Tänk dig att det finns en manual för att skapa ett lyckat nyhetsbrev, vad skulle du då vilja ha med för information? Du kanske inte har haft tid att tänka på det riktigt ännu? Det är ingen fara för vi har skrivit ihop sju handfasta tips och idéer som hjälper dig att skapa nyhetsbrev som träffar i hjärtat.
Innan du påbörjar skrivandet av ditt nyhetsbrev så finns det en hel del du bör tänka på och många frågor att ställa dig själv, frågor som t.ex. vad vill du åstadkomma med detta nyhetsbrev? För att hjälpa dig klura ut ett svar till den frågan har vi på Get a Newsletter valt att sammanfatta tydliga förslag som du kan utgå ifrån när du skapar ditt första nyhetsbrev för i år.
Bestäm syfte för ditt nyhetsbrev genom lite detektivarbete
För att enkelt reda ut varför man skriver ett nyhetsbrev och vad man vill uppnå kan du börja med att besvara följande frågor: Vill du informera om något? Vill du göra reklam? Vill du få läsaren att göra något? Kanske vill du att dina kontakter ska anmäla sig till en kurs eller en mingelkväll? Var noggrann med att ha med text som har ett tydligt motiv, annars riskerar du att tappa läsarens intresse.
Bestäm vilka som är dina läsare och vilken livsstil dom har
I nästa steg ska du göra klart för dig vilka dina läsare är, fråga dig själv vem som ska läsa ditt nyhetsbrev, är det en person eller en myndighet? Tänk på att utforma nyhetsbrevet efter mottagaren. Är det kunder kopplade till en webshop så kan det vara värt att skriva ihop en annons som kontakterna kan läsa och ta del av. Kom ihåg att ju tydligare bild du har av dina kunder, desto lättare kommer det vara för dig att skriva en text med ett budskap som når ända fram. Har du kontakter med särskilda behov, det kan handla om olika funktionsnedsättningar, så kanske det kan vara värt att skicka iväg ett nyhetsbrev med en annan textformulering. Det lönar sig att vara mångsidig!
Skriv innehåll som ger din läsare olika skäl att agera
Börja med att fråga dig själv vad för slags text du vill kommunicera ut till mottagaren. De nyhetsbrev som träffar rakt i hjärtat är oftast personliga med ett känsligt budskap som väcker intresse. Löser din produkt ett problem så tänk då på att framhäva produktens egenskaper men framför allt hur produktens egenskaper löser kundens problem! Ett tips för dig som använder vår tjänst är att utnyttja funktionen ”attribut” för att skapa en personlig prägel i din text.
Tryck på känslor och uttryck dig logiskt
Att trycka på känslor ska du försöka göra i alla dina nyhetsbrev. Fråga dig själv vilka känslor du vill förmedla i ditt nyhetsbrev. Vad behöver läsaren veta eller känna efter att ha läst ditt nyhetsbrev? Fråga dig själv hur mycket dina kontakter känner till om dig och din produkt och vilka frågor tror du att dem vill ha svar på? Med dessa enkla frågor kan du stanna upp och formulera rätt innehåll som är anpassat efter mottagarens behov. Tänk på att använda rubriker som läsaren kan relatera till, gärna livsscenarion som t.ex. ”Så slipper du magsjukan när du åker utomlands” eller ”Varning till erfarna hundägare”.
Formulera och strukturera ditt nyhetsbrev på rätt sätt
Glöm inte att grammatiken ska vara rätt! Det finns inget som irriterar en läsare mer än sär skrivningar, feklatig stavning- och grammatik. Du kanske la märke till felen som skrevs i föregående mening? Ögat har en tendens att fastna vid felaktiga ord och särskrivningar vilket kan störa eller irritera mottagaren.
Många läsare kräver även ordning och reda i nyhetsbrevet. Fundera på hur du vill att ditt innehåll ska presenteras och om det finns någon möjlighet att dela upp innehållet i stycken och varierande meningar. Placera gärna bilder i ditt nyhetsbrev men var noggrann med att inte det finns fler bilder i relation till mängden text för att öka leveransbarheten i ditt utskick.
