När du skapar ett nyhetsbrev kommer du behöva, även om du tycker om det eller inte, ta beslut som berör designen av nyhetsbrevet.
Jag har full förståelse för om du känner “jag vet inget om design och har noll intresse av av det”. Låt mig därför presentera 4 okomplicerade steg som hjälper dig att effektivt skapa en nyhetsbrevsmall. Oavsett hur mycket eller lite du har arbetat med design tidigare.
Hitta din musa
När jag hjälper till att skapa färdig designade mallar, så börjar jag alltid med att leta inspiration. Jag tittar i min egna inkorg, besöker https://reallygoodemails.com/ (som är en hemsida är kan du hitta exempel på snygga nyhetsbrev), eller andra hemsidor inom samma bransch, för att se deras layout och om det finns något som jag gillar.
Varför jag letar inspiration är för att om jag vet på ett ungefär hur jag vill ha det, så går det mycket snabbare att skapa själva mallen.
Jag menar, Leonardo da Vinci hade inte målat Mona Lisa, om det inte var för att Francesco del Giocondo hade beställt en tavla på sin fru. Alla behöver sin inspiration eller motiv att utgå från.
Om du har en hemsida så borde nyhetsbrevet efterlikna hemsidan så mycket som det går. Du vill att läsaren ska se att det är du som är avsändaren. Vilket tar mig till nästa punkt. När du vet på ett ungefär hur du vill att nyhetsbrevet ska se ut, då är det dags att:
Börja med grunden
Om du inte har en bra grund, så blir det svårare att utveckla. Du vill inte att ditt nyhetsbrev ska bli som lutande tornet i Pisa. För att minska risken att det händer, så borde du sätta grunden för ditt nyhetsbrev. Vilket du gör inne på designfliken.

Inne på designfliken kan du lägga en grund som gäller oavsett vart du är nyhetsbrevet. Istället för att behöva gå in och ändra varje rubrik, brödtext eller knapp, så kan du med några få klick ändra hela nyhetsbrevet. Vilket sparar dyrbar tid, om det är så att du på vägen ändrar dig.
Färger påverkar kundens beteende, därför är det alltid bra att använda den färgen som “sticker ut mest” för dina knappar och länkar.
När du känner dig nöjd med inställningarna för designen så skulle jag fortsätta med:
Början och slutet av nyhetsbrevet
Det kanske låter lite tokigt, men sidfoten och sidhuvudet är lite som disken: det ska bara göras. Med andra ord, istället för att sitta och tänka på själva innehållet, och kanske inte komma något vart, så är det bättre att börja med det som alltid kommer att vara med.
När det kommer till sidfoten så skulle jag titta på sidfoten på hemsidan och använda samma färger och mer eller mindre samma information. Ett annat alternativ är att utgå från vilken information som du själv skulle vilja ha, när du kommer längst ner i nyhetsbrevet
Om jag till exempel skulle göra ett nyhetsbrev för en webbutik så skulle jag längst ner ha med information om leverans, betalning och vad frakten kostar (eller om det fri frakt). Det är saker som jag själv tittar på när jag är inne på en hemsida. Eventuellt hur returen fungerar.

Sidhuvudet kan vara lite svårare att ta exakt från hemsidan. Men för att skapa igenkänning, så är det bra om loggan syns längst upp.
Håll sidhuvudet enkelt, istället för att krångla till det. En bra grund skulle jag säga är:
- logga eller en ikon som kunden associerar med dig.
- länkar till sidor som läsaren kan vara intresserade av (tänk länkarna från hemsidan)
- om du har något erbjudande kan du lägga till en rad före eller efter loggan.
Skapa en layout och låt det regna
Vad jag älskar med den nya blockeditorn är att du kan kopiera innehåll och sektioner. Vilket gör det så mycket enklare att återskapa ett redan vinnande koncept.
Om du till exempel har massa produkter som du vill visa. Istället för att lägga in alla bilder på en och samma gång, gör en “sektionsmall” som du gör helt redo med knappar, texter och så vidare. När du känner dig nöjd är det bara att kopiera sektionen och ändra text och bild. Alla små justeringar, som avstånd och liknande, är redan på plats och du behöver inte göra om det för varje sektion.

Innan du kopierar sektionen (klickar på ikonen med två fyrkanter). Klicka på förhandsgranska och kolla så att det ser bra ut i mobilen. En annan sak som också kan vara bra att tänka på att:
Skapa en visuell hierarki
Ett vanligt misstag när det kommer till att designa text är att du förlitar dig på storleken på texten. Du behöver inte alltid använda större storlek på texten eller fetmarkera, för att visa vad som är viktigast i texten.

Du kan med små justeringar skapa en visuell hierarki, som även gör att det blir enklare att läsa. Så istället för att ha olika textstorlekar i ditt nyhetsbrev. Testa att visa hierarkin med färg.
Läs mer om designtips för att att skapa snygga nyhetsbrev.
Lämna ett svar