälliga läsare till lojala kunder. Så här får du ut det mesta av att visa upp det gångna året:
- Visa upp milstolpar: Lyft kortfattat fram dina främsta prestationer eller milstolpar för att visa på framsteg och tacka dina prenumeranter.
- Visuellt material: Använd bilder, infografik, grafer eller diagram för att illustrera dina framgångar, vilket gör välkomstmailet visuellt engagerande och lättare att skumma igenom.
- Var transparent: Säg inte bara att allt är frid och fröjd. Nämn utmaningar som du har övervunnit, vilket ger trovärdighet och relaterbarhet.
- Berätta om kommande mål: Människor vill höra om framtiden. Berätta om nästa års planer för att skapa förväntan och hålla dina prenumeranter engagerade.
- Interaktivt element: Be prenumeranterna att dela med sig av sina favoritögonblick eller vad de ser fram emot, vilket ökar engagemanget.
Detta tillvägagångssätt förvandlar din årssammanfattning till ett verktyg för storytelling, engagemang och för att skapa förutsättningar för framtida kommunikation, samtidigt som den är kortfattad och fokuserad.
2. Ställ en tankeväckande fråga
Även om en övertygande berättelse har förmågan att locka läsare, kan en tankeväckande fråga vara ett bra sätt för att skapa tillräckligt med engagemang för att öppna ditt välkomstmail.
Detta sätt kan skapa nyfikenhet, uppmuntra till interaktion och sätta tonen för resten av innehållet i ditt nyhetsbrev. Här är några exempel.
- ”Har du någonsin undrat hur man investerar i fastigheter utan pengar?” Den här frågan gör läsaren nyfiken och lockar dem att fördjupa sig i ditt välkomstmail.
- ”Tänk om du kunde öka din produktivitet med 60%?” Här lockar du mottagarna med information som de kan läsa mer om i välkomstmailet och nyttja själva.
- ”Är du medveten om de senaste trenderna inom e-postmarknadsföring?” Denna fråga positionerar ditt välkomstmail som en värdefull källa till aktuell information.
3. Tala om för människor exakt vad de ska göra
Det finns många valmöjligheter i världen idag. När människor registrerar sig för ditt nyhetsbrev litar de tillräckligt mycket på din expertis för att du inte ska ge dem felaktig information eller rekommendationer. Allt du behöver göra nu är att berätta för dina läsare exakt vad du tycker om ditt valda ämne och berätta för dem att fatta ett köpbeslut.
Här är några idéer för den här typen av välkomstmail:
- Dela med dig av insikter inom ditt område för att skapa auktoritet.
- Ge synpunkter på trendiga ämnen för att visa att du är ledande inom ditt område.
- Erbjud tips och råd baserat på din erfarenhet för att visa din djupgående kunskap.
Här är ett bra exempel på rekommendationer från Netflix i deras personaliserade utskick:
4. Börja med en tidsbegränsad kampanj
Ett exempel som inledning till ditt välkomstmail är att ha en nedräknare eller en känsla av brådska för vad du än marknadsför i nyhetsbrevet. Kanske har du en rea på den kurs du erbjuder eller en lagerrensning i slutet av året.
Har du någonsin lagt märke till hur en tickande klocka kan få ditt hjärta att slå lite snabbare? Det är det som är magin med brådska, särskilt när det gäller kampanjer. Det är som att säga till dina prenumeranter: ”Hej, det här otroliga erbjudandet? Den kommer inte att vara för evigt.”
Plötsligt är alla uppmärksamma.
Att lägga till en nedräkningstimer i din kampanj kan öka klick- och konverteringsfrekvensen rejält. Brådska ökar beslutshastigheten och får läsarna som är tveksamma att klicka på din call-to-action.
Så här fungerar det:
- Föreställ dig en stor nedräkningsklocka som tickar på. Det är inte bara en påminnelse, det är en visuell signal om att tiden håller på att rinna ut.
- Koppla ihop det med ett grymt erbjudande och du har lösningen på läsarnas problem. ”Rean avslutas om 3 timmar!” ”Sista chansen att ta din plats!” Detta är inte bara fraser utan uppmaningar till handling med en deadline.
- Om dina läsare vill köpa bör ditt nyhetsbrev ha en call-to-action-knapp i slutet av inledningen (och igen i slutet av nyhetsbrevet).
Med våra mallar för nyhetsbrev kan du lägga till en nedräkningstimer på några sekunder i ditt välkomstmail. Det enda du behöver göra att att dra in innehållsblocket “Nedräkning” i valfri nyhetsbrevsmall.
