✨ Nyhet: Engagera dina kunder med SMS Läs mer → ✨ New: Engage your customers with SMS marketing Learn more →

Hur du

Skriver engagerande texter för nyhetsbrev

Få reda på varför det är viktigt med bra skrivna texter för e-postkampanjer och hur du med praktiska tips kan förbättra dina egna texter.

Skriven av: Sebastian Brissman
1 september 2023
Lästid: 11 minuter
Lär dig att skriva engagerande texter för nyhetsbrev och andra e-postkampanjer.

Att skriva bra och engagerande texter för nyhetsbrev och andra kampanjer handlar om att skriva texter som är övertygande och som uppmanar läsarna att göra det du vill att de ska göra. Det vill säga, du bör ha ett visst mål i åtanke för varje e-postutskick.

Det kan till exempel vara att få prenumeranterna att göra ett köp, registrera sig på din tjänst eller anmäla sig till din kurs.

Bra texter för nyhetsbrev och annan e-postmarknadsföring är:

  • Visuellt lätt att läsa
  • Har ett enda mål 
  • Är relevant för sin målgrupp 
  • Visar vad läsaren behöver göra härnäst

För att hjälpa dig att skriva ännu bättre och engagerade texter för din e-postmarknadsföring har vi samlat ihop massvis med tips som du kan använda dig av när du skriver dina egna texter.

Innehåll
Avsnitt 1

Varför är det viktigt att skriva engagerande texter?

Skicka nyhetsbrev som ger resultat

Du kan designa ett hur snyggt e-postutskick som helst och ha en grym ämnesrad som får alla dina prenumeranter att öppna ditt nyhetsbrev men om det saknar ett tydligt och övertygande budskap, är slarvigt skrivet eller inte är relevant för dina prenumeranter så kommer du få det svårt att få läsarna att göra det du vill att de ska göra.

Det är viktigt att du fokuserar på att skriva bra texter då det hjälper dig att uppnå bättre resultat i form av försäljning och andra konverteringar. Om ditt innehåll till exempel ökar konverteringsgraden från 1% till 2% i dina e-postutskick så innebär det att du har dubblat antalet konverteringar och kan vara det som avgör om din e-postkampanj blir lyckad eller inte.

Avsnitt 2

Vad är fördelarna med bra texter och innehåll?

Exempel på nyhetsbrev som digital marknadsförare kan skicka

Bra skrivna texter kommer med en hel del fördelar som bidrar till att dina e-postkampanjer blir mer effektiva och lönsamma.

Högre engagemang och konverteringsgrad

Innehåll som är engagerande och relevant för din målgrupp kommer att fånga dina prenumeranters uppmärksamhet och intresse. Detta leder till ökad interaktion på dina e-postutskick och chanserna till att få läsarna att göra det du vill att de ska göra. 

Om dina texter dessutom fokuserar på att förmedla värdet och fördelarna med produkten, tjänsten eller erbjudandet ökar dina chanser ytterligare till högre engagemang och konverteringsgrad. Detta eftersom prenumeranterna blir mer mottagliga till att utföra din önskade handling om de förstår värdet av det.

Stärker relationen med din målgrupp

För att dina prenumeranter ska bli engagerade i vad du har att säga behöver du sätta dem i fokus och inte dig själv. Du behöver ge värdefull information till din målgrupp och prata med dem på ett personligt plan för att få de att känna sig förstådda och värderade. Detta kommer göra att du bygger förtroende och kundlojalitet över tid och skapar en långvarig relation mellan dig och din målgrupp.

Ökar lönsamheten

När dina e-postutskick är rätt utformade kommer de att öka engagemanget och konverteringen och i slutändan fungera som en kraftfull marknadsföringskanal för att öka dina intäkter. Starka kundrelationer leder också till att din målgrupp marknadsför dina tjänster och produkter åt dig till sin omgivning.

Avsnitt 3

Tips på hur du skriver bättre texter som engagerar

Att skriva texter till dina e-postmeddelanden kan vara både tidskrävande och en utmaning för dig som företagare. Att skicka e-post till dina prenumeranter är rätt personligt och är inte något du ska ta för givet.

Uppfyller du inte deras förväntningar riskerar du att de kastar dina e-postutskick i skräpposten eller till och med avsluta sin prenumeration på din e-postlista.

Den goda nyheten är att det finns massvis av tips här nedan som du kan använda dig av för att skriva bättre innehåll och som får dina prenumeranter att engagera sig i vad du kommunicerar till dem.

Skriv lättförståeliga texter

Exempel på en lättförståelig text i ett nyhetsbrev.
Nyhetsbrevsmall hos Get a Newsletter

Du gör dina läsare och framför allt dig själv en stor tjänst om du ser till att dina texter är lätta att förstå och är att de går mer rakt på sak. Optimalt ska inte läsaren behöva anstränga sig mer än nödvändigt och därav snabbt kunna ta till sig ditt budskap. Ta dig den där extra tiden och förenkla ditt innehåll så mycket du kan för dina prenumeranter.

