✨ Nyhet: Nya kraftfulla funktioner för att få fler kunder Utforska →

Vanliga misstag du bör undvika inom e-postmarknadsföring

Misstag att undvika inom e-postmarknadsföring

Ett e-postutskick är bara så lyckat som dess öppningsfrekvens och engagemang. Du kan lägga timmar på en perfekt text och snyggt designat nyhetsbrev. Men om det varken öppnas eller någon väljer att klicka på dina länkar så är det förgäves.

I den här sista delen av guiden finner du många av de vanligaste misstagen du kan göra när du sätter igång med e-postmarknadsföring. Så att du slipper göra om samma misstag. Du får dessutom förslag och rekommendationer på hur du löser situationen, så att du kan lyckas med din strategi.

Innehåll
Checklista för att undvika vanliga misstag inom e-postmarknadsföring

13 vanliga misstag inom e-postmarknadsföring

1. Du använder köpta maillistor

Misstag: Att skicka till köpta e-postadresser, som inte har gett sitt samtycke, strider mot den nya dataskyddsförordningen GDPR, som trädde i kraft 2018. GDPR innebär i korthet att det nu finns ett högre samtyckeskrav på e-postutskick. Bästa praxis numera är att mottagaren bekräftar sin e-post innan du gör ditt utskick till dem.

Att skicka e-post till personer som inte uttryckligen har bett om dina meddelanden har dessutom allvarliga konsekvenser för dig och ditt varumärke. Det skapar irritation istället för engagemang. Och dessutom riskerar dina meddelanden att klassas som skräppost. I värsta fall kan din domän bli svartlistad, med konsekvensen att dina utskick går direkt till skräpposten eller inte går fram alls.

Dessutom är det omöjligt att avgöra kvaliteten på köpta e-postlistor. Oftast består en stor del av köpta listor av felaktiga e-postadresser eller e-postadresser som inte används längre.

Lösning: Spara dina pengar och satsa på att bygga upp din egen maillista istället. Tänk kvalitet över kvantitet.åstadkomma med din e-postmarknadsföring? Vad vill du att effekten av dina e-postutskick ska vara? När du vet vad du vill uppnå blir det mycket enklare att utforma dina mail. Har du ett konkret syfte är det även lättare att mäta effekten av det du gör.

Till exempel kan ditt mål vara att öka försäljningen med en viss procentsats, öka antalet besökare till hemsidan, få till bättre kontakt med dina kunder eller samla in användarfeedback. Efter ett halvår/ett år kan du undersöka om du uppnått dina mål. 

Om du inte når dina önskade mål kan det vara en bra idé att ändra din e-poststrategi eller hur utskicken ser ut.

2. Din planering är bristande

Misstag: Du ger dig inte iväg på en resa utan att bestämma resmål, planera rutten, köpa biljetter, packa väskan och ta med dig passet. På samma sätt så bör du inte påbörja din e-postmarknadsföring utan att vara på det klara med vad du vill åstadkomma, vad du behöver förbereda och hur du ska göra det.

Lösning: Du behöver ha en genomtänkt strategi med tydliga mätvärden, en tidsplan och rutiner för din e-postmarknadsföring innan du kastar dig iväg. Risken är annars att du lägger ner tid och energi på ett halvdant försök som inte ger de resultat du hoppats på.

3. Du missar att mobilanpassa utskicken

Misstag: 70% av dina mottagare kommer att läsa dina utskick via mobilen. Hur relevant ditt innehåll än är, så kommer resultaten att lysa med sin frånvaro om dina utskick inte är anpassade för mobila användare. Detta är dock något som är lätt att glömma, allra helst om man är ivrig på att få iväg sitt mail.

Lösning: I Get a Newsletters verktyg kan du smidigt förhandsgranska hur dina utskick ser ut i mobilen. Gör alltid det. Det är dessutom alltid bra att göra en rutincheck och skicka ett testmail till sig själv för att säkerställa att allt ser ut som du har förväntat dig.

Att majoriteten av mottagarna kommer att läsa ditt utskick i mobilen är ytterligare en anledning till att du ska hålla alla texter korta och rakt på sak i dina e-postutskick.

