Att skriva bra enkätfrågor är inte en enkel uppgift. Hur du formulerar dig kan vara skillnaden mellan att du får svaren du söker eller raka motsatsen. Som tur hittar du massor av tips nedan om hur du skriver bra enkätfrågor och vad som är bra att tänka på.
Att samla feedback från dina kunder och användare är viktigt. Genom att lyssna på vad dem har att säga får du ärlig information om vad de tycker om din produkt eller tjänst och på så sätt får kan du veta hur nöjda och lojala de är.
Enkäter kan hjälpa dig att få tag i dessa insikter men innan du formulerar dina enkätfrågor behöver du först veta vilken information du vill ta reda på – det är viktigt för att du ska kunna skriva relevanta frågor i din undersökning.
Ha ett mål med undersökningen
Som tidigare nämnt behöver du först fundera över vad du vill ta reda på med din undersökning. Om du har ett förbestämt mål blir det betydligt lättare att utforma relevanta enkätfrågor till det specifika målet och det kommer göra det lättare för respondenter att förstå sig på din undersökning och ge dig svaren du faktiskt söker.
Exempel på mål:
- Du vill ta reda på vilka nya produkter din målgrupp vill ha i ditt sortiment.
- Du vill ta reda på vad dina kunder vill att du ska utveckla i din digitala tjänst.
- Du vill identifiera varför kunder är missnöjda med din produkt eller tjänst och hur du kan lösa deras problem.
Förklara varför du genomför din undersökning
Genom att förklara syftet med din undersökning ökar du dina chanser till att respondenter faktiskt slutför din undersökning. Anledningen till detta är att de kan se ett värde i att genomföra undersökningen och som kan gynna dem i slutändan.
Då respondenter svarar på dina frågor vet de om att du kommer använda denna information när du till exempel ska göra en produkt bättre eller när du planerar hur du ska utveckla din tjänst.
Du får en bättre produkt eller tjänst i första steget och i andra steget kan respondenter ta del av det – både du och dina kunder vinner på det.
Håll frågorna enkla
Din viktigaste uppgift när du skriver frågorna är att se till att alla respondenter enkelt kan förstå sig på dem utan några bekymmer. Därför behöver du göra frågorna korta, direkta och tydliga med ett lättförståeligt språk.
När du ökar längden på dina frågor ökar även chansen till att respondenterna kan missförstå dem eller att de inte förstår dem alls. Det kommer leda till att respondenterna blir uttråkade, frustrerade, irriterade och troligen inte kommer att genomföra undersökningen.
Ett scenario kan till exempel vara att ett företag planerar ett webinar och vill genomföra en undersökning i efterhand hur deltagarna upplevde den.
Ett exempel på en otydlig fråga kan vara:
Vad tyckte du om webinariet och vad kan vi göra bättre?
Det är oklart vad företaget faktiskt frågar efter och öppnar dörren till att respondenter måste klura ut det på egen hand, vilket kan gå i många riktningar. Syftar frågan till vad respondenterna tyckte om föreläsaren, vad de tyckte om plattformen webinariet hölls på eller om webinariet var intressant och lärofyllt?
Frågan innehåller även två helt olika frågor, vilket gör det otydligt i vad du faktiskt vill ha svar på och kommer skapa förvirring hos respondenterna. Om du är oklar i vad du frågar efter kommer du troligtvis också få oklara svar som du sedan inte kommer kunna använda på ett bra sätt.
Ett exempel på en bättre och mer specifik fråga:
Vad tyckte du om webinariets innehåll?
Frågan är mer rak, tydlig och tillräcklig specifik för att respondenterna ska förstå sig på vad de ska svara på, samt innehåller endast en frågeställning. Den är även en öppen fråga vilket ger respondenter möjlighet att svara mer fritt om webinariets innehåll.