För bästa möjliga läsbarhet bör du tänka på att:

  • Skriva korta meningar och försöka hålla dig till max 10-12 ord om det är möjligt.

  • Se till att dina textstycken inte är allt för långa. Försök att hålla dig till 2-4 rader för varje textstycke.

  • Använda enkla ordval och undvik branschjargong och termer. Du skriver inte för att visa läsarna hur mycket du kan om din bransch. Skriv istället så alla människor utanför din bransch kan förstå, oavsett ålder.

  • Vara begriplig – skriv ut saker steg för steg.

  • Använda punktlistor.

  • Använda fet eller kursiv stil för att markera specifika ord eller meningar.

Du kan använda lix för att få feedback på hur lättlästa dina texter är.

Var kortfattad

Om du är i behov av att skriva flera hundra ord i dina e-postutskick är det något som inte riktigt stämmer. 

I många fall skummar dina läsare snabbt igenom dina e-postmeddelanden och ju mer text det finns desto större chans är det att de upplever att det inte är värt tiden att läsa igenom allt.

Gå därför rakt på sak. Visa tydligt vad du vill förmedla till dina prenumeranter, hur det du kommunicerar kan hjälpa dem och vad du vill att de ska göra.

En annan god anledning till att skriva kort och koncist är att de allra flesta läser sina e-postmeddelanden i sin mobil. Som du nog själv vet innebär mobiler en hel del distraktioner och därför blir det ännu viktigare att direkt fånga läsarens uppmärksamhet och säkerställa att ditt budskap framgår direkt.

Använd rubriker

Winter vacation newsletter template
Nyhetsbrevsmall hos Get a Newsletter

Rubriker och underrubriker har som uppgift att vägleda läsaren genom innehållet i dina e-postmeddelanden och att de så snabbt som möjligt ska kunna hitta just det som intresserar dem.

Som tidigare nämnt kommer många av dina prenumeranter att skumma igenom ditt innehåll och kommer inte att läsa ord för ord. Med det i åtanke så är det viktigt att du använder dig av tydliga rubriker. På så sätt blir det mer troligt att läsaren kommer hitta något som är intressant för att sedan stanna upp och läsa mer.

Var personlig och skriv för din målgrupp

Nyckeln till att bygga en relation och få ditt e-postmeddelanden att upplevas personligt, relevant och intressant är att alltid skriva som att du har en specifik person i åtanke. Du kan till exempel skriva för en persona, någon du känner eller en kund som ska representera din målgrupp.

Om du vill att dina texter ska nå fram till dina prenumeranter måste du prata med dem på ett personligt plan. Genom att då känna din målgrupp har du en stor fördel mot dina konkurrenter. 

När du vet vem du skriver till, vilka utmaningar, mål och intressen de har, vad som motiverar dem, vilka förkunskaper de har om det ämne du ska skriva om så kommer det att hjälpa dig att veta vilken nivå du ska lägga dig på i ditt skrivande och vilka ordval du gör. 

Se till att alltid skriva för din specifika målgrupp och håll det på en personlig plan för att enklare engagera dina prenumeranter.

Tips: För att sätta dina prenumeranter i fokus bör du använda orden ”du” och ”din” när du skriver dina e-postutskick. Detta kommer att låta dina läsare veta att e-postmeddelandet handlar om dem och inte om dig.

Fokusera på fördelar, inte funktioner

När du berättar om dina erbjudanden bör du fokusera på fördelarna de ger snarare än dess funktioner. Pratar du om funktioner ligger fokuset på dig, ditt företag och produkt. Pratar du istället om fördelar ligger fokuset på hur din produkt eller tjänst kan hjälpa dina prenumeranter med ett problem och förenkla deras liv.

Om du till exempel säljer hörlurar kan du istället för att beskriva dess tekniska detaljer fokusera på hur bekväma de är och att de inte tröttar ut öronen så att dina läsare kan njuta av många timmar med sin favoritmusik.

Du måste alltså göra det tydligt och beskriva vad dina prenumeranter får ut av det. Vad är det egentligen du ger dina läsare som kommer att göra deras liv bättre?

Inkludera endast en call-to-action

Exempel på nyhetsbrev för Black Friday med Brand For Kids
Brands For Kids nyhetsbrev för Black Friday 2021

Ett spretigt e-postmeddelande utan ett tydligt mål är ett e-postmeddelande som ger sämre resultat. Det kan vara frestande att använda flera call-to-actions för att öka chanserna att dina prenumeranter klickar på någon av knapparna. 

Men sanningen är att med för många call-to-actions riskerar du att skapa förvirring hos dina läsare vilket kan resultera i att de inte klickar på någon av dem alls. 

Det bästa är om du väljer ut ett huvudmål för varje e-postutskick du gör och kopplar en tydlig call-to-action till det målet så att dina läsare lätt kan förstå vad du vill att de ska göra. 