4. Du glömmer att testa mailen innan du skickar

Misstag: På samma tema. Att testa mailen är en hygienfaktor inom e-postmarknadsföring. Att ta för vana att alltid gå igenom och se till att länkar, knappar och designen är som du vill ha den.

Lösning: Hitta en rutin för att alltid testa dina utskick på olika enheter och i olika mailprogram då det kan skilja sig en hel del. Men tänk på att det inte alltid är möjligt att få alla mail att se lika bra ut i alla mailprogram.

5. Du missar att ge ett varmt välkomnande

Misstag: Det första intrycket mottagaren får av dig och din e-postkommunikation är via det första bekräftelsemailet de får. Vad händer sedan? Blir det knäpptyst tills om några veckor när nästa nyhetsbrev kommer ut? Förhoppningsvis inte, det vore ett misstag.

Lösning: Se till att vara personlig redan i bekräftelsemailet och satsa på att ta fram ett genuint välkomstmail. Berätta hur glad du är att din prenumerant har valt att registrera sig för just dina utskick, visa vem du är och vad de kan förvänta sig av dig.

Hur ofta kommer du skicka? Vad kommer utskicken innehålla? Vad är fördelen med att stanna som prenumerant?

Du kan även be mottagaren att lägga till din avsändare som en “betrodd avsändare” och informera om hur de vill göra om de mot förmodan skulle vilja avprenumerera.

6. Du lägger för lite krut på ämnesraden

Misstag: Ämnesraden är ditt e-postutskicks viktigaste mening. Slösa inte bort dina möjligheter att få mottagaren att öppna ditt mail genom att skriva för enformiga och tråkiga ämnesrader.

En grundregel är att inte återanvända gamla ämnesrader och undvik att använda enformiga ämnesrader som “Nyhetsbrev Mars”, “Nyhetsbrev April” osv. Det talar visserligen om vad det är, men det säger ingenting om innehållet som får läsaren att lockas öppna det.

Lösning: Du vill att ämnesraden ska skapa FOMO (Fear Of Missing Out), att mottagaren känner att de missar något om de inte öppnar dina utskick.

7. Du lägger för lite krut på preheadern

Misstag: Preheader, preview eller snippet som den också kallas – den första lilla meningen som visas i ett mailprogram, precis efter ämnesraden. En liten bit av text som kan avgöra om dina utskick öppnas eller ej.

Trots det är det väldigt många som missar att skriva bra preheaders och det kan istället se ut något sånt här: “Läs i webbläsaren” eller “Ser brevet konstigt ut – klicka här”. Det misstaget ska du inte göra.

Lösning: I preheadern har du möjlighet att utveckla dig, fånga läsarens uppmärksamhet och tydliggöra vad e-postutskicket ger för värde. Se preheader-texten som en förlängning av ämnesraden.

8. Dina utskick saknar tydliga Call-To-Actions

Misstag: Vad vill du att mottagaren ska göra utifrån dina utskick? Ett e-postutskick utan Call-To-Action är ett e-postutskick utan engagemang. Dina utskick bör alltid vara kopplade till en handling, något du vill att mottagaren ska göra.

Du ska inte lämna det upp till läsaren att klura ut vad du vill att de ska göra. Och även om ditt utskick i dina ögon “bara” är ett informationsmail. Vad vill du att informationen ska leda till? Hur kan du garantera att det får den effekten du önskar?

Lösning: Börja varje utskick med att gå tillbaka till dina mål, sätt en vision för ditt utskick och forma sedan en tydlig call to action baserad på det.

9. Du har en inkonsekvent utskicksfrekvens

Misstag: Om du i perioder skickar flera gånger per månad, för att sedan falla av en period riskerar du att tappa momentum. Eller i värsta fall att mottagaren till och med glömmer bort varför de valde att prenumerera från första början.

Genom att hitta en regelbundenhet i dina utskick som passar dig och dina mottagare bygger du upp en förväntan för mottagaren och en tydlighet för dig i ditt arbete.

Lösning: Självklart kan du testa dig fram i början och se vad dina mottagare gillar, men sedan bör du hålla dig till en jämn utskicksfrekvens. När det gäller hur ofta man ska skicka så finns det inga regler som stämmer in för alla företag och branscher.

