“Ett hum om vin” är bloggen och hobbyn som blev en boktrilogi med fina recensioner. Get a Newsletter möter författaren Mattias Åkerberg som berättar om hur nyhetsbrev hjälper honom att behålla en god kontakt med sina läsare. Han delar dessutom med sig av sina tre bästa tips för att komma igång med nyhetsbrev.
För en författare kan perioderna mellan att böckerna skrivs innebära att kontakten med läsarna inte är lika regelbunden. Mattias såg en möjlighet att börja skicka nyhetsbrev för att kommunicera med de läsare han fått via sin blogg. Idag är hans nyhetsbrev fulla med vintips och vininspiration för vinälskare.
– Genom nyhetsbrev kommer du närmare de människor som vill ta del av den information som du skickar ut. Nyhetsbrev känns mer personligt och nyhetsbrev har en längre livslängd. Personen jag skickar nyhetsbrev till missar inte min information på samma sätt som om jag hade lagt ut en status på sociala medier, säger Mattias.
När det var dags för Mattias att välja ett verktyg för nyhetsbrev föll lotten på Get a Newsletter.
– Det fanns ett gratis alternativ till att börja med. Det kändes enkelt att komma igång och om det skulle vara några problem så fanns det en support på svenska att tillgå. Det kändes genuint och lättsamt att komma igång och idag som betalande kund får jag mycket för pengarna.
Spenderar 1-2 timmar på ett nyhetsbrev
Mattias spenderar ungefär 1-2 timmar på att skapa sitt nyhetsbrev. De är oftast korta och fokuserar på 2-3 ämnen. Hellre korta och fler nyhetsbrev än ett långt med mycket information, säger han.
Han tänker även igenom sitt innehåll i förväg för att bestämma vad för typ av information som ska stå med. På så sätt kan Mattias minska tiden som han lägger på att skapa nyhetsbrevet. Statistiken som finns i rapport-delen av verktyget hjälper honom att optimera sitt innehåll för sina läsare.
– Utifrån statistiken kan jag se vilka ämnen jag ska skriva mer om eller mindre av. Jag har bland annat sett att det är populärt när jag tipsar om vilket vin som går bra till en viss maträtt och att den informationen som jag har längst upp får många klick, berättar Mattias.
Skickar nyhetsbrev när behovet är som störst
Mattias skickar ut nyhetsbrev en gång i månaden, på en dag där läsarna kanske funderar på vad de ska inhandla från Systemet, ofta på en onsdag eller torsdag. Det ska inte kännas att nyhetsbreven skickas ut för ofta, menar han. För att hämta inspiration till sina nyhetsbrev tittar han gärna på hur andra nyhetsbrev är uppbyggda och tillämpar det han tycker om på sina egna nyhetsbrev.
– Jag utgår mycket från mig själv och hur jag skulle vilja att ett nyhetsbrev ser ut om jag själv skulle få det, säger han.
Vi ställer frågan hur han samlar in prenumeranter till sitt nyhetsbrev.
– Via hemsidan erbjuder jag en gratis vinkurs där jag i slutet informerar att om de som vill ha fler tips och rekommendationer kring ämnet kan de skriva upp sig för mitt nyhetsbrev.
3 kom-igång-tips från Mattias Åkerberg
1. Skissa på en A4 hur själva upplägget ska se ut. Du får då en bra grundmall som du sedan kan utgå från när du väl skapar nyhetsbrevet. En A4 är också en bra längd för ett nyhetsbrev.
2. Stirra dig inte blind på prenumeranter! Låt det växa organiskt och se vikten i varje person som väljer att spendera sin tid med att läsa just ditt nyhetsbrev
3. Korrekturläs alltid en sista gång innan du skickar ut ditt nyhetsbrev.
Nyfiken på “Ett hum om vin”?
Klicka här för att besöka hemsidan “Ett hum om vin”.
Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet “Ett hum om vin”.
Klicka här för att läsa ett av de senaste nyhetsbreven från ”Ett hum om vin”
Lämna ett svar