Du kan absolut ha flera länkar och knappar i dina e-postutskick men din primära call-to-action bör sticka ut betydligt mer än de andra och vara i fokus. På så sätt visar du att övriga länkar och knappar är för de som är extra intresserade.

Håll vad du lovat

För att dina e-postutskick ska bli omtyckta är det oerhört viktigt att vara genuin och bygga tillit. Dina läsare gav dig något väldigt värdefullt när de gav dig deras e-postadresser. De har gjort det i förtroende och har visat att de litar på att du inte kommer att missbruka det förtroendet.

Sanningen är att omtyckta e-postutskick som levererar bra resultat över tid håller vad de lovat. De skapar förväntningar i samband med att man prenumererar, berättar vad e-postutskicken kommer att handla om och hur ofta de kommer att dyka upp i inkorgen. 

Sedan håller de vad de lovat och visar att e-postutskicken i sig är värda att läsa. Om mottagaren litar på dig (som person eller som varumärke) kommer de att öppna dina e-postutskick och fortsätta att göra det under en lång tid.

Så innan du gör dina e-postmeddelanden bör du alltid fråga dig själv – Håller det här e-postutskicket vad jag har lovat? Om jag fick det här mailet själv, skulle jag uppskatta det?

Sudda ut dig själv ur ekvationen

Inte för att vara hård men dina läsare bryr sig inte om dig. Som tidigare nämnt bryr de sig om hur du kan hjälpa att underlätta deras liv och lösa deras problem. Ännu bättre är om du till kan underhålla dem och få de på bättre humör på en och samma gång. Prioriterar du det i dina texter så blir innehållet bättre.

Eftersom dina läsare inte bryr sig om dig så är det ingen bra idé att du bara pratar om dig själv och din verksamhet i dina e-postutskick men det finns ett men – storytelling fungerar. 

Storytelling gör e-postmeddelandet personligt och stärker relationen till den du skriver till. Att visa sig mänsklig, sårbar och äkta är toppen och därför är ord som “jag” och “vi” inte att föredra eftersom du själv blir i fokus och inte läsaren. Innan du börjar skriva om dig själv bör du fundera riktigt noga på vad berättelsen bidrar med och om det tillför något av värde för din läsare.

Ge det där lilla extra

Om du till exempel säljer skor kan du berätta om hur läsaren kan ta hand om sina skor, hur andra har stylat dem och hur de är producerade.

Har du istället en frisörsalong kan du dela artiklar som till exempel “så stylar du ditt hår inför festen”, “10 myter om schampo” eller “hela listan för miljövänlig hårvård”.

Erbjuder du tjänster inom marknadsföring kan du dela med dig av några mallar, checklistor eller ifyllningsbara PDF:er som gör att dina potentiella kunder får ett smakprov på hur smidigt det skulle vara att jobba med dig.

Hänger du med? Det är det där lilla extra som kommer göra att dina läsare uppskattar dina e-postutskick och att de stannar kvar, öppnar, klickar och konverterar till lojala kunder. På så sätt levererar du värde och samtidigt får du på ett smidigt sätt in lite om företagets värdegrund.

Korrekturläs dina texter

Ett snabbt sätt att få dina e-postutskick att se oprofessionella ut är om de innehåller texter med grammatiska fel. Därför bör du alltid ta dig tid att korrekturläsa dina e-postutskick. Det tar bara några extra minuter och kan ha stor inverkan på ditt slutresultat. 

Det kan dock vara en utmaning att korrekturläsa sina egna texter. Om du har tid och möjlighet kan du be någon annan läsa dina e-postutskick innan du skickar ut dem. Är det tillräckligt intresseväckande, finns det oavslutade meningar och stavfel?

Om du inte kan ta hjälp av någon annan kan du istället testa att läsa upp dina e-postutskick högt för dig själv. Det gör det lättare att upptäcka fel, avgöra om ditt e-postmeddelande är skrivet med rätt ton eller om det finns onödigt krångliga formuleringar.

Kom igång med e-postmarknadsföring

Lycka till med skrivandet! Nu vet du varför det är så viktigt att skriva bra texter och vad det kan resultera i. Kom ihåg att om du redan kan checka av en eller två av punkterna ovan så är du redan på god väg för att lyckas med dina nyhetsbrev och andra e-postkampanjer. 

Du kan välja att läsa nästa del av guiden om hur du skapar bra call-to-actions som konverterar eller komma igång direkt med Get a Newsletters kostnadsfria plan och börja skriva bättre texter i dina e-postutskick.

Kom igång med nyhetsbrev

Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.

Kraftfulla funktioner för att få ditt företag att växa

Läs vidare

Del 7
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
10 minuter
Del 8
Sebastian Brissman Marknad
Lästid
9 minuter
Del 9
Emma Sjöberg Marknad
Lästid
6 minuter