Ibland kan det kännas tufft att komma igång med dina e-postutskick. I en undersökning som vi gjorde kom det fram att många upplever att det är svårt att hitta tiden till att skapa och skicka ut nyhetsbrev. Precis som vår vision är att det ska vara enkelt att skapa nyhetsbrev, tycker vi även att det ska vara enkelt för dig att hitta tiden för dina e-postutskick.
När du har en plan/strategi blir det mycket enklare att genomföra arbetet, i detta fall skapa och skicka ut e-postutskick. Du kan likna det med att laga mat. När du utgår från ett recept känns det enkelt att tillaga maträtten, jämfört med om du inte vet vad du ska laga eller vilka ingredienser du vill ha med i maträtten.
Läs mer om hur du kan skapa nyhetsbrev med Get a Newsletter för att öka försäljning och nå ut med ditt budskap.
För att hjälpa dig att hitta en struktur/strategi för dina e-postutskick finner du nedan en infographic som går igenom alla olika delar som din strategi borde innehålla. Längre ner i blogginlägget finner du också en fördjupning av de olika delarna. Om du vill ha en excel fil som du kan använda för att skapa en strategi och planera dina e-postutskick kan du klicka här.
6 delar som din strategi för dina e-postutskick borde innehålla
Syfte
Vad är det du vill åstadkomma med dina nyhetsbrev? Vad vill du att effekten av dina nyhetsbrev ska vara? När du vet vad du vill uppnå med nyhetsbrevet blir det mycket enklare att utforma dina e-postutskick. Har du ett konkret syfte är det även lättare att mäta effekten av nyhetsbrevet.
Till exempel kan ditt syfte vara att öka försäljningen med en viss procentsats, öka antalet besökare till hemsidan eller helt enkelt få en bättre kundkontakt. Efter ett halvår/ett år kan du undersöka om du uppnått dina mål. Om du inte når dina önskade mål kan vara en bra idé att ändra strategi eller hur nyhetsbreven ser ut.
Om du vill använda google analytics för att få ut mer data kan du klicka här för att läsa om hur du kan använda google analytics tillsammans med vårt verktyg.
Tidsplan
Hur ofta vill du skicka ut dina nyhetsbrev? Hur många timmar kan du lägga ner på att skapa och skicka nyhetsbrev? Om du har en tydlig tidsplan blir det enklare för dig att skapa en struktur för när, var och hur du skapar dina nyhetsbrev. Dina läsare vet då också hur ofta de kan förvänta sig nyhetsbrev. Det är viktigt att inte krysta fram ett nyhetsbrev bara för att kunna skicka ut ett nyhetsbrev. Om du inte har någon relevant information att skicka ut kommer dina prenumeranter inte uppskatta nyhetsbrevet.
Disposition
Skapa en skiss på hur du vill att ditt nyhetsbrev ska se ut. Är det något innehåll som ska vara återkommande? Vill du ha en inledning och avslutning? När det kommer till dispositionen av ditt nyhetsbrev är det bra att hålla dispositionen enkel, luftig och lättläst och i samma färger som du har på hemsidan. Skriv korta och intresseväckande sammanfattningar och länka sedan vidare för mer information. Gör det även tydligt att det är du som är avsändare av nyhetsbrevet. Om dina prenumeranter inte ser att det kommer från dig kan det minska chansen att de läser ditt nyhetsbrev.
Få inspiration gällande dispositionen av våra nyhetsbrevsmallar.
Innehåll
När du väljer innehåll för ditt nyhetsbrev ska du alltid utgå från dina prenumeranters perspektiv. Vad får dina prenumeranter ut av ditt innehåll, och varför är artikeln, blogginlägget, videon relevant för dem? Fundera också på om du vill ha något konkret tema för varje utskick.
Att ha ett övergripande tema kan ge en schysst struktur. Om du har blandade nyheter blir du mer flexibel i skapandet och får en bredare grund att stå på. Var inte rädd att dela med dig av det du vet. Att dela med dig av din kunskap bygger förtroende och skapar långsiktiga relationer.
Vi rekommenderar att ha 3-5 ämnen i varje nyhetsbrevet. På så sätt blir det inte för mycket information och själva nyhetsbrevet blir inte allt för långt.
Skapa en informationsbank där du kan samla innehåll som kan vara bra att ha med i något av dina nyhetsbrev. Ett annat tips är att skapa ett gratiskonto hos Bloglovin. Där kan du följa alla bloggar som du är intresserad av och få det senaste nytt från de olika bloggarna på ett och samma ställe.
Om du vill hitta intressanta artiklar är också Buzzsumo en bra sida att använda.
Text
När det kommer till själva texten i ditt nyhetsbrev är det bra om den är personlig och riktar sig till en person och inte till en hel grupp. Du läser inte ett nyhetsbrev likadant som om du läser en tidning eller en bok. 40 % av tiden som du läser nyhetsbrevet fokuserar du på rubrikerna.
Därför är det bra att fokusera på dina rubriker, skriva korta och intresseväckande sammanfattningar som sedan länkar vidare, till exempel till ett blogginlägg. På så sätt ser du vad dina läsare tycker är intressant och kan skapa nyhetsbrev baserat på dina prenumeranters intressen. Klicka här för att läsa om fem metoder som gör att du skriver bättre rubriker.
När du skriver “säljande” nyhetsbrev handlar det om att engagera och övertyga läsaren. Du ändrar inte en persons åsikt genom att övertala personen. Ingen människa tycker om att bli övertalad och det kan skapa en känsla av obehag.
Istället för att du ska övertyga – tona ner skillnaderna mellan dina och dina prenumeranters åsikter. Framhäv vad som är nytt, attraktivt och presentera en lösning/konkreta fördelar som gör att läsaren ska välja just dig.
Skapa rutiner
För att göra det enklare för dig själv kan det vara bra att skapa rutiner för dina nyhetsbrev. Vad kan du göra regelbundet mellan utskickstillfällena för att underlätta för dig själv och effektivisera hela processen? Har du någonstans där du, eventuellt alla på företaget, kan skriva ner nyheter eller ämnen som ni vill ha med i nyhetsbrevet? En speciell mapp där alla bilder som ska vara med i nyhetsbrevet finns? Är det du som ska vara ansvarig eller ska det vara flera personer som är ansvariga? Ska det finnas ett planeringsmöte där ni planerar inför kommande e-postutskick?
Lämna ett svar