Önskar du istället ett ja eller nej-svar kan du fråga:
“Upplevde du att innehållet i webinariet var lätt att förstå?” och sedan följa upp med en ny fråga i stil med “Om du svarade nej, hur kan vi förbättra innehållet i webinariet för att bättre möta dina förväntningar?” för att ta reda på vad du kan göra bättre till nästa gång.
Tratta ner dina frågor i en logisk ordning
Att tratta ner dina enkätfrågor i en logisk ordning kommer göra det lättare för respondenter att engagera sig i din undersökning och genomföra den.
Det är fördelaktigt att börja med bredare frågor som är lätta att besvara för att få respondenten att komma igång med undersökningen. Följ sedan upp med de svårare och mer specifika frågorna som kan ta lite längre tid att besvara i mitten. Avsluta sist med frågor som återigen är lätta att besvara.
Här kommer ett exempel på hur frågor kan vara nertrattade i en logisk ordning som följer exemplet ovan:
- Vad tyckte du om webbinariet överlag?
- Mötte webbinariet dina förväntningar?
- Om du svarade nej, på vilket sätt mötte webbinariet inte dina förväntningar?
- Vad gillade du mest med webbinariet?
- Var det något du inte gillade med webbinariet?
- Upplevde du att webbinariets innehåll var lärorikt?
- Har du något förslag som kan hjälpa oss att göra webbinariet ännu bättre?
Lär dig hur enkätundersökningar hjälper dig och dina kunder
7 Tips på hur du kan förbättra dina enkätfrågor
1. Skriv för din målgrupp
När du skriver frågor och utformar din undersökning bör du alltid ha din målgrupp i åtanke. Vet du vilka personer som finns i din målgrupp kan du på ett bättre sätt kommunicera med dem och talar ni samma språk kommer det troligen att resultera i fler svar.
Vilka din målgrupp består av väljer du såklart själv och den kan vara så bred eller smal som du väljer att den ska vara. Det viktiga här är att du fortsätter att vara rak och tydlig i dina frågor och använder ett språk som alla i målgruppen enkelt kan förstå.
Det kan även vara en bra idé att undvika teknisk jargong och svårare ordval när du skriver dina frågor, då det inte är säkert att alla i din målgrupp förstår vad du pratar om. Vet dem inte det kommer du heller inte få svar från respondenter.
2. Fråga inte två frågor samtidigt
Varje fråga behöver vara inriktad på att få fram information om en specifik sak. När du ställer två frågor i en och samma fråga kommer det kräva två helt olika svar. Det resulterar i att du förvirrar respondenterna som tvingas välja vilken av frågorna de ska svara på.
Vill du ha svar på bägge frågorna så är det inte svårare än att dela upp dem i två separata frågor. Det blir lättare för respondenterna att förstå sig på vad du frågar efter och du får tydliga svar.
Ett exempel som består av två frågor i samma fråga:
- Vad tyckte du om webbinariet och vad kan vi göra bättre?
Istället kan du dela upp denna fråga i två enskilda frågor och göra de tydligare:
- Vad tyckte du om webbinaret överlag?
- Har du något förslag som kan hjälpa oss att göra webbinariet ännu bättre?
3. Ge respondenter möjlighet till att svara valfritt
Det är inte säkert att respondenter vet svaren på alla dina frågor och det kan finnas frågor som de inte känner sig helt bekväma att svara på. Med det i åtanke behöver du ta hänsyn till hur känsliga dina frågor är och var denna känslighetsgräns kommer att variera från person till person. Se därför över dina frågor en extra gång innan du skickar ut enkäter om det kan vara så att en fråga kan sätta dina respondenter i en obekväm sits.
Behöver du trots allt ändå ställa obekväma frågor är det bra att du kommunicerar och motiverar varför du behöver samla dessa svar och vad det ska användas till.
När du använder flersvarsalternativ är det väldigt bra att ge respondenter möjlighet att välja bort frågan om de är obekväma att svara på den, om inget av deras svar passar in eller att de faktiskt inte vet.
