✨ Kom och jobba med oss! Läs mer och ansök →

Hur du designar snygga nyhetsbrev och sticker ut i mängden

Skapa bra design för dina mailutskick
Du är inte ensam om att ha insett vilken enorm potential e-postmarknadsföring har. Faktum är att du kommer att möta en hel del konkurrens i mottagarnas inkorgar. Som tur är så finns det massor med bra designknep som leder till att det är just ditt mail som blir läst.

En genomsnittlig person tar emot 121 mail per dag.

Med all denna konkurrens är det viktigt att sticka ut. För att sticka ut är ämnesraden, som du vet, den absolut viktigaste faktorn för att sticka ut i inkorgen och få mottagaren att öppna ditt mail. Så fort ditt mail är öppnat spelar designen den avgörande rollen.

Designens syfte är att:

 1. Presentera ditt budskap så tydligt som möjligt
 2. Göra dina e-postutskick så lättlästa som möjligt
 3. Få läsaren att agera på det du vill


Både klick och konverteringar ökar om ditt nyhetsbrev är rätt utformat och har en tydlig design. Det gäller att läsaren gillar vad de ser.

Innehåll

8 tips - vad du ska tänka på när du designar dina e-postutskick och nyhetsbrev

1. Planera för din framgång

Det är förståeligt om det i det här skedet känns svårt att veta i vilken ände du ska börja för att designa dina e-postutskick. Ska du först skriva texten och sedan designa utskicket? Eller först ta fram en mall och sedan skriva nyhetsbrevet? 🤷‍♀️

Ett vanligt tillvägagångssätt är att du sätter igång och skriver ett nyhetsbrev, för att sedan fundera på hur det ska utformas. Men på den vägen kan det lätt bli en tidskrävande process, och det är heller inte säkert att du får de resultat du vill ha.

Om du lägger lite extra eftertanke och tar fram en smart nyhetsbrevsmall så underlättar du ditt arbete enormt.

En framgångsrik e-postdesign skapar direkt igenkänning. Mottagaren kan direkt avgöra vem utskicken kommer ifrån, och kopplar det till ditt varumärke. Den är helst minimalistisk och innehåller tydliga element som drar till sig ögat och gör det lätt att läsa utskicken.

För att lyckas få till den kombinationen är det inte smart att tänka ut en ny design varje gång du ska göra ett utskick. Istället borde du ligga steget före och ta fram en genomtänkt mall. Och utgå från dina mål, behov och ditt budskap.

Vad tror du om att ta följande steg?

 1. Utforska dina läsares behov, intressen och utmaningar
 2. Ta beslut om innehåll
 3. Dela upp innehållet i sektioner efter teman
 4. Ta fram en design
 5. Skriv texten

2. Låt mål och behov styra innehåll och hierarki

Gå tillbaka till din strategi. Vad vet du om dina läsares behov, intressen och mål? Vad är dina egna mål med utskicken? Vad är det du vill åstadkomma?

När du vet det har du möjlighet att lista vilka olika typer av innehåll du kan tänkas vilja ha med i dina utskick framöver. Och när du vet vilken typ av innehåll du vill ha med kan du bestämma dig för vilka sektioner och designelement din mall behöver ha samt i vilken ordning de ska ligga i din mall. Självklart ska du lägga det viktigaste först. Kom ihåg – folk scannar bara igenom innehållet efter något av intresse.

Nedan hittar du en lista på olika innehåll och designelement som du kan använda för inspiration. Vad behöver du i ditt nyhetsbrev?

3. Utnyttja färdiga e-postmallar

Att designa nya mail varje gång är som sagt tidskrävande och dina utskick riskerar att ge ett spretigt intryck. Det är här färdiga e-postmallar kommer in i bilden.

Det enda du behöver göra är att flytta om innehållet utifrån det du kommer fram till är viktigast i dina e-postutskick. Sedan lägger du till egen logga, typsnitt, färger och bilder. Smidigt är bara förnamnet.