5. Koppla aktuella händelser till ditt välkomstmail
Ett annat exempel på innehåll till ditt välkomstmail är att väcka läsarens intresse genom att koppla innehållet till aktuella händelser eller trendiga ämnen. På så sätt kan du fånga läsarens uppmärksamhet genom att relatera ditt innehåll till just det.
Här är några idéer om hur du gör detta.
- Håll dig uppdaterad: Håll koll på aktuella händelser inom ditt område så att dina nyhetsbrev innehåller senaste nytt.
- Var uppmärksam: Välj events som ligger i linje med ditt varumärkes värderingar och målgruppens intressen för att upprätthålla en positiv och respektfull ton.
- Engagera läsarna: Använd aktuella händelser för uppmaning till diskussion, uppmuntra till att ge feedback eller åsikter för att skapa en känsla av gemenskap.
- Visa upp expertis: Prata om nyheter i din nisch, erbjud insikter eller praktiska tips och positionera dig därmed som en ledare i ditt område.
6. Använd högtider till din fördel
Högtider är fantastiska för välkomstmail. När en högtid inträffar bör ditt välkomstmail direkt anknyta till dina läsares redan positiva känslor kring den.
”Spöklika erbjudanden på Halloween!” eller ”Nytt år, nytt mode: Packa upp våra pärlor i januari.” Dessa rubriker är fängslande och aktuella och utnyttjar den högtid som redan finns i sinnes hos dina prenumeranter.
Att använda högtider som en språngbräda gör din introduktion mer relaterbar och engagerande. Oavsett om det handlar om Alla hjärtans dag eller påsk, sätter ett välkomstmail med högtidstema rätt ton för resten av ditt utskick.
Kom ihåg att människor älskar högtider! Och det handlar om att få ett bra första intryck hos mottagarna.
Kolla in ett urval av mallar med högtidstema som du kan använda hos Get a Newsletter.
7. Börja med ett relevant (eller chockerande) citat eller statistik
Låt oss prata om att börja ditt välkomstmail med en smäll – eller, mer specifikt, ett chockerande citat eller statistik.
Föreställ dig detta: Du öppnar ett välkomstmail och det första du ser är en statistik som får dig att tappa hakan. Något i stil med: ”Visste du att 90 % av de stora fiskarna i våra hav är utrotade?”.
Det är ett bra sätt att inleda dina utskick eftersom de får människor att fastna och bli intresserade av vart du är på väg härnäst.
Människor är naturligt nyfikna varelser. Ser vi ett vågat uttalande blir vi ivriga att få veta mer vad det handlar om – detsamma gäller för e-postmarknadsföring. Dessutom skapar du omedelbart auktoritet hos din målgrupp och visar att du kan dina saker. Se bara till att du backar upp din statistik med länkar till pålitliga källor.
8. Använd visuellt innehåll
Tänk dig att öppna ett välkomstmail och mötas av text, en bild, ett meme eller en GIF som gör intryck. Det är som att gå in på en fest där värden ger dig en drink direkt – du blir omedelbart engagerad och på gott humör. Det är kraften i visuellt innehåll i dina välkomstmail.
Varför göra det visuellt? För att vår hjärna är programmerad att reagera på bilder. Faktum är att artiklar med bilder får 94% fler visningar än de utan bilder. Det är en häpnadsväckande siffra. Och när det gäller e-postmeddelanden är det samma sak som gäller.
Get a Newsletter har förstått detta och erbjuder en rad bildvänliga mallar för att få dina bilder att poppa ut. Oavsett om du vill infoga en perfekt tajmad meme, ett snyggt foto eller en GIF som får alla att skratta, säkerställer dessa mallar att dina bilder inte bara lägger till i utskicket – de förstärker det.
Tänk på saken. En meme kan förmedla ditt budskap med humor och korthet, så att det når fram i bruset. En bild kan locka med innehåll på ett sätt som text aldrig skulle kunna göra, och uppmanar prenumeranterna att dyka djupare.
Och eftersom mallar gör att du snabbt och smidigt kan integrera dessa bilder finns det ingen anledning att inte lägga till massor av visuellt värde för dina läsare.
Extra tips för att skapa övertygande välkomstmail
Innan du börjar bör du komma ihåg att de bästa välkomstmailen fångar uppmärksamheten, ger mervärde och gör läsarna sugna på mer. De är också skräddarsydda efter din målgrupps unika preferenser.
Här är några snabba tips för att få ut det mesta av dina välkomstmail.
