Om du letar efter exempel på bra nyhetsbrev och hur du skapar dem så har du hittat rätt. Att veta hur ett bra nyhetsbrev är uppbyggt och ser ut är inte enkelt. För att hjälpa dig en bit på vägen har vi skapat ett exempel på ett nyhetsbrev med bra egenskaper och en förklaring till varför det är bra.
Du hittar dessutom fler exempel på bra nyhetsbrev från riktiga företag, samt idéer på innehåll som du kan använda till dina egna nyhetsbrev.
Exempel på ett bra nyhetsbrev
- Det ska vara enkelt, luftigt och lättläst. Det skapar ett proffsigt intryck och ger ditt innehåll andrum. Se även till att ha ett lagom radavstånd på din text så att mottagaren lätt kan läsa ditt e-postmeddelande.
- Att tydligt visa vilket varumärke nyhetsbrevet skickas ifrån bygger förtroende. Om de inte är bekanta med ditt nyhetsbrev och inte ser vem det är som har skickat det riskerar du att skrämma iväg dem.
- Genom att dela med dig av värdefulla tips, PDF:er, checklistor eller liknande kan du bygga och stärka dina relationer med dina prenumeranter.
- Ett enkelt sätt att skapa engagemang är att inkludera ett erbjudande som uppmanar dina kunder möjlighet att handla hos dig – till exempel där du berättar om ett kommande specialerbjudande och hur mycket kunderna sparar eller att du ger ut en rabattkod.
- Att du inkluderar en tydlig CTA-knapp som fångar läsarens intresse och uppmanar dem att trycka på knappen.
- Det är bra att alltid inkludera kontaktuppgifter som gör det lätt för prenumeranterna att höra av sig till dig om de har några frågor eller funderingar.
- Att länka till sociala medier marknadsför dina andra kanaler i nyhetsbrevet.
5 exempel på bra nyhetsbrev från företag
Brands For Kids
Ett nyhetsbrev som visar upp att Black Friday är här och samtidigt visar upp olika produkter som du kan handla på rean. Nyhetsbrevet visar också tydligt att det är tidsbegränsade erbjudanden som gäller under två dagar.
Innehållet har en luftig design som visar upp deras produkter och inkluderar en tydlig CTA-knapp där kunderna kan handla. De visar också tydligt upp att det är tidsbegränsade erbjudanden för att skapa mer engagemang.
Bose
Ett nyhetsbrev som påminner om att det bråttom att handla då det bara är några timmar kvar för att ta del av erbjudandet och spara pengar.
Nyhetsbrevet har en enkel och professionell look där innehållet får andas. De visar tydligt upp att nyhetsbrevet kommer från Bose och vad erbjudandet innehåller.
McDonalds
Nyhetsbrevet från McDonalds går i liknande spår och har som huvudmål att få läsarna att ladda ner Happy Meal-Appen. De använder en tydlig call-to-action som också visar vad läsarna får ut av att klicka på CTA-knappen.
Längre ner visar de innehåll på vad läsarna kan förvänta sig att se i appen och använder sekundära call-to-actions i form av länktexter som berättar mer för de som är intresserade.
Det är tydligt att nyhetsbrevet är från McDonalds och innehållet är både luftigt och enkelt att förstå.
Indeed
Indeed, en tjänst för jobbsökare, använder en tydlig call-to-action i blå färg som sticker ut och leder läsarna vidare till en guide om 8 saker du bör göra och inte göra med ditt CV.
Nedan fortsätter de att länka till artiklar med karriärtips via sekundära CTA-knappar som inte tar fokus från deras huvudmål men är tillräckligt synliga för att fånga uppmärksamhet och leverera extra värde.
Innehållet är luftigt och tydligt uppdelat i sektioner vilket hjälper läsarna att fokusera på det viktigaste först. De visar även tydligt upp att nyhetsbrevet är från Indeed.
Avocode
Ett kortfattat nyhetsbrev från Avocode som erbjuder sina prenumeranter att pröva deras tjänst kostnadsfritt under 30 dagar och använder social proof från sina nuvarande kunder för att visa värdet de går miste om av att inte använda tjänsten.
Innehållet är enkelt, luftigt och lättläst och visar tydligt att det är från Avocode.
Exempel på innehåll för ditt nyhetsbrev
Att veta vad du ska skicka till dina prenumeranter kanske känns lite utmanande. För att göra det enklare för dig har vi listat några exempel på innehåll:
Skriv om nyheter
Att hålla prenumeranterna informerade om företaget visar att du är öppen med vad som händer, ger en känsla av gemenskap och gör ditt varumärke mänskligare. Du kan dela med dig av nyheter om till exempel:
- Utökning av teamet
- Flytt av butik eller kontor
- Händelser i omvärlden som påverkar verksamheten
- Produktuppdateringar
- Projektuppdateringar
- Öppettider
- Vad som är planerat för verksamheten kommande kvartal
- Nyheter och trender i branschen
Du kan också låta grundarna berätta sin story. Vad var ursprungstanken med att starta företaget? Vad är visionen? Vilka utmaningar har ni stött på? Vad har ni lärt er som kan vara värdefulla take-aways för era kunder? Skriv så att folk kan relatera.
Använd temadagar och högtider
Ett enkelt sätt att få inspiration är att skapa innehåll kring temadagar, till exempel efter säsongs- eller högtidsteman. Inte nog att det finns massor av olika teman året om du kan ta inspiration ifrån, det visar också att ditt varumärke är aktuellt och lyhört för kundernas behov.