Fördelen med en färdigdesignad mall är framförallt att du inte behöver ta in en designer eller tekniskt kunnig person för att ta fram en effektiv och snygg nyhetsbrevsmall. Någon annan har gjort jobbet åt dig, och du får göra det sista finliret.

Utforska och använd våra responsiva nyhetsbrevsmallar för spara tid och komma igång snabbt med din e-postkampanj! 

Use pre-made newsletter templates

4. Håll designen enkel och luftig för bästa möjliga läsbarhet

För e-postdesign gäller “less is more”. Ingen vill mötas av en vägg med text när de öppnar ett nyhetsbrev.

Det genomsnittliga uppmärksamhetsspannet ligger idag på 8 sekunder.

Räkna till 8 sekunder!

De allra flesta skummar alltså bara igenom innehållet i ett mail för att se om de hittar något av intresse. Det behöver du tänka på när du designar dina nyhetsbrev. För att lyckas hålla kvar läsarens uppmärksamhet kan du följa de här knepen:

 • Ha bara med det viktiga och lägg det allra viktigaste först. Länka vidare till din hemsida där man kan läsa mer om man är intresserad.

 • Ta hjälp av element som sticker ut för att trycka extra på det du tycker är viktigt – rubriker, underrubriker, boxar och bilder.

 • Strukturera upp innehållet i sektioner och lager. Använd till exempel olika bakgrundsfärger för olika block. Se till att det händer något nytt, som bryter av scanningsmönstret och väcker uppmärksamhet.

 • Använd mycket vitt utrymme för att ge ditt innehåll andningsrum.

 • Håll rubriker mellan 22 och 28 pixlar, kropptexten mellan 14 och 18 pixlar och använd 1.5 linjehöjd.

5. Prioritera motiverande Call To Actions

En Call To Action (CTA) är fritt översatt ”en uppmaning till handling”. En kort fras i ditt nyhetsbrev som ska uppmana och motivera läsaren att agera. Att göra det där som du vill att de ska göra, som till exempel att klicka på en knapp, länk eller bild.

Själva texten spelar en oerhört viktig roll och hur du skriver effektiva CTA’s kan du läsa mer om i de kommande delarna av guiden, men hur dina CTA’s är designade gör halva jobbet.

Några saker som kan vara bra att tänka på när det gäller design av CTA’s:

 1. Knappar presterar bättre än länkar
 2. Starka färger på knappar och länkar presterar bättre än neutrala
 3. Texten bör synas tydligt och vara tillräckligt stor för att dra till sig uppmärksamheten, men inte så pass stor att den skrämmer.
 4. Använd helst en, max tre CTA’s i ett och samma utskick

6. Använd högkvalitativa bilder

Bilder är viktigt då de bidrar till att förstärka de känslor och budskap du vill förmedla med dina e-postutskick. De bör väljas ut med omsorg och hålla hög kvalitet.

När det gäller bilder kan det vara bra att tänk på några saker:

 • Den bästa bredden för en bild i ett mail är 640 pixlar.

 • För mindre bilder som till exempel ikoner eller loggor rekommenderas att du lägger in dubbelt så stor bild som den är tänkt att visas i mailet. Om bilden ska visas 40px bred, lägger du in en 80px bred bild – för maximal upplösning.

 • Vissa e-postprogram kommer att blockera bilder och istället visa upp mailen i enkelt textläge. Då är det bra att se till att mailet även funkar utan bilder. Kolla därför hur dina mail ser ut i txt-läge. Och var noga med att lägga till ALT-texter – några ord som sammanfattar vad bilden innehåller om den inte visas i e-postprogrammet.

 • För att säkerställa samma upplevelse för alla är det bra att alltid ha med en länk så att man kan öppna och läsa nyhetsbrevet i webbläsaren. Om ditt mail mot förmodan skulle se knasigt ut i mailprogrammet. En sådan länk ligger automatiskt med om du väljer en färdig mall i Get a Newsletter. Så det behöver du inte tänka på.

 • Ju fler bilder i ett e-postutskick desto större blir ditt mail. Det är värt att tänka på att de kan ta längre tid att ladda in om man befinner sig någonstans med dålig uppkoppling. Använd några få högkvalitativa bilder som förstärker budskapet.

