Funderar du på om du använder rätt kanaler för din målgrupp? Hur människor använder olika kanaler eller vilka varor som de handlar online? Då behöver du inte längre fundera. Rapporten från Internetstiftelsen om svenska folkets internetvanor ger dig svaren.
Rapporten lyfter 4 viktiga insikter, utifrån marknad och kommunikation, som hjälper dig att förstå din målgrupp och på vilket sätt du borde kommunicera med dem. Att känna sig trygg på nätet är bland de viktigaste slutsatserna.
9 av 10 handlar på nätet
85 procent har under det senaste året handlat online. Sett till internetanvändare är motsvarande siffra 90 procent. Nästan alla som är födda på 70-, 80- och 90-talet handlar via nätet.
Kvinnor handlar till största del skönhets- och hygienprodukter, läkemedels-, hälso- och hygienprodukter, kläder, skor och accessoarer samt presenter och julklappar.
Män handlar till största del hemelektronik, hushållsapparater/vitvaror, leksaker/spel/pussel samt alkohol och tobak.
Följ inte mig – Jag följer dig!
8 av 10 internetanvändare gör aktiva val för att begränsa den datan som kan samlas in. Till exempel genom att begränsa vilken information appar på telefonen får samla in (bilder, platsinformation och så vidare). Och var fjärde internetanvändare väljer även bort cookies.
Oavsett vilken ålder så reflekterar internetanvändarna över riktad reklam och annonser på nätet. Att se en riktad annons väcker både irritation och rädsla för att företag säljer vidare personliga uppgifter till kommersiella och politiska krafter.
4 av 10 följer olika varumärken eller företag på sociala medier
Rapporten visar att 4 av 10 internetanvändare följer varumärken eller företag i sociala medier. 90-talister är de som följer flest varumärken och företag.
När det kommer till Instagram är det 3 av 10 som följer varumärken eller företag. De som i högst grad följer varumärken och företag på Instagram är 90-talister (6 av 10) och sedan kommer 80- och 00-talister (4 av 10).
När det kommer till Facebook är det en fjärdedel som följer varumärken eller företag. De som i högst grad följer företag och varumärken på Facebook är 70-, 80- och 90-talister.
När de kommer till LinkedIn och Youtube är det knappt 1 av 10 som följer varumärken eller företag. Och på Tiktok, Twitter och Snapchat följer endast några få procent varumärken eller företag.
Sociala medier = hålla kontakten
Antalet som använder sociala medier ligger på samma nivå som 2021. De tre största kanalerna är Youtube, Facebook och Instagram.
De som använder Facebook mest är personer födda på 70–, 80- och 90-talet. Sedan sjunker användandet kraftigt bland 00-talisterna, där 5 av 10 har använt Facebook under det senaste året och knappt 2 av 10 använder plattformen varje dag.
De som använder Facebook använder kanalen främst för att chatta med personer som de känner, gratulera sina bekanta på födelsedagen samt skapa och tacka ja till evenemang. Hälften av användarna brukar även delta i olika grupper.
De som använder Instagram mest är personer födda på 80-, 90- och 00-talet. Att det är få 10-talister som använder Instagram beror sannolikt på att det finns åldersgräns på 13 år för att skapa eget konto.
De som använder Instagram använder främst kanalen för att titta på inlägg i flödet, titta på händelser (stories), publicera egna inlägg och skriva med personer som de känner i verkliga livet.
Vad ska jag göra nu?
Att det är 90 procent som handlar online är inte konstigt, om du tänker på att vi har haft en pandemi där handla online blev det primära sättet att handla. Det som är intressant är att alla som handlar online mer eller mindre har en e-postadress. Det är få webbutiker, om några, där du inte behöver ange en e-postadress för att genomföra ett köp.
Om du äger en butik så ska du ställa dig frågan – vad kan jag göra för att få de att handla hos mig och vad kan jag göra för att de ska handla en andra- och en tredje gång. En del av svaret är att kommunicera kontinuerligt. Så att nästa gång de behöver varor blir de att tänka på dig.
Tänk bara på att inte direkt skicka erbjudanden. Du vill inte ha 10 procent i rabatt några dagar efter du har handlat. Skicka istället något som hjälper de att använda produkten på rätt sätt eller något annat som kan vara värdefullt för personen
Om du inte redan säljer produkter online – då kanske det är dags att titta närmare på det. Om du vill komma igång enkelt så kan du göra ett nyhetsbrev till webbutik.
När du samlar in e-postadresser, var extra tydlig med att du inte säljer den vidare och på vilket sätt datan kommer att användas. Det skapar förtroende och tillit. Se även till att dina utskick liknar hemsidan. Så att personen känner igen att mejlet är från dig och inte någon annan.
När det kommer sociala medier är det alltid bra att driva kanalen mot att samla in e-postadresser. Tänk om alla dina följare, som du har kämpat hårt för att få, bestämmer sig en dag för att sluta använda Instagram. Då kan du inte exportera dina följare och ta med dem till kanalen som är populär just då. Om du däremot skulle vilja byta tjänst för att skicka ut brev kan du med enkelhet exportera och importera dina kontakter till en ny tjänst.
En annan sak som är bra med nyhetsbrev är att du med små medel kan bli bra riktigt bra på det. Det enda som du behöver vara bra på är att skriva. Vilket du varje dag övar på och med små enkla knep kan bli ännu bättre på.
Ta Hammarströms Fisk som ett exempel. Om de inte skickar eller råkar skicka nyhetsbrevet lite senare får de mejl från prenumeranter som undrar vart nyhetsbrevet är. Och när väl nyhetsbrevet är skickat kan de se att deras försäljning dubblas eller går upp rejält.
Varje år publicerar Internetstiftelsen oberoende rapport som handlar om hur svenskarna använder Internet. Tanken bakom rapporten är att bidra med fakta och insikter om hur användningen av internet i Sverige utvecklas.
Du kan läsa hela rapporten här.
Kom igång med nyhetsbrev
Börja skapa & skicka nyhetsbrev helt gratis med Get a Newsletter för att enkelt nå ut till dina prenumeranter och kunder.
Lämna ett svar