Upplever du att ditt nyhetsbrev återkommande hamnar i mottagarens skräppost? Det är du troligen inte ensam om. Mottagande server använder sig av flera metoder för att undersöka om ett mejl är spam eller inte. Tyvärr är ingen av dessa metoder helt vattentäta. Vilket gör att också ett önskat mejl kan markeras som spam och hamna i din mottagares skräppost.
Så hur kan du säkerställa att ditt nyhetsbrev faktiskt når dina mottagares inkorg?
Till och börja med så är det bra att få en förståelse för varför ditt mejl kan markeras som spam. Sedan får du 9 tips som hjälper dig att hamna i inkorgen.
4 anledningar till varför ett mejl markeras som spam
Skickar till en lista med köpta e-postadresser
Att skicka mail till en lista med köpta e-postadresser är inget vi rekommenderar eller något du får göra via vår tjänst.
En av anledningar till varför du inte ska skicka till köpta listor är just denna. Om du till exempel skickar till en e-postadress, som företag (hotmail, gmail eller liknande) har lagt ut för att se om du köper listor, så kan det sluta med att din domän blir svartlistad. Vilket innebär att inga av dina mejl kommer komma fram.
Vill du läsa de andra anledningarna till varför du inte ska skicka till köpta adresser finns det ett helt blogginlägget om det.
Har en allmän domän som avsändare.
Att använda en allmän domän, så som @gmail.com eller @hotmail.com, kan påverka om ditt nyhetsbrev hamnar i inkorgen eller inte. Precis som att du inte vill att någon ska utge sig för att vara dig, vill inte heller Gmail eller Hotmail att någon utger sig för att vara dem.
Bekräftar inte att det verkligen är dem som skickar.
Spam utger sig i regel för att komma från en känd domän, till exempel hotmail eller gmail, för att sedan skickas från helt andra mejlservrar.
Samma sak uppstår när du skickar mejl via en e-posttjänst, oss eller någon annan, då dina vanliga mejlservrar inte längre använd. Lägg därför till information om att du använder våra servrar. På så sätt kan mottagande server bekräfta att det verkligen är du som skickar.
Inställningarna som du ska lägga till är DKIM och SPF – du kan läsa mer om inställningarna här.
Prenumeranten känner inte igen avsändaren
Om du inte skickar regelbundet , så kan det bli svårt för mottagaren att komma ihåg när och varför den anmälde sig. Eller till och med komma ihåg vem du är.
Om de inte kommer ihåg vem du är, ökar sannolikheten att de blir irriterade och markerar ditt mejl som spam. Vilket i sin tur e-postprogrammen håller koll på. Om många markerar ett mail som spam är det en indikation att mejl från avsändaren kan vara oönskade. Vilket kan resultera att e-postprogrammen tycker alla mail från avsändaren ska markeras som spam.
9 tips för att hamna i inkorgen
Ha en tydlig avsändare
Att skicka nyhetsbrev med tydlig avsändare är viktigt av flera skäl. Dels för att spamfilter reagerar på vaga avsändare.
Använd dig därför gärna av en e-postadress som “nyhetsbrev@domän.se” hellre än “115@domän.se”. Undvik också att använda @gmail.com, @hotmail.com eller någon annan allmän domän.
Bekräfta att det verkligen är du
Likt en dörrvakt vill mottagande server vara säker på att det verkligen är du. I detta fall kan DKIM och SPF ses som din legitimation. Se därför till att din domän har DKIM och SPF. Så att mottagande server kan säkerställa att det verkligen är du som skickar mejlet.
Använder du dig av vår tjänst?
Då kan kan du se all information som du behöver här.
Se till att nyhetsbrevet levererar värde
Handen på hjärtat, skulle du se fram emot att ta en fika med en kompis som endast pratar om sig själv? Antagligen inte. Det är ingen skillnad när det kommer till nyhetsbrev.
Om mottagaren känner att den får ut något av att läsa nyhetsbrevet, så kommer den inte fortsätta att läsa eller öppna nästa.
Enkla sätt att ge mervärde i ditt nyhetsbrev är genom att:
- Fokusera på fördelarna – vad får kunden ut av att använda produkten eller tjänsten.
- Dela med dig av kunskap – tipsa om saker som hjälper mottagaren.
- Berätta en historia – berättelser gör att vi läser från början till slut.
Skicka regelbundet
Vänta inte ett halvår eller ett år mellan varje utskick. Då är chansen ganska stor att mottagarna inte kommer ihåg när eller varför de anmälde sig för sitt nyhetsbrev. Vilket kan resultera i att de markerar nyhetsbrevet som spam.
Ett annat tips är att skicka ett välkomstmail och en serie med mejl. Om det är så att du vet att det kan ta ett tag innan ett mejl kommer.
Skapa igenkänning
Se till att företagets logga syns, att företagets adress är med längst ner i mejlet och att nyhetsbrevet har samma färger som er hemsida. Då kan mottagaren tydligt se att nyhetsbrevet kommer från er.
Ha en bra balans mellan text och bilder
Spamfilter tittar på relationen mellan text och bild och balansen däremellan. Om ditt nyhetsbrev enbart består av bilder kan det alltså generera i onödiga spam-poäng. Detsamma gäller för innehåll som har för lite text i förhållande till antalet bilder. Därför är det bra att ha en bra balans mellan text och bilder.
Dölj alla länkar bakom text
Istället för att skriva ut hela URL-adresser, dölj dina https-länkar bakom ett ord eller en mening. Till exempel kan du skriva “klicka här” eller inkluderar länken i en knapp. Det ökar leveransbarheten och gör samtidigt ditt nyhetsbrev mer luftigt och lättläst.
Undvik versaler och specialtecken
Ett nyhetsbrev med många versaler, special- och utropstecken är något spamfilter reagerar negativt på. Var därför sparsam med till exempel versaler och utropstecken. Detsamma gäller för överanvändning av apostrofer och frågetecken.
Be dina läsare lägga till dig som kontakt
Uppmana gärna dina läsare att spara din e-postadress som en kontakt i sin adressbok, när de signar upp sig eller längst ner i varje mejl.
Spam-testa ditt nyhetsbrev
Börja med att kontrollera att du har en avsändare som är tydlig, med rätt inställningar (DKIM, SPF). Försäkra dig sedan att din lista inte innehåller e-postadresser som är köpta.
Checka sedan av att ditt nyhetsbrev innehåller nedan punkter:
- företagets logga, adress och samma färger som på din hemsida.
- jämn balans mellan text och bild.
- alla länkar är dolda bakom text.
Fortsätt sedan att aktivt arbeta med ditt innehåll och ge värde till dina mottagare. Använd den detaljerade rapporten för att se vilka länkar som flest klickar på, fråga dina kunder vad de vill lära sig.
Du kan också spam-testa ditt mail via Mail-tester , för att se på hur ditt nyhetsbrev mottas av mailservrar. Om du vill kan du läsa mer om tjänsten och hur den fungerar här.
Blogginlägget publicerades 2017-07-21, uppdaterades 2019-10-09.
Lämna ett svar