Hur skriver du en ämnesrad som motiverar mottagaren att öppna ditt mejl och läsa vidare? Ämnesraden kan vara det första och sista dina mottagare ser av dig i sina inkorgar, vilket givetvis påverkar din öppningsfrekvens som kan variera med upp till 10-20 % beroende på hur din ämnesrad ser ut. Så var ska du börja?
Här har vi samlat 6 tips som hjälper dig att välja en ämnesrad som motiverar dina mottagare.
Hamna rätt
Kika gärna på vårt exempel på bilden nedan. Kanske har du stött på liknande ämnesrader i din egen inkorg, närmare bestämt då skräppostmappen. Viktigt att förstå när det gäller ämnesrader är att olämpliga ord, specialtecken och emojjis, kan få varningsklockorna att ringa högt i mottagarens spamfilter.
Jämför sedan med de ämnesrader vi ser i bild enligt nedan, där både läsare och spamfilter ser ut att vara rörande överens.
Fundera gärna på vad som skapar nyfikenhet hos din målgrupp och våga testa dig fram med olika ämnesrader. Här kan det vara till stor hjälp att göra ett så kallat A/B-test. Du skickar då samma mejl med två olika ämnesrader till två olika listor, för att sedan utvärdera vilken som ger bäst resultat.
Var ärlig
Sammanfatta redan i din ämnesrad vad dina mottagare kan förvänta sig av ett samarbete med dig i ditt nyhetsbrev. Fokusera på det som är relevant och var ärlig i ditt uppsåt. Att försköna eller förvränga verkligheten i en ämnesrad, leder som regel enbart till besvikelse, om nyhetsbrevet inte lever upp till det som utlovats. Håll därför alltid ditt ord, genom att leverera betydelsefullt innehåll som följer upp ämnesraden.
Det viktigaste först
Som du säkert ser i vårt exempel nedan försvinner delar av ämnesraden i mottagande inkorg. Detta eftersom vissa e-postklienter tenderar att klippa av din ämnesrad, vilket gör att delar i ditt budskap inte syns när mottagaren ögnar igenom texten. Försök därför att koka ner din ämnesrad till en kärnfull mening, förslagsvis med de viktigaste orden först.
Här finns det egentligen inget facit, men en bra utgångspunkt är att lägga sig under 49 tecken inklusive blanksteg.
Tydlig avsändare
Lika viktigt som det är med en välformulerad ämnesrad i ett nyhetsbrev, är det att ha en tydlig avsändare. Dina mottagare vill förstås veta vem du är och din öppningsfrekvens kommer också att öka om de känner igen dig . I vårt exempel nedan ser du kanske att det inte bara är ämnesraden som kortas ned av vissa e-postklienter, utan även texten som rör avsändaren. Gör det därför så enkelt som möjligt för dina mottagare att se vem du är. Igenkänning går hand i hand med ämnesrader.
Våga sticka ut
Gemensamt för ämnesrader med hög öppningsfrekvens är att de pockar på vår uppmärksamhet och vågar sticka ut hakan i inkorgen. Kikar man på ämnesrader som håller en mer konservativ linje, till exempel: “Nyhetsbrev 25 januari 2019”, förutsätter de nästan att mottagaren redan känner till dig som avsändare, om utdelningen skall bli lika hög.
Att ta ut svängarna en aning är alltså inte fel. Det kan till exempel handla om att formulera ämnesraden som en fråga, eller spela på din mottagares känslor genom att arbeta med starka nyckelord som uppmanar till handling. Här har också siffror visat sig vara mycket effektivt, om de presenteras i din ämnesrad som listor eller tips.
Undvik specialtecken
Som vi redan varit inne på, kan specialtecken ibland ställa till det för din leverans. Var därför sparsam med utrops-, procent-, dollar- och eurotecken, eftersom den typen av tecken ofta flaggas som spam. Detsamma gäller för asterisker (*) och överdriven användning av versaler, som även de kan leda till att ditt brev aldrig når mottagaren.
Du känner förstås din kund allra bäst. Genom att testa olika typer av ämnesrader och utvärdera dina resultat löpande, kommer du lista ut vilken typ av ämnesrader som fungerar bäst för dig och ditt företag.
Läs också gärna mer om öppningsfrekvens i ett av våra tidigare blogginlägg här.
Det här inlägget uppdaterades senast den 2019-01-23
Har du frågor, tips eller idéer på hur man kan använda e-post som en marknadskanal?
Kommentera!
Lämna ett svar