För känsliga frågor kan du ta med ett alternativ som “Föredrar att inte svara” och för respondenter som inte har ett svar som passar in eller att de inte vet så kan du ta med ett alternativ som “Inget av ovanstående” eller “Vet inte”. Du kan också erbjuda möjligheten till att välja alternativet “annat/övrigt” där respondenten kan ge ett öppet svar med sina egna ord.
4. Använd neutrala frågeställningar
Du bör formulera enkätfrågor på ett neutralt sätt för att undvika att respondenter ska bli påverkade av din frågeställning och därav ge dig ett svar som kanske inte stämmer överens med verkligheten.
Till exempel:
Hur missnöjd är du med kursen?
Denna formulering kan uppfattas som att alla är missnöjda med kursen. Istället kan du formulera den på ett mer neutralt sätt i stil med: Vad tycker du om kursen?
Den nya formuleringen associeras inte med något negativt som ordet missnöjd kan göra och respondenten undviker att bli påverkad av det.
Ett annat exempel kan vara:
Använder du [vår produkt] varje dag?
Denna formulering ger bara möjlighet till att strikt svara ja eller nej och återspeglar då inte alltid helheten. Istället kan frågan formuleras mer neutralt i stil med: Hur ofta använder du [produkten]?
Den nya formuleringen ger möjlighet till fler svarsalternativ och du får djupare insikt i ofta din produkt används.
5. Erbjud svarsalternativ som fungerar för alla
Om respondenter upplever att inga svarsalternativ stämmer för dem kommer det skapa både frustation och ge dig opålitliga resultat. Se därför till att erbjuda tillräckligt med svarsalternativ så att de flesta respondenterna kan ge dig ett ärligt och pålitligt svar.
Om du till exempel vill ta reda på om kursdeltagare tyckte kursen var bra eller mindre bra så behöver du erbjuda svarsalternativ som fungerar för alla att svara på:
- Mycket bra
- Bra
- Helt okej
- Mindre bra
- Inte bra alls
Det är också en bra idé att undvika ett negativt språk när du utformar dina svarsalternativ.
Ett mindre bra exempel:
- Mycket bra
- Bra
- Helt okej
- Dålig
- Mycket dålig
Jämför du skillnaden mellan de två exemplen ovan innehåller det sista exemplet en mer negativ ton. Du vill undvika att associeras med ett negativ språk till alla kostnader då det kan påverka dina respondenter i hur de kommer att svara på frågan.
6. Var tydlig med vad du frågar om
Det är inte alltid säkert att respondenter känner till produkten eller händelsen du frågar om. Var därför tydlig med att beskriva produkten eller händelsen så att de vet vad du syftar till med din fråga.
Ett mindre bra exempel:
Vad tyckte du om [eventet]?
Ett bättre exempel:
Vad tyckte du om [årets upplaga av företagsmässan]?
7. Be om feedback innan du skickar ut enkäter
Är du osäker om dina enkätfrågor är otydliga eller konstigt formulerade kan du låta ett par kollegor eller vänner genomföra undersökningen och komma med feedback.
Be dem påpeka allt som de inte förstår eller upplever är otydligt, så att du får möjlighet till att justera dessa frågor för att vara säker på att enkäten är bra när du väl skickar ut den på riktigt.
Get a Newsletter som ditt enkla verktyg för att skapa enkätundersökningar
Kom igång med att skapa enkäter och få insikter i ditt företag på nolltid med Get a Newsletter.
- Skapa ett konto och starta en gratis 14-dagars testperiod av enkätverktyget (och mycket mer).
- Välj mellan att använda en färdig enkätmall eller skapa din egen enkät från grunden.
- Publicera enkäten och du är klar att samla in svar!
Kom igång med enkäter
Starta en 14-dagars testperiod hos Get a Newsletter och skapa din första enkät.
Lämna ett svar