Du kan till exempel skapa innehåll runt jul, Halloween och Black Friday, nationaldagen, alla hjärtans dag, årstider, påsk, sport, skolstart, semester och liknande.
Temadagar behöver inte enbart betyda att skapa innehåll runt de stora helgdagarna och temana. Det funkar minst lika bra att till exempel skapa innehåll runt kanelbullens dag, Mors dag eller en temadag från ett annat land om det passar din målgrupp.
Utbilda dina prenumeranter
Du sitter garanterat på insider-tips som inte alla känner till. Lista dessa och erbjud tips och guider för hur man använder era produkter eller tjänster på ett effektivt sätt. Det behöver inte vara svårare än så.
För oss som nyhetsbrevstjänst skulle det kunna vara “10 saker du inte visste om att använda färger i nyhetsbrev”. För en skokedja skulle det till exempel kunna vara “7 ekotips för att dina skor ska bli som nya”.
Inkludera dessa idéer i dina nyhetsbrev för att skapa engagerande, informativt och värdefullt innehåll för dina prenumeranter. Att skräddarsy innehållet efter målgruppens intressen och behov är nyckeln till att lyckas bra med dina e-postutskick.
Kundberättelser
Nyhetsbrev är ett utmärkt sätt att vårda relationen med dina kunder. Att dela med sig av kundberättelser och omdömen i dina nyhetsbrev gör ditt varumärke mänskligare och skapar förtroende. På så sätt kan du hylla och visa att du uppskattar dina kunder.
Du kan inkludera citat, bilder eller videointervjuer med nöjda kunder som har dragit nytta av dina produkter eller tjänster. Dessa berättelser bör belysa specifika smärtpunkter, hur din produkt löser deras problem och de positiva resultaten det gav dem.
Till exempel kan du publicera ett par bilder på kunder och genomföra en enklare intervju där du presenterar texten i form av en Q&A.
Marknadsför dina produkter och tjänster
Nyhetsbrev som informerar om kampanjer och reor är ett bra sätt för att få prenumeranterna att agera direkt. Dessa e-postutskick bör innehålla tydliga och övertygande uppmaningar till handling, till exempel ”Handla nu” eller ”Få din rabatt”.
Använd högkvalitativa bilder och håll dig kortfattad med övertygande text för att förklara erbjudandet. Se även till att få med information hur produkten eller tjänsten skapar värde för kunderna. Till exempel kan du ange dess fördelar, specifikationer, om det ingår fri frakt och så vidare.
Överväg att skapa en känsla av brådska med tidsbegränsade erbjudanden eller exklusiva rabatter för prenumeranter om det passar just dig.
Visa upp dina bästsäljande produkter
Ta reda på dina mest sålda produkter eller tjänster och skapa en sammanställning av dessa i ditt nyhetsbrev. Detta kan skapa nyfikenhet och ett behov hos dina prenumeranter att de också vill ta del av och använda dina populäraste produkter.
Detta är väldigt vanligt inom e-handel, till exempel företag som visar upp sina bästsäljande och mest populära kläder. Det gör att människor känner ett behov av att även dem behöver köpa dessa kläder för att hänga med i modetrender eller att de vill ha det nyaste från sitt favoritvarumärke.
Årstider och väder
Att utnyttja de fyra årstiderna och dess olika väderförhållanden är ett enkelt knep för att skapa innehåll och olika typer av kampanjer.
Om du till exempel säljer kläder kan du skapa innehåll som passar för kommande vår, sommar, höst eller vintersäsong. Säljer du produkter runt friluftsliv kan du trycka på att dina produkter håller kunden varm och torr i alla väderförhållanden, oavsett om det handlar om regn, snö eller vind.
Ett annat exempel är om du säljer golfprodukter kan du i början av året skapa innehåll om att prenumeranterna borde förbereda sig och köpa nya golfklubbor eller tillbehör inför den kommande säsongen. Är du redan mitt inne i den nuvarande golfsäsongen kan du istället skapa innehåll om att de borde köpa nya varma golfkläder för att hålla sig varma under hela hösten.
Informera om lanseringar eller erbjudanden
Dina prenumeranter kommer att uppskatta att få tillgång till exklusiv information kring nya produkter, lansering, erbjudanden och så vidare. Om du snart ska lansera en ny kollektion eller planerar stora förbättringar kan du skicka en teaser för att berätta vad du har på gång.
Svara på vanliga frågor och svar
Ta upp vanliga frågor som kommer ifrån dina kunder i dina nyhetsbrev och ge användbara svar och lösningar. På så sätt ger du kunderna en känsla av att du redan har tänkt på allt.
Skapa snygga nyhetsbrev med Get a Newsletter
Get a Newsletter är det perfekta val för dig som letar efter en svensk tjänst för din e-postmarknadsföring och som enkelt vill skapa nyhetsbrev för att nå ut till dina kunder och öka tillväxten i ditt företag. Allt du hittar hos Get a Newsletter finns tillgängligt på både svenska och engelska – support, verktyget och innehåll.
Vill du lära dig mer om nyhetsbrev kan du läsa vår stora guide om hur du lyckas med din e-postmarknadsföring som hjälper dig att bli expert på nolltid!
Har du inte redan ett konto hos Get a Newsletter kan du skapa ett konto helt gratis för att snabbt komma igång och skicka nyhetsbrev.
Skapa ett gratiskonto
Skapa snygga nyhetsbrev, landningssidor, enkäter och mycket mer hos Get a Newsletter.
Lämna ett svar