En genomsnittlig person tar emot 121 mail per dag.
Med all denna konkurrens är det viktigt att sticka ut. För att sticka ut är ämnesraden, som du vet, den absolut viktigaste faktorn för att sticka ut i inkorgen och få mottagaren att öppna ditt mail. Så fort ditt mail är öppnat spelar designen den avgörande rollen.
Designens syfte är att:
Både klick och konverteringar ökar om ditt nyhetsbrev är rätt utformat och har en tydlig design. Det gäller att läsaren gillar vad de ser.
Det är förståeligt om det i det här skedet känns svårt att veta i vilken ände du ska börja för att designa dina e-postutskick. Ska du först skriva texten och sedan designa utskicket? Eller först ta fram en mall och sedan skriva nyhetsbrevet?
Ett vanligt tillvägagångssätt är att du sätter igång och skriver ett nyhetsbrev, för att sedan fundera på hur det ska utformas. Men på den vägen kan det lätt bli en tidskrävande process, och det är heller inte säkert att du får de resultat du vill ha.
Om du lägger lite extra eftertanke och tar fram en smart nyhetsbrevsmall så underlättar du ditt arbete enormt.
En framgångsrik e-postdesign skapar direkt igenkänning. Mottagaren kan direkt avgöra vem utskicken kommer ifrån, och kopplar det till ditt varumärke. Den är helst minimalistisk och innehåller tydliga element som drar till sig ögat och gör det lätt att läsa utskicken.
För att lyckas få till den kombinationen är det inte smart att tänka ut en ny design varje gång du ska göra ett utskick. Istället borde du ligga steget före och ta fram en genomtänkt mall. Och utgå från dina mål, behov och ditt budskap.
Vad tror du om att ta följande steg?
Gå tillbaka till din strategi. Vad vet du om dina läsares behov, intressen och mål? Vad är dina egna mål med utskicken? Vad är det du vill åstadkomma?
När du vet det har du möjlighet att lista vilka olika typer av innehåll du kan tänkas vilja ha med i dina utskick framöver. Och när du vet vilken typ av innehåll du vill ha med kan du bestämma dig för vilka sektioner och designelement din mall behöver ha samt i vilken ordning de ska ligga i din mall. Självklart ska du lägga det viktigaste först. Kom ihåg – folk scannar bara igenom innehållet efter något av intresse.
Nedan hittar du en lista på olika innehåll och designelement som du kan använda för inspiration. Vad behöver du i ditt nyhetsbrev?
Att designa nya mail varje gång är som sagt tidskrävande och dina utskick riskerar att ge ett spretigt intryck. Det är här färdiga e-postmallar kommer in i bilden.
Det enda du behöver göra är att flytta om innehållet utifrån det du kommer fram till är viktigast i dina e-postutskick. Sedan lägger du till egen logga, typsnitt, färger och bilder. Smidigt är bara förnamnet.
Fördelen med en färdigdesignad mall är framförallt att du inte behöver ta in en designer eller tekniskt kunnig person för att ta fram en effektiv och snygg nyhetsbrevsmall. Någon annan har gjort jobbet åt dig, och du får göra det sista finliret.
Utforska och använd våra responsiva nyhetsbrevsmallar för spara tid och komma igång snabbt med din e-postkampanj!
Det genomsnittliga uppmärksamhetsspannet ligger idag på 8 sekunder.
Räkna till 8 sekunder!
De allra flesta skummar alltså bara igenom innehållet i ett mail för att se om de hittar något av intresse. Det behöver du tänka på när du designar dina nyhetsbrev. För att lyckas hålla kvar läsarens uppmärksamhet kan du följa de här knepen:
En Call To Action (CTA) är fritt översatt ”en uppmaning till handling”. En kort fras i ditt nyhetsbrev som ska uppmana och motivera läsaren att agera. Att göra det där som du vill att de ska göra, som till exempel att klicka på en knapp, länk eller bild.