Paketera ditt nyhetsbrev på ett fint sätt
När du skriver nyhetsbrev ska du fundera på hur du vill att ditt nyhetsbrev ska se ut. Målet är att ge dina läsare en positiv läsupplevelse. Om du inte vet hur du ska formge ditt nyhetsbrev så kan du använda dig av våra standardmallar för inspiration. Du hittar dem när du skapar en ny mall eller ett nytt utskick.
Något så enkelt som ett tydligt typsnitt kan göra stor skillnad för dina läsare- notera att typsnittet Arial är vad som är vetenskapligt bevisat bäst i test för att skapa en lättsam läsupplevelse.
Ha inte för mycket tomrum i ditt nyhetsbrev. Ett brev som ser ”tomt ut” kan ge en känsla av något som är ointressant. Var därför noggrann med hur mycket tomrum det finns före och efter text och rubriker. Du kan välja att leka lite med tanken i vår blockeditor där du har möjligheten att lägga till och ta bort s.k. ”space- block” mellan olika kolumner.
Ta bort onödiga ord och fyll ut tankeluckor
I många fall så får du ta till små ändringar för att få ett bra slutresultat. Att förhandsgranska ett nyhetsbrev innan man skickar ut är ett bra sätt för att upptäcka felaktigheter. Det krävs ändå mer för att skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev som mottagaren vill läsa.
Kontrollera så att eventuell fakta stämmer innan du skickar ut informationen och var noggrann med att fylla ut tankeluckor. Låt ditt nyhetsbrev ligga i någon dag och läs sedan om det du skrivit. Du kanske upptäcker att du behöver strukturera om och stryka ord eller meningar som inte behövs eller ”stör”. I värsta fall kan dina ordval ge ditt nyhetsbrev en ”ton” som du kanske inte hade tänkt dig.
Ett tips tillbaka är att om man inte kan hantera ”de” och ”dem” så är det säkrast och bäst att genomgående skriva DOM. Så blir det alltid rätt ok istället för oftast helt fel, som ovan…
Hej Jan,
Tack för din kommentar! Vi ska tänka på det framöver.
Bästa hälsningar,
Samira Youkhanna
Vad är lagom mängd text i förhållande till bild?
När reagerar spamfilter?
Kan man få konkret svar typ 100 tecken/bild är OK?
Hej Ariana,
Tack för din fråga!
Då spamfilter reagerar olika så finns det inget mått som är korrekt att utgå ifrån. Vi brukar tipsa våra kunder om att dom kan utgå ifrån att ha lika mycket eller mer text än bilder i nyhetsbrevet. Du kan läsa mer om hur man ungår spamfilter i vår blogg artikel > https://getanewsletter.com/blogg/sa-undviker-du-spamfiltret/.
Lycka till!
Bästa hälsningar,
Samira Youkhanna
”…lika mycket eller mer text än bilder i nyhetsbrevet.” Hur definierar man det? Har man hundra tecken text kan man ha 99 bilder? Täcker texten 13% av skärmytan så kan man ha 12,9% skärmyta med bilder? Eller vad menas?
Hej Markus,
Som jag nämnde innan så är det väldigt svårt att ge ett definitivt svar på en sådan fråga då det beror på de olika variationerna av spamfilter och deras karaktär. Vissa spamfilter kan vara extremt känsliga. Det spamfilter framför allt uppmärksammar är om andelen länkar och bilder är stor. Ett nyhetsbrev med en rad text, en bild och ett par länkar fastnar med stor säkerhet i spamfiltret. Men skriver du istället 15 rader text, en bild och ett par länkar ser det genast mycket bättre ut.
Bästa hälsningar,
Samira Youkhanna
Hej,
Ni skriver ”Glöm inte att grammatiken ska vara rätt! Det finns inget som irriterar en läsare mer än sär skrivningar, feklatig stavning- och grammatik”.
Jag håller fullständigt med, och blir därför något beklämd när ni i en av rubrikerna skriver ”Bestäm vem som är din läsare och vilken livsstil dem har”!!
Menade ni ”Bestäm vem som är din läsare och vilken livsstil den personen har”?
Eller ”Bestäm vilka som är dina läsare och vilken livsstil de har”?
Eller?
Hälsningar
thomas
Hej Thomas,
Tack för ditt tips! Det kan vi kika på:-)
Bästa hälsningar,
Samira Youkhanna