 • Skapa en god balans mellan mängden text och mängden bilder i ditt mail – En faktor som vissa spamfiltren kollar på är fördelningen mellan bild och text. Bilder som innehåller mycket text rekommenderas inte då spamfiltren inte kan läsa av dem och därför ofta klassar dessa som skräppost.

7. Ha kul med GIFar

GIFar är värdefulla när det kommer till att sticka ut. Rörelse drar direkt till sig uppmärksamheten och skapar liv. Känslan av att något händer.

Och dessutom fungerar de i de allra flesta e-postprogram till skillnad från video. I vissa e-postprogram kommer dock bara den första av bilderna i GIF:en att visas som en stillbild. Så när du skapar eller väljer ut en GIF bör du se till att den första bilden i din GIF ser bra ut.

Varför är det inte möjligt att använda video i mail?

Det är inte möjligt att spela upp video i de allra flesta e-postprogram. Programmen stödjer helt enkelt inte den funktionaliteten. Därför är det inte att rekommendera att lägga in video som fil i ditt mail. Däremot kan du lägga in en bild som länkar till din video. Gör så här:

(1) Ta en stillbild från videoklippet

(2) Lägg på en play-ikon i något bildredigeringsprogram – så att du uppmanar läsaren att vilja klicka på bilden.

(3) Uppmana läsaren att klicka på bilden för att ta del av en video.

8. Anpassa designen för olika skärmar och e-postprogram

Du vill såklart att din maildesign ska anpassa sig snyggt efter vilken enhet, mailprogram och skärmupplösning mailet blir läst i.

Här behöver du vara medveten om mailvärldens begränsningar. Att designa ett nyhetsbrev är inte riktigt samma sak som att designa en webbsida, även om båda är skrivna med samma kod (HTML och CSS). Mail har lite mer begränsningar och de olika e-postprogrammen saknar en gemensam standard för hur koden ska tolkas. Därför kan hemsidor se relativt lika ut oavsett på vilken enhet eller webbläsare du besöker den ifrån, medan e-postmeddelanden kan skilja sig en hel del.

Det finns alltid en risk att ditt utskick kan se annorlunda ut i vissa e-postprogram, vilket du bör vara medveten om när du designar dina mail. Det är även ytterligare en anledning till att det kan vara bra att använda färdiga e-postmallar. Då dessa har testats i flertalet e-postprogram och enheter.

75% av alla mail öppnas i mobilen

Så, se till att dina utskick är optimerade för mobila skärmar.

I Get a Newsletter är alla nyhetsbrevsmallar responsiva, vilket innebär att de anpassar sig efter vilken skärm du läser utskicket i.

Ett exempel på ett designelement som förändras i mobilen är kolumner. Det kan vara värt att tänka på om din mall innehåller flera kolumner så kommer kolumnerna att lägga sig under varandra på mobila enheter. Förhandsgranska alltid ditt mail i både desktop och mobil – så att du är säker på att det ser ut som du önskar.

Förhandsgranska alltid dina utskick. I Get a Newsletter kan du se hur utskicket generellt kommer att se ut på dator och mobil. Men det kan vara värt att göra ytterligare test och se hur det kommer att se ut på olika enheter och i olika program. Vissa e-postprogram visar e-post på annorlunda sätt. Använder du en färdig mall så ska du inte behöva testa lika noga.

De 10 vanligaste e-postprogrammen är:

 1. Apple iPhone
 2. Gmail
 3. Apple Mail
 4. Outlook
 5. Yahoo! Mail
 6. Samsung Mail
 7. Google Android
 8. Apple iPad
 9. Outlook.com
 10. Windows Live Mail

Över till dig

Hoppas du har fått med dig många bra tips och råd för att komma igång med din nyhetsbrevsdesign. Allt vi vill är att se dig lyckas. Ställ alla dina frågor till oss om nyhetsbrevsmallar och e-postdesign på support@getanewsletter.com.

Är du i behov av designinspiration? Här hittar du allt du behöver.

Läs vidare

Copy link
Powered by Social Snap