Tanken på att det skulle finnas en quick fix som får din maillista att växa är lockande eller hur? Tyvärr har jag inte kokat ihop några magiska genvägar till att få fler prenumeranter den här gången heller. Vill du få din maillista att växa behöver du satsa på en kreativ approach där du testar flera olika metoder, för att se vad som lockar just dina prenumeranter. Här får du en lista med förslag som kan få igång din kreativitet.
Flera av förslagen är vad man brukar kalla freebies eller lead magnets. Det vill säga små gåvor eller gratiserbjudanden som ska locka dina besökare att lämna ifrån sig sin e-postadress som motgåva. Effektivt? Javisst! Men innan du sätter igång, kom ihåg det viktigaste “hacket” av alla är att vara övertydlig med vad exakt dina prenumeranter får ut av att registrera sig för dina nyhetsbrev. Att dina nyhetsbrev är lika lockande som dina gratisgåvor.
1. Tydliga prenumerationsformulär
Det är en hygienfaktor snarare än ett hack att åtminstone ha ett prenumerationsformulär på din hemsida, men du kan med fördel lägga till flera. Och kom ihåg att vara supertydlig med vad nyhetsbreven handlar om.
Här finns en guide som hjälper dig att lägga till prenumerationsformulär i Get a Newsletter.
2. Registreringsruta i samband med köp
Lägg till en enkel fråga och kryssruta i samband med att man köper din produkt eller tjänst.
Skriv till exempel “Vill du lära dig mer om X? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden och tips om X.”
3. Frågor i samband med blogginlägg och artiklar
Lägg till en fråga eller prenumerationsformulär inuti eller i slutet av relevanta artiklar och blogginlägg. Berätta för läsaren att det finns ännu mer exklusiv information att ta del av om de registrerar sig för ditt nyhetsbrev.
Du kan till exempel skriva “Gillade du den här artikeln? Få fler relevanta artiklar på samma tema direkt i inkorgen varje vecka.”

