HubSpot och Litmus släppte nyligen studien ”The Science of Email 2014” som presenterar en rapport av olika observationer gällande attityder till e-postmarknadsföring. I denna artikel sammanfattar vi delar av studien och ger dig handfasta tips på hur du ska förhålla dig till e-post.
Efter att ha läst och tagit del av studien så insåg man snabbt (och det var lite väntat) att e-postanvändare är fortfarande oroade över spam och vill undvika oönskad skräppost. Vad som visat sig vara en skillnad på attityden är att dagens läsare blivit allt mer sofistikerade om på vilka sätt de behandlar spam. Detta beror delvis på ökad användning av filtreringsverktyg och Gmails väldigt användarvänliga inkorgsystem. Det innebär att vi som jobbar med e-post måste anpassa oss och lära oss att leverera e-postmeddelanden som våra läsare uppskattar och har nytta av. Nedan förklarar tre viktiga punkter som tagits upp i studien.
Kunder föredrar bilder framför ren text
Två tredjedelar av de tillfrågade svarade att de föredrar nyhetsbrev som till stor del består av bilder framför ren text. Däremot visade statistiken en tydlig minskning på antalet länkklickar när avsändare använde sig till större del av bilder i deras nyhetsbrev. Ju fler bilder, desto färre länkklickar.
Vad rekommenderar vi?
Att använda mer text än bilder är förvisso ett säkert kort och går oftast igenom spamfilter jämfört med bilder som har en tendens att ”fastna” om ditt nyhetsbrev endast eller till större del består av bilder. Oavsett vad studien säger så skulle vi rekommendera att du alltid försöker ha i åtanke att behålla en jämn balans mellan bilder och text. Variera gärna på storleken på bilderna. Vi rekommenderar även att du använder dig av alternativ text för dina bilder då vissa e-postklienter inte läser in bilder automatiskt.
Antalet länkklick är större under helgdagar
E-post som skickas på lördagar och söndagar visar sig ha högre antal länkklick än e-post som skickas under arbetsveckan där de senare 3 dagarna (onsdag, torsdag och fredag) presterade bättre än de två första dagarna (måndag och tisdag). Desamma gäller öppningsfrekvensen.
Vad rekommenderar vi?
Föreställ dig en helt vanligt arbetsvecka, du är på kontoret en måndag morgon och ska ta tag i allt ifrån veckoplaneringen till uppgifter som kommit in under helgen- samtidigt som du är uppbokad på möten för dagen. Hur stor är sannolikheten att du ägnar din tid åt att kika igenom din inkorg? Du kanske är bland de 68 % som klickar på radera knappen eller kanske bland de 49 % som markerar mailet som spam (siffrorna är tagna från studien)?
Vår första rekommendation är att testa dig fram, byt inte dag bara för att studien påstår att dessa dagar visat bäst resultat. Dela hellre upp din lista i två mindre listor och testa ifall det faktiskt finns någon annan dag som passar dina läsare bättre.
50% av mottagarna öppnar upp ditt nyhetsbrev inom 24 timmar
Därefter dröjer det innan du märker av ett ytterligare stigning med totalt 30%, närmare sagt 12 dagar senare.
Vad rekommenderar vi?
Tänk på tiden då du väljer att skicka ut ditt nyhetsbrev, det kan mycket väl vara så att du väljer att skicka ut vid fel dag eller tidpunkt och misslyckas helt och hållet. Tänk på att anpassa dig efter kundens schema och inte efter ditt eget. Detta gäller framförallt dig som äger en webbshop, skicka ut ditt nyhetsbrev under helger då kunderna är lediga. Bidra gärna med en rabattkod och en call-to-action knapp för att få optimal effekt på din öppningsfrekvens. Vill du inte sitta och skicka nyhetsbrev under helgen så kan du alltid ställa in ett schemalagt utskick som går ut vid en viss tidpunkt och datum.
Vill du ta del av mer information? Läs hela observationen av Litmus och Hubspot.
Har du frågor, tips eller idéer på hur man kan använda e-post som en marknadskanal så kommentera gärna.
Lämna ett svar