Själva texten spelar en oerhört viktig roll och hur du skriver effektiva CTA’s kan du läsa mer om i de kommande delarna av guiden, men hur dina CTA’s är designade gör halva jobbet.
Några saker som kan vara bra att tänka på när det gäller design av CTA’s:
Bilder är viktigt då de bidrar till att förstärka de känslor och budskap du vill förmedla med dina e-postutskick. De bör väljas ut med omsorg och hålla hög kvalitet.
När det gäller bilder kan det vara bra att tänk på några saker:
GIFar är värdefulla när det kommer till att sticka ut. Rörelse drar direkt till sig uppmärksamheten och skapar liv. Känslan av att något händer.
Och dessutom fungerar de i de allra flesta e-postprogram till skillnad från video. I vissa e-postprogram kommer dock bara den första av bilderna i GIF:en att visas som en stillbild. Så när du skapar eller väljer ut en GIF bör du se till att den första bilden i din GIF ser bra ut.
Varför är det inte möjligt att använda video i mail?
Det är inte möjligt att spela upp video i de allra flesta e-postprogram. Programmen stödjer helt enkelt inte den funktionaliteten. Därför är det inte att rekommendera att lägga in video som fil i ditt mail. Däremot kan du lägga in en bild som länkar till din video. Gör så här:
(1) Ta en stillbild från videoklippet
(2) Lägg på en play-ikon i något bildredigeringsprogram – så att du uppmanar läsaren att vilja klicka på bilden.
(3) Uppmana läsaren att klicka på bilden för att ta del av en video.
Du vill såklart att din maildesign ska anpassa sig snyggt efter vilken enhet, mailprogram och skärmupplösning mailet blir läst i.
Här behöver du vara medveten om mailvärldens begränsningar. Att designa ett nyhetsbrev är inte riktigt samma sak som att designa en webbsida, även om båda är skrivna med samma kod (HTML och CSS). Mail har lite mer begränsningar och de olika e-postprogrammen saknar en gemensam standard för hur koden ska tolkas. Därför kan hemsidor se relativt lika ut oavsett på vilken enhet eller webbläsare du besöker den ifrån, medan e-postmeddelanden kan skilja sig en hel del.
Det finns alltid en risk att ditt utskick kan se annorlunda ut i vissa e-postprogram, vilket du bör vara medveten om när du designar dina mail. Det är även ytterligare en anledning till att det kan vara bra att använda färdiga e-postmallar. Då dessa har testats i flertalet e-postprogram och enheter.
75% av alla mail öppnas i mobilen
Så, se till att dina utskick är optimerade för mobila skärmar.
I Get a Newsletter är alla nyhetsbrevsmallar responsiva, vilket innebär att de anpassar sig efter vilken skärm du läser utskicket i.
Ett exempel på ett designelement som förändras i mobilen är kolumner. Det kan vara värt att tänka på om din mall innehåller flera kolumner så kommer kolumnerna att lägga sig under varandra på mobila enheter. Förhandsgranska alltid ditt mail i både desktop och mobil – så att du är säker på att det ser ut som du önskar.
Förhandsgranska alltid dina utskick. I Get a Newsletter kan du se hur utskicket generellt kommer att se ut på dator och mobil. Men det kan vara värt att göra ytterligare test och se hur det kommer att se ut på olika enheter och i olika program. Vissa e-postprogram visar e-post på annorlunda sätt. Använder du en färdig mall så ska du inte behöva testa lika noga.
De 10 vanligaste e-postprogrammen är:
Hoppas du har fått med dig många bra tips och råd för att komma igång med din nyhetsbrevsdesign. Allt vi vill är att se dig lyckas. Ställ alla dina frågor till oss om nyhetsbrevsmallar och e-postdesign på support@getanewsletter.com.
Är du i behov av designinspiration? Här hittar du allt du behöver.
Prova alla funktioner. Marknadsför dina tjänster och produkter. Öka din försäljning och kundlojalitet.