4. Visa vad andra tycker
Människor gör som andra gör. Att utnyttja social proof, eller social bevisföring på svenska, handlar om att visa upp vad de som redan läser och älskar ditt nyhetsbrev har att säga. De som står i valet och kvalet om de ska registrera sig eller inte vill veta om det du hävdar om ditt nyhetsbrev verkligen stämmer.
Hur kan du samla in recensioner och utlåtanden som du sedan kan lägga på din hemsida? Så här kan det till exempel se ut:
5. Be dina fans om delningar
När du ändå är igång och frågar om recensioner kan du också passa på att fråga om dina prenumeranter vill dela ditt nyhetsbrev med sina vänner och kollegor.
Glöm inte att visa dina läsare exakt hur de ska gå tillväga för att dela ditt nyhetsbrev. Det måste vara busenkelt, annars ger de snabbt upp. Det kan till exempel se ut så här:
6. Skapa diskussion
Om du vill skapa en starkare motivation till att man ska dela dina nyhetsbrev kan du ha med en punkt i ditt nyhetsbrev som ska fungera som en konversations- och diskussionsstartare.
Lägg till en eller flera diskussionsfrågor på nyhetsbrevets tema, ta med någon lite mer provocerande fråga och skriv: “Dela nyhetsbrevet med de du vill diskutera frågorna med”.
7. Anordna tävlingar
Det kan vara tävlingar för dina nuvarande prenumeranter á la “den som drar in flest prenumeranter vinner”. Eller tävlingar för besökare på din hemsida och följare i sociala medier á la “prenumerera på vårt nyhetsbrev och tävla om att vinna exklusiva priser”.
Men kom ihåg att det är superviktigt att tävlingen är relevant och nära kopplad till innehållet i dina nyhetsbrev. Annars riskerar du att tappa dina nya prenumeranter redan efter någon vecka eller två.
8. Visa istället för att berätta
Show, don’t tell! Istället för att bara skriva hur bra ditt nyhetsbrev är och rada upp alla fördelar så kan det vara mångdubbelt så effektivt att visa upp vad det är du faktiskt erbjuder.
Du kan till exempel skapa en landningssida med ett galleri där du visar dina senaste nyhetsbrev. Så att potentiella prenumeranter kan se exakt vad de skriver upp sig på.
9. Locka med en unik e-bok
Vilka kunskaper och erfarenheter sitter du på som mottagaren vill ha? Du kan garanterat komma på flera!
Om du har höga ambitioner med ditt nyhetsbrev och vill att det ska växa så lovar jag att det är värt att avvara en eller två dagar till skriva ihop en egen e-bok. Det kan vara en steg-för-steg-guide eller en samling av artiklar med ett specifikt tema.
Känner du att du inte har tid för att skriva nytt? Fundera då istället på vad du eller dina kollegor redan har skrivit, som du kan paketera i form av en e-bok? Kanske kan du ta innehållet från dina topp 10 blogginlägg?
För att sedan få till en snygg layout rekommenderar jag att du använder dig av Canva.
10. Bjud på användbara arbetsblad och mallar
Med hjälp av designplattformen Canva kan du även skapa olika former av mallar och ifyllbara blad som dina läsare kan använda i sin vardag. Som du sedan erbjuder dig att skicka ut mot att de fyller i sin e-postadress och skriver upp sig för ditt nyhetsbrev.
Vad skulle kunna vara användbart för just din målgrupp? Vilka verktyg använder du själv i ditt dagliga arbete, som du kan dela med dig av till andra?
Här är några idéer på användbara arbetsblad:
- En kalender med relevanta datum för just din bransch som till exempel en innehållskalender eller eventkalender.
- Ett planeringsverktyg med guidande frågor, ifyllbara fält och skattningsskalor
- En checklista eller steg-för-steg-guide för specifika ändamål
11. Skapa en mailkurs
En mailkurs är en onlinekurs i sin allra enklaste form – i form av en serie e-postutskick. Det är ett strålande sätt att erbjuda något med ett tydligt värde och samtidigt locka in fler prenumeranter till din maillista.
Så här kan du göra:
- Se först till att det finns en tydlig koppling mellan mailkursens innehåll och innehållet i dina nyhetsbrev. Annars riskerar mottagaren att bli förvånad och avprenumerera när mailkursen är klar och de vanliga nyhetsbreven börjar komma.
- Ta fram 5-10 automatiska utskick som steg för steg guidar mottagaren inom ditt valda ämne och får dem att agera.
- Skapa en enkel landningssida för din maillkurs och beskriv att besökaren får en gratis mailkurs om de registrerar sig för nyhetsbrevet.
Inspireras av Tjejer kodar som har tagit fram en grym gratiskurs som till slut leder till att man som kursdeltagare hamnar på deras vanliga nyhetsbrev på samma tema. Det blir uppenbart värdefullt för prenumeranterna och skapar intresse för vad mer du har att säga.

12. Bjud in till ett webinar
Live eller förinspelat, det spelar ingen roll, huvudsaken är återigen att det finns en tydlig koppling mellan ditt webinar och innehållet i dina nyhetsbrev. Ditt webinar fungerar på så sätt som en härlig kickstart på relationen, prenumeranten får en personlig koppling till dig och intresset för vad som komma skall ökar.
Du kan hålla det superenkelt. Vilka 10 tips kan du dela med dig av?

13. Bjud in till fysiska föreläsningar och workshops
Det är lätt att fastna i det digitala spåret, men fysiska events är minst lika bra när det gäller att samla in e-postadresser (när pandemin passerat). Be mottagaren om e-postadress i samband med att de anmäler sig till din föreläsning eller workshop, och fråga samtidigt om de vill ta emot mer tips och inspiration på samma tema.
14. Sprid ordet i sociala medier
Har du ett bra nyhetsbrev så vill dina följare garanterat veta det. De följer dig av en anledning. Så ta för vana att tipsa om nyhetsbrevet när du svarar på kommentarer och personliga meddelanden, och se till att lyfta ditt nyhetsbrev som en stående punkt i din innehållskalender.
15. Sprid QR-koder
Tryck upp QR-koder som länkar till ditt prenumerationsformulär på snygga klistermärken och visitkort. Sprid i den analoga världen, sätt upp på anslagstavlor, på kontoret eller i din butik.
[…] till dig nya prenumeranter får du en hel rad med tips på hur du kan göra i den här artikeln – 15 hacks för att få fler prenumeranter. Det gäller att tänka kreativt, skapa så många kontaktytor som möjligt och verkligen få fram […]