Vad som är rätt för dig beror på vad du sysslar med, hur pass värdefullt innehåll du har och hur just dina mottagare fungerar. Eller ska mottagarna rent av själva kunna ställa in hur många utskick de vill ha.

10. Du missar att skapa igenkänning

Misstag: Byter du utseende och form på dina nyhetsbrev för ofta, kanske till och med från gång till gång så riskerar du att tappa prenumeranter. Helt enkelt för att de inte känner igen dina utskick, och glömmer att de har valt att registrera sig.

Du vinner mycket på att dina mottagare direkt kan avgöra att utskicket kommer från dig. Och på så sätt kan e-postmarknadsföring vara en enorm tillgång för att bygga varumärkeskännedom.

Lösning: Se till att hålla samma grafiska profil, och att dina e-postutskick rimmar med din övriga marknadsföring. Det handlar i grund och botten om att skapa trygghet och förväntan, att de vet vad de får om de vänder sig till dig. Att de känner dig.

11. Du skriver för mycket text

Misstag: De allra flesta skummar bara snabbt igenom innehållet efter något av intresse. Hittar de inget inom några sekunder kommer de snabbt klicka sig vidare. Det är lättare att skriva långa texter, därför är det också ett av de vanligaste misstagen du kan göra med nyhetsbrev.

Lösning: Chansen att du får dina e-postutskick lästa ökar om du fattar dig kort, bryter av texten med tydliga rubriker, bilder och listor. Det är bättre att skriva en kort sammanfattning och sedan länka vidare till en webbplats eller nedladdningsbar fil om man vill läsa mer.

Det tar tid att formulera sig kort men ett knep är att (1) skriva din text som du tänker, (2) läsa den högt för dig själv och (3) rensa sedan bort eller länka vidare de delar av texten som inte tillför något direkt värde för mottagaren.

Tänk så här:
1. Vad erbjuder du? Rubrik
2. Vad kan du hjälpa mottagaren med? Innehåll
3. Vad ska de göra härnäst? Call-To-Action

12. Du skriver för opersonligt

Misstag: Några vanliga misstag som resulterar i en alltför opersonlig text är att du hamnar i tankefällan att dina e-postutskick bara är envägskommunikation. Och bara fokuserar på att nå ut med ditt budskap. Eller att du tenderar att skriva “som ett företag” och tappar din personlighet.

Lösning: Du kan skriva mer personligt med enkla medel. (1) Ta för vana att alltid bjuda in läsaren till en dialog genom att ställa öppna frågor, be om feedback, lägga in enkla enkätfrågor och be dem kontakta supporten. (2) Tänk på att bjuda på dig själv och människorna bakom tangenterna genom att lägga till korta personliga berättelser, ett citat, en idé eller tanke och bilder.

13. Ingen känner till dina nyhetsbrev

Misstag: Har du ett fantastiskt erbjudande-mail så vill dina kunder garanterat ta del av det. Skriver du värdefulla artiklar som utbildar läsaren, samma där, de vill ta del av det. Det vore synd om ingen hittade till dina välskrivna e-postutskick eller insåg värdet med att registrera sig.

Glöm inte att marknadsföra ditt nyhetsbrev i flera kanaler och tydligt markera varför någon ska engagera sig. En liten ruta längst ner på din hemsida är inte tillräckligt.

Lösning: Det finns en mängd sätt du kan göra för att visa att du har ett nyhetsbrev värt att följa – prenumerationsformulär eller prenumerations pop-ups på hemsidan är bara ett av dem. Skriv om det i sociala medier och nämn det när du pratar med kunder.

Gör det smidigt för dina nuvarande prenumeranter att dela och bjuda in sina vänner. Och istället för att skriva “registrera dig för vårt nyhetsbrev” – formulera dig som att mottagaren känner att de blir en del av en hemlig klubb, en grupp och får ett exklusivt medlemskap.

Över till dig

Nu är det dags för dig att börja med din e-postmarknadsföring på riktigt. Lycka till på din resa och har du några frågor eller funderingar får du mer än gärna ställa dina frågor till oss på support@getanewsletter.com.

Utforska Get a newsletter

Kom igång med nyhetsbrev

Se prisplaner