- Optimera längden på välkomstmailet: Håll den tillräckligt kort för att upprätthålla intresset men tillräckligt lång för att förmedla värde. Sikta på en balans som lockar fram innehållet utan att överväldiga det.
- Pröva A/B-testning: Experimentera med olika typer av välkomstmail för att se vad som passar både nya prenumeranter och dina stamkunder – testa variationer i längd, ton och innehåll för att förfina din strategi baserat på verklig feedback och mätvärden som klickfrekvens.
- Säkerställ mobilvänlighet: Eftersom de flesta e-postmeddelanden öppnas på mobila enheter måste ditt välkomstmail vara lättläst på små skärmar. Det innebär kortfattad text, responsiv design och bilder som laddas snabbt.
- Utnyttja resurser: Använd mallar och checklistor från plattformar som Canva för att komma igång och anpassa sedan med ditt varumärkes unika röst och budskap.
- Inkludera en relevant bild: ”En bild är värd tusen ord.” Detta gäller även för välkomstmail. Att inkludera en relevant bild kan omedelbart förmedla temat eller stämningen i ditt nyhetsbrev, och en fantastisk bild kan fånga uppmärksamheten mer effektivt än enbart text.
- Gör det personligt: Personliga ämnesrader ökar öppningsfrekvensen. Du kan snabbt och enkelt personalisera ditt välkomstmail med Get a Newsletter.
Att bemästra välkomstmail är en blandning av konst och analys. Genom att fokusera på korthet, tester, mobiloptimering och att använda tillgängliga resurser kan du skapa nyhetsbrev som fångar ögat och får läsarna att fortsätta vara engagerade. Fortsätt att pröva dig fram och var kreativ!
Exempel på välkomstmail
Här har vi samlat en blandning av säljande, informativa och inspirerande exempel på välkomstmail för att hjälpa dig komma igång med ditt eget skapande.
Shoplifters
Ett enkelt säljande välkomstmail som på ett tydligt och kortfattat sätt informerar mottagaren om värdet av innehållet och vad de får ut av det, samt en tydlig call-to-action för att leda mottagaren till att slutföra en uppmanad handling.
Italic
Ett välkomstmail som trycker på att du bidrar till ett dussin etniska faktorer och minskar miljöpåverkan när du handlar hos Italic, troligtvis gentemot deras konkurrenter.
De visar även upp ett par bilder och produktkategorier för att inspirera till försäljning, samt en call-to-action med möjligheten att gå med i deras community på Facebook.
Stanley
Ett inspirerande välkomstmail som till viss del uppmuntrar till försäljning genom ett erbjudande, men ligger inte i fokus.
Istället innehåller det bilder av deras produkter i miljö för att skapa en känsla och ett behov där kunder och prenumeranter ska inspireras till att utforska deras produkter och genomföra ett köp.
Textmallar för välkomstmail
1. Informativt välkomstmail med ett varmt välkomnande
Ett välkomstmail har som regel hög öppningsfrekvens, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle för ditt företag att visa uppskattning. En etablerad och uppskattad gest är att formulera ditt välkomstmail som ett personligt brev från dig själv eller någon av dina medarbetare.
Att berätta vem du är på ett avslappnat sätt, bygger trovärdighet och lämnar ofta ett mer bestående avtryck.
Textmall:
Hej och välkommen NN,
NN heter jag som arbetar som XX på XX. Med det här mailet vill jag tacka dig personligen för att du tecknat ett medlemskap hos oss. [Berätta om företagets vision och beskriv gärna vad du hoppas att ni skall kunna uppnå tillsammans.]
Vi startade XX för att vi själva saknade en liknande tjänst på marknaden. XX år senare, med mer än XX nöjda kunder, kan vi bara konstatera att vi inte var ensamma. [Förklara eventuellt för dina kunder vad de behöver göra härnäst.]
Eftersom vi vill att du skall få ut det mesta och bästa av vår tjänst vill vi ge dig möjligheten att ladda ned XX [Lägg förslagsvis in en call-to-action eller ge kunder tillgång till nedladdningsbart material.]
Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor kring vår tjänst. [Bjud in till eventuell support och/eller be om feedback]
Ännu en gång välkommen till XX, jag ser fram emot en spännande resa tillsammans! [Här finns utrymme för en avslutande call-to-action där du med fördel kan sälja in något, ställa en fråga eller ge din kund ytterligare instruktioner.]
