Stora mängder mail skickas kors och tvärs över Internet och en stor andel av dessa är spam. Det finns en mängd olika metoder för hur en mottagande server kan avgöra om ett mail är spam eller inte. Tyvärr är inga av dessa metoder perfekta och det händer att ett önskat nyhetsbrev trots detta markeras som spam.
Spamfilter blir allt mer strikta och marknadsförare får anpassa sig och förhålla sig till nya regler och hitta nya sätt att nå hela vägen fram till kundens inkorg. Nedan hittar du sammanfattande vad du bör tänka på innan du skickar iväg ditt nästa nyhetsbrev.
9 sätt du kan undvika att nyhetsbrevet markeras som spam
1. Använd ett tydligt avsändarnamn- och adress
Var tydlig och poängtera vem som är avsändaren för nyhetsbrevet, undvik att använda siffror- har inte spamfiltret reagerat på det så är chansen stor att mottagaren kommer att göra det och markera ditt mail som spam. Avsändarnamn som 2354@doman.se eller Noreply@doman.se är vilseledande, dessutom så missar du möjligheten att få ta del av viktig information och feedback från kunden.
2. Utnyttja ämnesraden
I ämnesraden bör du tänka på hur du utrycker dig. Undvik ord som är sensuellt betonade som t.ex. viagra, siffran sex, gratis grattis och fritt. Vad som verkar vara ren reklam brukar oftast blockeras av spamfilter och går raka vägen till skräpkorgen. Studier har visat att två- eller tre-ords-versaler som t.ex. ”Åsa på Lionel” eller ”Nellys Nyheter” visar sig ge hög öppningsfrekvens. Undvik att använda emoji-figurer, vissa spamfilter kan vara extra hårda mot dessa typer av tecken.
3. Behåll en jämn balans mellan bild och text
Nyhetsbrev som består av en enda stor bild är en dålig idé av två olika anledningar; dels p.g.a. att bilder inte läses in automatiskt i mailklienterna och dels för att det är ett av kriterierna för att bli spamklassad av spamfilter. Försök att alltid hålla en jämn balans mellan text och bild. I dagsläget finns det inga marginaler utan man får utgå från egen kännedom.
4. Använd alternativa texter för alla dina bilder
Ett bra sätt att få mottagaren att läsa in dina bilder är att använda alternativa texter, det kan du enkelt göra i vår blockeditor. Alternativa texter visas när din bild inte läses in av e-postklienten. Var därför tydlig och poängtera vad som finns på bilden- målet är att få läsaren att alltid visa bilder i mail som kommer från dig.
5. Skriv inte hela ord med STORA bokstäver
Att skriva stora bokstäver i både rubrik och i texten kan vara en väldigt dålig idé. Vill du fånga mottagarens intresse? Pröva då istället med att fet markera texten som du tycker är viktig för kunden att ta del av.
6. Var väldigt sparsam med utropstecken, frågetecken och apostrofer
Undvik att använda utropstecken (!), frågetecken (????) och apostrofer (’) i mängder. Det skapar inte bara en irritation hos läsaren som tvingas stå ut med ett ”Hej Maria!!!!!!!” utan låter mycket väl som en utskällning snarare än en uppmaning. Spamfilter gillar inte heller denna idé och kommer inte vara särskilt öppna för att ta emot ditt nyhetsbrev. Skriv ut ord om de behövs, i annat fall så kan du byta ut ord och ersätta dem med något mindre riskfullt.
7. Be mottagaren lägga in din avsändaradress i adressboken
Lyckas du uppmana dina läsare till att lägga till din avsändaradress i sin adressbok så kan du vara rätt så säker på att du kommer att komma igenom spamfiltren och nå kundens inkorg. Vi rekommenderar att du i nyhetsbrevet synligt skriver ”Lägg in “avsändaradress” i din adressbok så att du får e-post från “företagsnamn” korrekt”.
8. Undvik att skriva ut URL-länkar i nyhetsbrevet
Ett bra sätt att slinka förbi spamfiltret är att dölja alla http://-länkar bakom text. Det innebär att du, istället för att skriva ut hela URL-adressen, infogar den som en länk i nyhetsbrevet.
9. Lägg upp ett SPF-record
Att lägga upp ett SPF-record för den avsändande domänen innebär att du som ägare av en domän kan ange vilka servrar som får skicka e-post från din domän, något som gör det svårare att förfalska avsändaradressen (från-fältet) för din domän. Har du inget SPF-record idag så rekommenderar vi dig att lägga upp det då det hindrar spammare från att använda din domän som avsändare för skräppost. Läs mer om SPF-record här.
Har du några minuter över? Läs gärna också:
Bästa tiden att skicka ditt nyhetsbrev
12 idéer på innehåll till ditt nyhetsbrev som du kan använda på en gång!
Kommer inte lite roliga bakgrunder och tex dekaler snart att infoga i breven.
Jag skulle vilja ha ex. runda etiketter di kan infoga med ex. en rabattprocent. Eller rolig text. Att det finns färdiga bra bilder att använda.
Jättebra artikel som summerar allt det viktigaste!
Älskar sådana listor! 🙂
Kul att höra att du fått användning av listan!