Allt gott, NN
2. Säljande välkomstmail som innehåller ett mervärde
Att hälsa din kund välkommen med en gåva eller rabatt är ett utmärkt sätt att starta en relation. Det kan handla om exklusiva varuprover, ett fördelaktigt pris, eller tillgång till nedladdningsbart material som ytterligare knyter din kund till dina tjänster.
Genom att använda en tydlig call-to-action talar du om för din kund vad du vill att de ska fokusera på och gör det samtidigt enkelt för dem att bestämma sig.
En bra tumregel när det kommer till den här typen av säljande uppmaningar är att fokusera på en sak i taget och att hålla texten informativ, men kort. Ett välkomstmail med tydliga köpförslag lämpar sig allra bäst för dig som driver en e-butik eller liknande.
Textmall:
Bäste NN,
Välkommen till XX!
Som tack för att du visat intresse för vår kundklubb vill vi ge dig XX. [Mervärde till exempel rabattkod, välj 3, betala för 2.] Klicka bara på den här länken. [Berätta vad som händer härnäst]
Du är nu en i XX-familjen med regelbunden tillgång till det allra senaste från XX, liksom rabatter och erbjudanden via vårt nyhetsbrev. Missa inte heller vår blogg med inspiration och värdefulla tips.
På XX är målet alltid att ta fram prisvärda alternativ så att du aldrig behöver tacka nej till god kvalitet. [Utveckla hur er tjänst fungerar och förbered för en avslutande call-to-action.] Hos oss finns det något för alla till ett förmånligt pris [CTA]
Bästa hälsningar, XX
3. Välkomstmail som berättar hur det fungerar
Vad är det första man behöver göra som nybliven prenumerant hos dig? Med ett kort och informativt välkomstmail vägleder du dina kunder så att de smidigt kommer vidare och klarar sig på egen hand. Här kan du med fördel skapa en serie av mejl, så att dina kunder kan tillgodogöra sig informationen i flera steg och komma igång i sin egen takt.
Den lösningsorienterade och praktiska modellen passar bra för dig som säljer abonnemang eller tjänster som inte kräver allt för mycket support initialt och ger kunden utrymme.
Textmall:
Välkommen NN,
Tack för att du valt XX! Du är nu ytterligare ett steg närmare en förenklad och produktiv vardag. [Berätta lite kort om företaget, värderingar och mål.] XX är tjänsten för dig som älskar enkla lösningar. [Beskriv vad ni kan göra för era kunder och hur era tjänster/produkter/funktioner fungerar.]
Sugen på att komma igång/Redo att gå vidare? [Förklara vad din kund behöver göra för att komma vidare.]
Vill du redan nu ta del av ytterligare funktioner rekommenderar vi dig att uppgradera till vår premiumtjänst XX. [Förklara fördelarna med en eventuell uppgradering/köp/beställning.]
Ladda ner vår premiumtjänst här. [CTA.]
Har du några frågor? Hör av dig till oss – vi finns alltid här för att hjälpa till! [Länka till frågor och svar, hjälpartiklar och/eller en eventuell support.]
Allt gott, Ditt team på XX
Hur du skapar ett välkomstmail hos Get a Newsletter
För att kunna skapa välkomstmail hos Get a Newsletter behöver du först ett konto på valfri prisplan. Skapa sedan ett nyhetsbrev i vanlig ordning i verktyget och när det väl är dags att välja alternativ för hur du vill skicka ut dina välkomstmail väljer du “Skicka automatiskt”.
Välj den lista du vill koppla ditt välkomstmail till och skriv sedan in ämnesrad och välj avsändare. Vidare väljer du hur lång tid det ska dröja innan dina välkomstmail skickas ut till dina nya prenumeranter.
Granska dina inställningar för ditt utskick en sista gång och sedan är dina välkomstmail redo att börja skickas ut!
Läs mer om hur du startar ett automatiskt utskick med Get a Newsletter.
Sammanfattning
Ditt välkomstmail kan vara avgörande för hur engagerad dina läsare blir i framtiden. Från att lyfta fram milstolpar till att uppmana till brådska, så kan varje tips som vi har diskuterat hjälpa till att fånga uppmärksamheten i prenumeranternas inkorgar.
Och glöm inte bort det visuella. Du talar inte bara till din målgrupp, du visar dem, och får direkt kontakt på en nivå som ord inte kan göra lika snabbt.
Så varför nöja sig med det vanliga när du kan sticka ut? Börja slipa på ditt välkomstmail och lyft det från bra till grymt redan idag!
Skapa ett gratiskonto
Skapa snygga nyhetsbrev, landningssidor, enkäter och mycket mer hos Get a Newsletter.
Lämna ett svar